Deficitul bugetar se ridica la peste 13 miliarde de lei, in primele 10 luni

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 13:48
1380 citiri

Romania are un deficit bugetar de 2,4 la suta din produsul intern brut, in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, respectiv de 13,3 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Pentru intreg anul 2011, deficitul prevazut este de 24 de miliarde de lei, adica 4,4 la suta din PIB, se arata intr-un comunicat al ministerului, remis Ziare.com.

Veniturile bugetului consolidat, in valoare de 148,7 miliarde de lei, au fost cu 8,6 procente mai mari fata de perioada similara a anului trecut, cea mai mare crestere inregistrandu-se la TVA, unde incasarile s-au majorat cu 21,3% in perioada mentionata.

La accize s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 12,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar contributiile de asigurari sociale au fost cu 9,2% mai mari.

Impozitul pe profit incasat in luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, inregistrand o crestere fata de trimestrul al II-lea cu 11,2%. Incasarile totale in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 46,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 161,96 de miliarde de lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 0,9%, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1,7 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 4,4%, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin, in continuare, sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-12,8%), subventii (-13,4%) si asistenta sociala (- 1,1%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 67% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 24,3 %, reprezentand 79,4% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost, pe primele zece luni, in suma de 26,3 miliarde de lei, fata de 22,5 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada din 2010.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#deficit bugetar zece luni, #deficit bugetar romania , #deficit bugetar