CE: Romania trebuie sa ajunga la limita de deficit bugetar de 3% din PIB

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 21:14
1354 citiri
CE: Romania trebuie sa ajunga la limita de deficit bugetar de 3% din PIB
Foto: Europa.eu

Romania face progrese clare in privinta tintei de deficit bugetar pe 2010 si trebuie sa ajunga, pe viitor, la limita de deficit impusa tarilor membre UE, de 3% din PIB, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski.

Intrebat fiind cat de multumita este Comisia Europeana in legatura cu progresul pe care l-a facut Romania pentru a pastra deficitul bugetar in limita tintelor agreate anterior cu Comisia si FMI, de 6,8% din PIB in acest an, Lewandowski a precizat, intr-un inteviu pentru The Money Channel:

"Pana acum, din cate am fost informat si din cate stiu, misiunea recenta a FMI si a Comisiei Europene a inregistrat un progres, s-au respectat promisiunile. Dar este o misiune dificila pentru orice tara si pentru orice ministru de Finante. Intotdeauna il compar cu un stomatolog, a carui activitate tine de sanatate, de imbunatatirea sanatatii, dar el nu se poate astepta sa fie iubit.

Dar acestea sunt masuri necesare, iar lectia mai multor tari a fost foarte dureroasa: o tara trebuie sa aiba increderea pietelor. Iar voi aveti un ritm bun de progres, desi inteleg de ce opozitia poate profita de acest context".

In ceea ce priveste tinta de deficit pe 2011, Lewandowski a spus ca aceasta ar trebui sa fie sub 5%.

"Stiu ca ar trebui sa fie sub 5% si in drumul catre 3%, care este limita adevarata in ceea ce priveste Pactul de Stabilitate si Crestere. Sa speram ca acesta este drumul Romaniei si sa speram ca va avea loc in tandem cu revenirea economiei reale. Acest lucru este la fel de important", a mentionat comisarul european pentru programare financiara si buget.

Strategii pentru asumarea tintelor

Acesta s-a referit si la strategiile care ar trebui aplicate pentru ca Romania sa isi poata indeplini tintele asumate.

"Daca vrei sa fii eficient intr-o anumita tara, trebuie sa cunosti realitatile tarii, ce este fezabil din punct de vedere politic. Exista, totusi, o vasta experienta politica internationala, experienta care ne indica ca atunci cand vrei sa ai finante publice sanatoase si revenire economica trebuie sa cheltuiesti din buget chiar daca trebuie ajustata partea de venituri prin cresterea taxelor, spre exemplu.

Cheltuielile trebuie consolidate in perioada revenirii economice. Referindu-ne la cheltuieli, investitiile trebuie pastrate pentru ca investitiile reprezinta viitorul, dar investitiile sunt anonime si mai putin protejate din punct de vedere politic, decat beneficiile sociale, spre exemplu", a afirmat Lewandowski.

Interventie similara pompierilor, in Grecia si Irlanda

In alta ordine de idei, comisarul european pentru programare financiara si buget a vorbit si despre raspunsul sistemic la lipsa de disciplina financiara din zona euro.

"In Grecia si Irlanda a fost o interventie comparabila cu a pompierilor. Avem nevoie de o abordare sistemica si de un raspuns sistemic la problemele atat de evidente in 2010. Iar acest lucru vine sub forma guvernantei economice. Coordonarea politicilor fiscale incepe cu analize mult mai in detaliu ale economiilor statelor membre, nu doar privind deficitul si datoria, ci si prin analiza factorilor de competitivitate; proiectele nationale de buget se evalueaza inaintea trimiterii lor in Parlamentul national, iar acest lucru se cheama semestrul european.

Apoi avem si preventia. Preventia inseamna o evaluare care arata daca o tara se indreapta catre probleme fiscale si daca indeplineste recomandarile, iar in caz contrar, exista sanctiunea depozitelor. Daca nu se intampla nimic, avem mecanismul de corectie, care se leaga si de transferul fondurilor de coeziune. Acesta este raspunsul sistemic la lipsa de disciplina financiara din zona euro", a spus Lewandowski.

Comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, a efectuat, joi, o vizita oficiala in Romania. ocazie cu care s-a intalnit cu presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, si cu ministrul roman de Finante, Gheorghe Ialomitianu, precum si cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene si de finante, buget si banci.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#deficit bugetar romania, #masuri austeritate Romania, #criza financiara zona euro , #deficit bugetar