Mariana Campeanu, la TV Ziare.com: Pogea trebuie sa-si dea demisia

Joi, 20 August 2009, ora 12:40
2118 citiri
Mariana Campeanu, la TV Ziare.com: Pogea trebuie sa-si dea demisia

Un ministru al Finantelor care inlocuieste acte ar trebui sa-si dea demisia a doua zi, a declarat, la TV Ziare.com, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

Nimic nu poate depasi gravitatea faptelor care s-au comis la Ministerul Finantelor, inlocuirea unor acte oficiale in functie de dorinta Elenei Udrea, nici macar inregistrarile audio din comisia de ancheta parlamentara, sustine Mariana Campeanu.

"In orice tara din lume, ministrul Finantelor si-ar fi dat demisia a doua zi", a declarat Mariana Campeanu, la TV Ziare.com.

In ceea ce priveste prestatia ministrilor femei din actualul Guvern, Mariana Campeanu se arata dezamagita, adaugand ca ministrii fara experienta aduc un mare deserviciu tarii.

"Am militat intotdeauna pentru promovarea femeilor in politica, numarul de femei este mai mare in acest Guvern decat in altele, inclusiv din guvernarea liberala. (...) Nu am considerat ca un om trebuie sa indeplineasca o functie in administratie fara o scolarizare foarte buna. Nu poti sa pui ministru o persoana care n-a lucrat o zi", spune Mariana Campeanu.

In special problemele cauzate de Elena Udrea sunt extrem de grave, sustine Mariana Campeanu.

"Este inadmisbil ca un ministru al unei tari sa incalce Constitutia si alte legi care guverneaza statul, indiferent de argumentele aduse. Nu se poate sa instige la nesupunere civica salariatii din subordine si sa nu se prezinta in fata Parlamentului", spune Mariana Campeanu.

Reducerea numarului bugetarilor nu este o solutie

In ceea ce priveste reducerea de personal in domeniul bugetar, Mariana Campeanu sustine ca aceasta nu este o solutie pentru iesirea din criza.

In plus, cresterea numarului de angajati care lucreaza in institutiile publice este unul din criteriile pentru cresterea calitatii serviciilor, spune fostul ministru al Muncii, explicand cresterea cheltuielilor cu bugetarii de la 4,5% din PIB in 2004 la 8,4% din PIB in 2008.

"Aceasta masura luata direct asupra bugetarilor este o masura foarte facila. Este cel mai usor lucru, sa dai afara niste oameni. Se face insa o confuzie intre restructurarea administratiei si disponibilizari. Una este sa faci restructurare si sa faci o evaluare pe baza de competenta si eficienta. (...) Eu nu cred acest lucru, ca administratia romana este la nivelul tarilor din UE asa incat sa asiguram servicii de buna calitate cetatenilor", spune Mariana Campeanu.

In ceea ce priveste grila de salarizare unica a bugetarilor, care ar trebui sa rezolve problema inechitatii in domeniul platii, Mariana Campeanu spune ca aceasta nu va avea efectul scontat.

"Numarul de salariati este mare, aceasta lege are un impact foarte mare asupra populatiei. Aceasta lege ramane o lege foarte stufoasa. Din cele 450 de grile au ramas 104, deci sunt 104 legi intr-una singura, consider ca nu va fi o lege eficienta. Trebuia sa existe un raport de 1 la 15 si sporurile sa nu reprezinte 30% din salariu, insa sunt sporuri care reprezinta 50% din salariu, deci din start nu respectam ceea ce ne propunem. (...) Raportul de 1 la 15 nu se va atinge nici in 20 de ani", a declarat Campeanu.

Bugetarii, salarii mai mari decat angajatii de la privat?

Intrebata de cititorii Ziare.com de ce angajatii de la stat au, in unele cazuri, salarii mai mari decat cei de la privat, Mariana Campeanu raspunde precizand ca, din pricina evaziunii fiscale mari, in Romania nu se cunoaste care este salariul mediu din mediul privat, motiv pentru care aceasta afirmatie nu poate fi dovedita.

Lucrurile sunt neclare din pricina muncii la negru sau muncii la gri (inscrierea unor anumite venituri pe cartea de munca si suplimentarea lor cu bani in plic), care au devenit fenomen de masa in Romania, spune Mariana Campeanu.

"Evaziunea fiscala e de peste doua miliarde de euro numai in cazul alimentelor, paine, fructe sau altele. (...) Nu vreau sa ma gandesc cum e in constructii, unde majoritatea muncitorilor lucreaza la negru sau la contrabanda cu tigari si alcool. (...) Nimeni nu stie de fapt care este salariul mediu in mediul privat", a conchis Mariana Campeanu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mariana Campeanu demisie Pogea, #Mariana Campeanu concediere bugetari, #Mariana Campeanu TV Ziarecom , #deficit bugetar
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
DACA DORIM SI IN ROMANIA O SITUATIE ECONOMICA ECHILIBRATA CA IN CELELALTE STATE EUROPENE, TREBUIE SA ADOPTAM SI RAPORTUL SALARII BUGETARI- SALARII MEDIU PRIVAT AL ACESTORA