Deficitele bugetare, principala problema a Europei emergente

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 12:34
1495 citiri
Deficitele bugetare, principala problema a Europei emergente
Foto: Arhiva

Deficitele bugetare si nivelul datoriilor publice din tarile emergente din Europa creeaza o dinamica negativa in regiune, in ciuda imbunatirii accesului la pietele financiare, fiind posibila o revizuire in jos a ratingurilor, avertizeaza agentia Fitch Ratings.

Potrivit analistilor agentiei, problemele legate de finantele publice au devenit principalul motiv de ingrijorare in zona.

"Exista provocari majore in statele emergente europene, din cauza socurilor negative, a efectelor crizei economice, ce se refera, in special, la crestera datoriilor publice, si a iesirii incerte din recesiune", spune Edward Parker, de la Fitch Ratings, citat de Bloomberg.

Europa de Est a suferit un soc mai puternic decat America Latina sau Asia, dupa ce guvernele din regiune nu au reusit sa ofere pachete de stimuli financiari adecvati, in urma prabusirii exporturilor, din cauza restrictiilor impuse de institutiile internationale, pentru acordarea unor imprumuturi.

In medie, deficitele bugetare din regiune vor ajunge la 5,9 procente din produsul intern brut, in acest an, comparativ cu 1,1 procente din PIB, in 2008, potrivit estimarilor Fitch.

Anul viitor, deficitele medii vor scadea la 4,6 procente, iar nivelul mediul al datoriilor in raport cu produsul intern brut va creste la 36 de procente, de la 23 de procente, la sfarsitul lui 2007.

In Romania, Fondul Monetar International ne-a impus un deficit bugetar de maximum 7,3 procente. De altfel, Fitch estimeaza ca ne vom descurca mai bine decat se asteapta FMI, estimand un deficit de 7% din PIB.

In schimb, analistii nu sunt la fel de optimisti. Astfel, Raiffeisen Bank prognozeaza un deficit bugetar de 8%, adica peste pragul cerut de FMI, in conditiile in care concediile de 10 zile fara plata pentru bugetari nu se vor mai putea efectua in acest an, iar Romania nu are un Guvern, care sa stabileasca bugetul pentru anul viitor.

Ratingurile ar putea scadea

Potrivit reprezentantilor Fitch, esecul implementarii unor masuri de consolidare fiscala pe termen mediu credibile ar putea conduce la reevalurea unor ratinguri, in speta, scaderea acestora.

"In multe tari, presiunile sociale si alegerile vor face extrem de dificila implementarea unor masuri de austeritate. Este un teritoriu fertil pentru socurile politice", au adaugat reprezentantii Fitch.

De altfel, Romania trece deja printr-un astfel de soc, avand in vedere ca nu putem ajunge la un consens in privinta unui nou Guvern, iar grevele se tin lant.

Pentru a asigura o redresare sustenabila, tarile care beneficiaza de sprijinul FMI, inclusiv Ungaria, Romania, Ucraina, Serbia si Letonia, trebuie sa respecte conditiile imprumuturilor, sunt de parere analistii Fitch, riscand, in caz contrar, instabilitatea macroeconomica.

Regiunea va inregistra o contractie economica de 6,1 procente, in acest an, in crestere fata de estimarea din luna iunie, de 4,6 procente. Per total, toate pietele emergente din lume vor avea o scadere economica de 0,1 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#deficite bugetare Europa emergenta, #deficit bugetar romania, #crestere deficit bugetar , #deficit bugetar