FMI: Datoria guvernamentala a Romaniei va creste in 2011

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 22:44
1609 citiri
FMI: Datoria guvernamentala a Romaniei va creste in 2011

Deficitul fiscal in economiile emergente a scazut in medie cu 1% in 2010, sprijinit de cresterea economica sau, in unele tari, de cresterea preturilor la materii prime, afirma expertii FMI in capitolul despre deficite si datorii, din cadrul editiei din aprilie a publicatiei Fiscal Monitor.

In 2011, autorii Raportului anticipeaza ca deficitul bugetar nominal se va diminua cu 1,25% in tarile emergente, inregistrandu-se insa diferente mari intre state si regiuni.

In unele economii emergente din Europa, printre care si Romania, FMI prognozeaza o crestere a datoriei guvernamentale in 2011, concomitent cu o diminuare a deficitului bugetar. Este cazul Lituaniei, Letoniei, Romaniei, Ucrainei, Bulgariei si chiar a Poloniei, in timp ce in Rusia este anticipata o scadere atat a datoriei guvernamentale, cat si a deficitului.

"Imbunatatirea situatiei economice a Rusiei se reflecta intr-o crestere semnificativa a preturilor la petrol si gaze naturale si adoptarea unor masuri discretionare de sustinere economica".

In Turcia, o crestere economica mai sustinuta va contribui la o reducere mai rapida decat se prevazuse a deficitului bugetar. "Reducerea deficitului bugetar va fi semnificativa in Bulgaria, Letonia, Lituania si Romania", se arata in Raport, "dar deficitul structural al Ungariei este prognozat sa creasca".

Expertii FMI apreciaza insa ca ritmul consolidarii fiscale este mic, in comparatie cu evolutiile ciclice. Desi cresterea economica este sustinuta in unele economii emergente, cresterea PIB-ului este aproximativ la nivelul potentialului respectivei economii, inflatia este in crestere, iar echilibrele fiscale primare ajustate ciclic sunt adesea semnificativ mai fragile decat la inceputul crizei, se arata in Raport.

In Argentina, India si, in special, Polonia, conditiile macroeconomice sunt solide, dar deficitele se mentin la peste 3% din PIB, ceea ce arata ca in multe tari este necesara o ajustare mai dura.

Pe termen mediu, eforturi extraordinare de ajustare sunt facute in tarile cu economii avansate, unde deficitele trebuie sa scada cu 2% in 2012, cea mai mare diminuare din ultimii 40 de ani. Eforturile pentru reducerea deficitelor vor inceta in 2013, ceea ce va face ca in 2014 acestea sa se situeze la nivelul anterior crizei, iar in Japonia si SUA, nivelul deficitelor va fi cu cel putin 3% mai mare in 2016 decat in 2007.

In economiile emergente, deficitul bugetar nominal este prognozat de FMI sa scada in 2012 cu 0,5%, ceea ce va aduce deficitul mediu pentru tarile emergente la circa 1,25% in 2016. Ponderea datoriei in PIB se va reduce la 30% in 2016, situandu-se atat sub nivelurile record, cat si sub cele din anii premergatori crizei. Aceasta evolutie se bazeaza pe crestere pozitiva si dobanzi relativ reduse, afirma autorii Raportului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#deficit bugetar economii emergente, #deficit bugetar Romania FMI , #deficit bugetar
Comentarii