Ca sa nu depaseasca, in 2018, tinta de deficit bugetar - in ciuda cheltuielilor sale nechibzuite - Cabinetul Dancila a amanat nejustificat, timp de mai multe luni, returnarea TVA catre firmele din tara. In acest fel, apreciaza deputatul USR Claudiu Nasui, Guvernul s-a folosit pe nedrept de banii intreprinzatorilor romani si a falsificat o serie de date care descriu starea economiei romanesti.
Parlamentarii Opozitiei apreciau, inca din toamna anului trecut, ca - in conditiile cresterii masive a cheltuielilor angajate de Guvern - cu greu ar mai putea Romania sa raporteze un deficit bugetar sub limita de 3%, asa cum ne-a impus UE.
Cu toate astea, Guvernul a sustinut, in permanenta, ca totul merge bine in economia romanesca si ca deficitul nici macar nu va atinge pragul critic de 3%. Ulterior, la inceputul lui 2019, mai multi ministri ai Cabinetului Dancila s-au laudat in repetate randuri cu faptul ca tinta de deficit nu a fost depasita.
Cum a reusit Guvernul sa nu depaseasca limita impusa de UE? E foarte simplu, sustine deputatul USR Claudiu Nasui: incepand din toamna trecuta, statul nu a mai returnat TVA care firme, ca sa nu adanceasca deficitul. Si a tinut-o tot asa, intarziind sa le dea intreprinzatorilor banii, pana in luna martie.
Claudiu Nasui a explicat pe larg cum le-a retinut Guvernul banii intreprinzatorilor care avea dreptul la rambursare de TVA pentru a pacali UE cu privire la deficitul bugetar inregistrat in anul 2018.
"Din ianuarie pana in octombrie 2018, media rambursarilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cat e normal sa fie. In luna noiembrie, insa, Guvernul a intrat in panica maxima pentru ca depasea tinta de 3% deficit. Depasirea tintei ar fi fost semnalul cel mai clar ca Guvernul ne minte. Ca, in ciuda tuturor cresterilor de taxe, tot nu au suficienti bani.
Asa ca ce s-a gandit sa faca ministrul Finantelor Publice? Pur si simplu, sa nu mai dea inapoi banii companiilor pe TVA. Adica statul ne-a luat banii pe TVA, dar cand a venit vorba sa ni-i mai dea inapoi, nu a mai facut-o. Nu a facut-o atunci, a facut-o mult mai tarziu, cat sa nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018.
Adica a dat banii cu intarziere foarte mare, suficient cat sa masluiasca deficitul pe final de an. De aceea, in noiembrie, decembrie si ianuarie media rambursarilor lunare de TVA cade deodata la 0,9 miliarde.
Daca va intrebati de ce conteaza cifrele din ianuarie, conteaza pentru ca deficitul acela de 3% pe care nu trebuie sa-l depasim este pe niste standarde care se numesc ESA. Conform acestor standarde, facem o retratare a cifrelor si cheltuielile din ianuarie sunt considerate din anul anterior.
De ce? Pentru ca e o diferenta intre momentul in care se face o plata si perioada pentru care ea este aferenta. Adica daca statul roman plateste o factura in ianuarie aferenta lunii decembrie, conform ESA, acea factura apare in cheltuielile din luna decembrie. De aceea, au blocat rambursarile de TVA si in luna ianuarie. Pentru ca le afecta deficitul ESA pe anul 2018.
Dupa luna ianuarie, insa, au explodat rambursarile. Nu de alta, dar sumele de rambursat s-au tot acumulat si gradul de nervozitate din economie tot crestea. Dar, cel mai important lucru, rambursarile de TVA din luna februarie nu mai afecteaza deficitul din anul 2018. Astfel, in februarie si martie au explodat rambursarile. Media rambursarilor lunare de TVA in februarie si martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturala de 1,4 miliarde si mult peste 0,9 miliarde cat era media in precedentele 3 luni", apreciaza Claudiu Nasui.
In cadrul unei conferinte de presa, Claudiu Nasui a declarat ca firmele se pot indrepta impotriva statului, pentru a-si recupera TVA. Dar nu o fac, de regula, din cauza ca procesele sunt scumpe si de durata.
In consecinta, de cele mai multe ori, intreprinzatorii prefera sa stranga cureaua si sa astepte ca statul sa le returneze TVA cand considera de cuviinta.
Problema nu tine insa doar de faptul ca multi dintre intreprinzatorii romani nu si-au primit TVA inapoi, ci si de faptul ca - prin artificiile pe care le face - ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a falsificat, de fapt, datele legate de economia romaneasca pe care le-a trimis la Eurostat.
Potrivit lui Nasui, la fel si-a falsificat si Grecia datele economice, inainte de aderarea la zona euro, cu putin timp inainte de a ajunge la un pas de colaps economic.
Ramane de vazut daca si Romania va urma acelasi drum sau daca, intre timp, isi va asuma esecurile economice si va incerca sa le remedieze.