Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt

Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:47
8989 citiri
Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,2% din PIB, la mare distanta de ocupanta locului 2, Franta, cu 2,5%.

Mai mult, Comisia Europeana estimeaza ca vom depasi atat anul acesta, cat si in 2019 limita de 3%, stabilita prin pactul fiscal european, astfel ca se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.

Potrivit Comisiei Europene, in 2018, Romania ar urma sa aiba un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar in 2019, de 3,8% din PIB.

Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, la bilantul celor sase luni de guvernare, premierul Viorica Dancila nu a spus nimic despre acest subiect.

S-a laudat insa cu Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cu toate ca aceste masuri au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani.

La capitolul realizari a trecut chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.

Iata cu ce s-a laudat Viorica Dancila la bilantul celor sase luni de guvernare

Care sunt factorii care au dus la cresterea deficitului bugetar

Profesorul de economie Florin Andrei a declarat pentru Ziare.com ca motivul principal care a dus la un deficit bugetar asa mare este cresterea rapida si nesustenabila a cheltuielilor.

"Deficitul bugetar a crescut in primul rand din cauza cresterilor de cheltuieli, comparativ cu veniturile. Veniturile au mai crescut fata de anul precedent, dar nu cresc la nivelul la care creste economia. Cresterea economica a Romaniei este una foarte mare si de fiecare data se merge cu aceasta informatie in media. Dar asta nu se reflecta si la nivel general, la nivelul echilibrului bugetar sau la nivelul cresterii veniturilor overall", ne-a explicat profesorul de economie Florin Andrei.

Insa nu numai din cauza cresterii nesustenabile a cheltuielilor avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Potrivit lui Florin Andrei, exista si alti factori, cum ar fi vanzarile de active sau aducerea in discutie a anumitor masuri cum ar fi amnistia fiscala.

"Alt factor il reprezinta vanzarile de active. Si aducerea in discutie a amnistiei fiscale este o cauza. O astfel de masura ne duce spre deficitul structural. Sunt factori de conjunctura sau bruiaje, care distorsioneaza imaginea asupra deficitului", ne-a precizat profesorul de economie.

Cum resimt romanii cresterea deficitului bugetar

Cresterea deficitului bugetar este, evident, resimtita si de catre romani. Nu in mod direct, ci indirect. Mai exact, tinand cont de faptul ca cheltuielile depasesc incasarile, Guvernul este nevoit sa se imprumute atat de pe pietele interne, cat si de pe pietele externe.

Profesorul Florin Andrei ne-a explicat ca, in momentul in care statul se imprumuta de pe piata interna, ia foarte multa lichiditate din piata ceea ce duce automat la o crestere a ratei de dobanda, mai exact ROBOR-ul.

"Cresterea deficitului nu este neaparat resimtita in mod direct. Indirect, ea se resimte sau se vede prin cresterea indatorarii. Pentru ca statul, ca sa isi finanteze deficitul bugetar, adica partea de cheltuieli neacoperita de venituri, merge si se imprumuta fie pe piata interna, fie pe piata externa.

Atunci cand se imprumuta pe piata interna vine si ia foarte multa lichiditate din piata, deci automat conduce la o crestere a ratei de dobanda, a ROBOR-ului, asta in cazul in care Banca Nationala nu suplineste cu cantitate suplimentara de bani, ceea ce in ultima vreme nu s-a intamplat. Pentru ca, daca BNR ar mai injecta lichiditate acum in piata, ar stimula in continuare inflatia, ceea ce nu e de dorit", ne-a explicat Florin Andrei.

Romania risca infringementul. Putem pierde fondurile UE

In anul 2012, Romania, alaturi de alte 24 de state europene, a semnat Tratatul privind stabilitatea si guvernanta in Uniunea Economica si Monetara, ce prevede impartirea controlului national asupra bugetului si asupra fiscalitatii cu reprezentantii Comisiei Europene.

Potrivit pactului fiscal european, Romania trebuie sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 3%. In caz contrar, se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.

Profesorul de economie Florin Andrei afirma ca avem sanse sa ne incadram pana la finalul anului in limita de 3%, dar totul depinde de Guvern, care nu trebuie sa mai faca majorari de salarii.

Potrivit acestuia, daca ajungem in procedura de infringement, riscam sa ne fie suspendate fondurile europene.

"Avem sanse sa incadram in limita de 3%, dar totul depinde de Guvern, daca va mai majora cheltuielile salariale, pentru ca pana la urma aici e cheia. Procedura de infringement se declanseaza dupa ce depasesti acest 3%. Este o actiune in instanta. Consecintele pentru Romania nu pot fi foarte dure.

Romania s-a inscris in acest pact fiscal ca un bun participant, pentru ca acest program se adreseaza in primul rand tarilor din zona euro. Pacul fiscal a fost facut pentru acestea.

Noi am aderat la el pentru ca atunci era conjunctura in care Romania era in program cu FMI, cu institutiile europene, isi revenea din criza economica. A fost o masura de buna practica sa aderam la acest pact fiscal. Deci pentru Romania consecintele nu sunt atat de grave ca pentru o tara din zona euro, dar vor fi. Poate fi o actiune in instanta sau o stopare a fondurilor europene", a subliniat Florin Andrei.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar romania, #Romania infringement deficit bugetar , #deficit bugetar