Ziare.com

Deficitul bugetar a ajuns in primele sapte luni la 6,97 miliarde lei

Sambata, 25 August 2012, ora 09:06

   

Deficitul bugetar a ajuns in primele sapte luni la 6,97 miliarde lei
Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele sapte luni un deficit de 6,97 miliarde lei, respectiv 1,15% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

La aceeasi data a anului trecut, deficitul bugetar era de 11,3 miliarde lei, respectiv 1,96% din PIB.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,4 miliarde lei, reprezentand 18,2% din PIB, au fost cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB", se arata in comunicat.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16,0%), impozit pe profit (+5,4%).

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit MFP, veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, conform OUG 77/2011.

"La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,3 %) si venituri nefiscale (+13,4%). Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se mai spune in comunicat.

Veniturile nefiscale au crescut, de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 25,2% si la institutiile autofinantate 17,8%. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 117,3 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,3 puncte procentuale.

MFP precizeaza ca s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,2%, dobanzi cu 26,5%, bunuri si servicii cu 7,6%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut indeosebi la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Potrivit MFP, cheltuielile de personal au crescut cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.

De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), crescand in termeni nominali cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Sursa: rNews

Articol citit de 1889 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deficitul bugetar trebuia sa fie de 0,9% adica mai mic de cat este

acum dar s-a obtinut o pasuire de la creditorii internationali ca sa se poata mari pana la 2,5%.
Deocamdata se fac cadouri electorale dar anul 2013 s-ar putea sa fie mai rau!

 

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor