Ziare.com

CE: Deficitul bugetar al Romaniei poate atinge 8% din PIB in 2010

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 18:44

   

CE: Deficitul bugetar al Romaniei poate atinge 8% din PIB in 2010
Comisia Europeana atrage atentia ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la 8% din produsul intern brut (PIB) in acest an, in lipsa unor masuri severe de corectie, arata prognoza de primavara publicata miercuri de institutie.

Raportul arata ca, desi scaderea PIB este ciclica in Romania, fiind asociata cu criza economica si financiara, aceasta ar putea avea consecinte negative asupra cresterii economice pe termen mediu, mai ales in urma reducerii investitiilor si majorarii somajului.

In plus, impactul crizei economice coincide cu efectele negative ale imbatranirii populatiei si emigrarii masive asupra productivitatii.

Cresterea reala a produsului intern brut ar urma sa isi revina in 2010, potrivit estimarilor CE, care mizeaza pe un avans al PIB de 0,8% in acest an - estimare identica cu cea a FMI -, care ar urma sa accelereze la 3,5% in 2011. In prognoza anterioara, CE miza pe un avans al economiei romanesti de doar 0,5% in acest an.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Asteptarile de imbunatatire a conditiilor economice in 2010 au la baza revigorarea cererii externe si investitiilor straine directe. O crestere a consumului privat nu se va face simtita prea curand din cauza cresterii lente a salariilor, mentinerii somajului la cote ridicate si accesului dificil la credite, considera CE.

De asemenea, investitiile vor ramane reduse din cauza ratelor scazute de utilizare a capitalului, constrangerilor legate de credite si incertitudinilor de pe piata. Toate acestea releva o revenire lenta de-a lungul acestui an,potrivit Comisiei.

CE: Situatia s-ar putea schimba in 2011

Situatia s-ar putea schimba, insa, in 2011, cand CE se asteapta ca avansul PIB sa accelereze datorita unei cresteri de 4,2% a cheltuielilor pentru consumul privat, precum si a unei cresteri de 5,8% a cheltuielilor pentru investitii.

CE se asteapta ca nivelul cheltuielilor guvernamentale sa fie mentinute la cote scazute, ca urmare a necesitatii de a continua consolidarea fiscala. Sectorul extern va avea cel mai probabil o contributie negativa la cresterea PIB, avand in vedere ca revigorarea cererii va duce la o crestere semnificativa a importurilor.

Dezechilibrele externe si fiscale care au contribuit la recesiunea severa din Romania vor continua, cel mai probabil, in perioada urmatoare. Estimarile CE vizeaza o mentinere in 2010 a deficitului de cont curent la nivelul de anul trecut, de 4,4% din PIB. Deficitul extern ar urma sa urce la 5,6% din PIB in 2011, nivel considerat "usor de gestionat", pe fondul cresterii cererii incepand de anul viitor.

In ceea ce priveste evolutia inflatiei, prognoza CE ia in calcul recentele majorari ale accizelor la tutun si petrol, cresterea preturilor internationale la energie, dar si efectul de temperare dat de scaderea cererii interne, in special in prima jumatate a anului. Ca urmare a acestor asteptari, CE mizeaza pe limitarea inflatiei la 4,3% in 2010 si la 3% in 2011.

Pe piata muncii din Romania, CE nu intrevede o reducere a ratei somajului in aceasta etapa incipienta a revenirii economice. Tinand cont de "diferenta obisnuita dintre momentul in care economia incepe sa-si revina si scaderea somajului", CE estimeaza o crestere pana la 8,5% a ratei medii a somajului in 2010, urmand ca in 2011 sa se inregistreze o scadere la 7,9%.
Sursa: rNews

Articol citit de 1617 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deficit mare sau mic ???

care este problema daca romania ar putea ajunge la un deficit de 8-10% anul acesta.
in EUROPA sunt state care au deficit mult mai mare decat al ROMANIEI si traiesc mult mai bine decat romanii.!!!
spre ex: GRECIA cu care din nestiinta ne tot compara toti profani prin mass-media au un deficit real de cca.15-18% dar GRECII au printre cele mai mari venituri din lume pe cap de locuitor,beneficiaza de o serie de facilitati fiecare din categoriile de cetateni ai greciei devansandu-i de departe pe americani,nemti,englezi,francezi,italieni,spanioli,japonezi,rusi,chinezi,indieni ...Doar tarile din nordul- europei: suedia,danemarca,norvegia si cele din centrul- europei: elvetia,luxemburg, austria se pot compara cu GRECIA!!!
O sa spuneti ca greci au probleme ca au greve, ca demonstraza,ca se bat intre ei ??? MARE GRESALA : GRECII LUPTA sindical pentru drepturile si facilitatile pe care le-au obtinut in decursul timpului determinand guvernul sa nu schimbe nimic si sa nu cedeze nimic in fata marilor CAMATARI din EUROPA si SUA care doresc sa determine guvernul greciei sa vanda o seri de active si pasive din economia GRECIEI ,nimic mai mult d-lor!!!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor