Comisia Europeana, ingrijorata de ritmul de crestere a deficitului bugetar. Romania, penalizata pentru ca Guvernul nu a luat masuri

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:01
4074 citiri
Comisia Europeana, ingrijorata de ritmul de crestere a deficitului bugetar. Romania, penalizata pentru ca Guvernul nu a luat masuri
Foto: Arhiva/Ziare.com

Comisia Europeana a stabilit ca Romania nu a luat masuri eficiente in urma recomandarii Consiliului din luna iunie si, in consecinta, propune Consiliului European sa adopte o versiune revizuita a recomandarii adresate tarii pentru a-si corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

In data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat Romaniei o recomandare potrivit careia ritmul nominal de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare sa nu depaseasca 3,3% in 2017, corespunzator unei ajustari structurale anuale de 0,5% din PIB, in cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP - Significant Deviation Procedure).

In data de 13 octombrie 2017, autoritatile romane au trimis un raport cuprinzand actiunile luate ca raspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie. "Avand in vedere informatiile furnizate de autoritatile romane in raportul lor precum si prognozele de toamna, Consiliul a ajuns la concluzia ca Romania nu a luat masuri eficiente pentru raspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017", se arata in recomandarile Comisiei Europene.

Potrivit Executivului comunitar, Romania urmeaza o politica fiscala prociclica pe fondul unei cresteri economice puternice. De aceea, in absenta unor masuri eficace din partea tarii, "Comisia propune o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 0,8% din PIB in 2018".

Forul comunitar recomanda de asemenea Romaniei sa utilizeze toate castigurile pentru reducerea deficitului bugetar, in timp ce masurile de consolidare bugetara ar trebui sa asigure o imbunatatire de durata a structurii balantei guvernamentale intr-o maniera care sa sustina cresterea economica.

Romania trebuie sa raporteze Consiliului European, in luna aprilie 2018, actiunile adoptate de autoritati ca raspuns la noile recomandari ale Comisiei.

Comisia stabileste prioritatile economice si sociale ale UE pentru anul urmator, formuleaza recomandari de politica pentru zona euro si finalizeaza evaluarea proiectelor de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro.

Conform previziunilor economice de toamna publicate la sfarsitul saptamanii trecute de Executivul comunitar, in Romania deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

CE estimeaza, pe de alta parte, ca economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Romania tinta deficit COmisia Europeana , #deficit bugetar