Dupa scandalul pe Codul Fiscal, Finantele vin cu cifrele: Cresteri uriase fata de anul trecut

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 17:29
9923 citiri
Dupa scandalul pe Codul Fiscal, Finantele vin cu cifrele: Cresteri uriase fata de anul trecut
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul general consolidat a incheiat primul semestru al anului 2015 cu un excedent de 4,2 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, fata de un deficit de 3,5 miliarde de lei, respectiv un minus de 0,5% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,6 miliarde lei, reprezentand 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, informeaza Agerpres.

Potrivit datelor MFP, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) si accize (8,6%).

Economistii fac apel la liderii politici: Noul Cod Fiscal nu e perfect, dar trebuie adoptat!

Isarescu aduce critici dure Codului Fiscal. Ce legatura are cu pilotarea unui avion

Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,3% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensii, se mai arata in datele publicate.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% si venituri nefiscale cu 1%.

O noua amnistie fiscala, promulgata de Iohannis: Cine va primi inapoi contributia la sanatate

Ce s-a intamplat cu cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 106,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere in PIB.

In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii (2,4%). O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (7,9%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 27,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, in termeni nominali la acelasi nivel cu cel inregistrat la aceeasi perioada a anului trecut.

Scandalul pe Codul Fiscal

In ultimul timp ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost criticat, alaturi de Victor Ponta, pentru faptul ca sustine adoptarea Codului Fiscal ce contine masuri de relaxare fiscala pe care tara noastra nu si le-ar permite.

Cea mai recenta astfel de critica a venit chiar azi, de la guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Seful BNR a cerut Guvernului sa revina asupra documentului, pentru ca acesta e inaplicabil, in actuala forma. El nu crede ca masurile propuse sunt sustenabile si nu considera ca ar trebui aplicate toate odata.

In aceste conditii, Isarescu a propus ca reducerea TVA sa aiba loc gradual, nu brusc, de la 24% la 19%, asa cum e prevazut in Codul Fiscal pregatit de Guvern, votat in Parlament si respins la promulgare saptamana trecuta de presedintele tarii.

"Este inaplicabil din punct de vedere economic si impactul sau bugetar ar insemna o schimbare politica majora", a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a vorbit si despre dezbaterea publica legata de Codul Fiscal, care s-a concentrat in ultimele zile in jurul deficitului bugetar.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a transmis ca va fi depasita tinta de deficit de 1,2%, negociata cu Comisia Europeana pentru anul viitor, insa se va incadra sub cea de 3%, prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

Dar Isarescu nu e de acord cu aceasta abordare. El a comparat deficitul bugetar cu pilotarea unui avion si a sustinut ca nu poti sa decolezi de la Bucuresti catre o anumite destinatie, apoi sa iei decizia de schimbare a rutei din mers.

Chiar daca e minora devierea de la traseu, tot te poti trezi ca aterizezi pe un alt aeroport. Seful BNR a facut paralela pentru a explica importanta modificarilor aduse la acest indice, chiar si de 0,1%-0,2%, care pot schimba traiectoria economiei.

"E ca un avion care, in loc de a ajunga la Bruxelles va ajunge la Stockholm", a spus oficialul BNR.

Mai mult, el a avertizat ca, daca e vorbe de schimbari de 2-3%, deja "se ajunge la Polul Nord; unde sa aterizam, pe o banchiza?", a intrebat retoric Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#excedent bugetar, #deficit bugetar, #Teodorovici Cod Fiscal , #deficit bugetar