Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:28
8323 citiri
Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel
Foto: Arhiva/Digi24

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a declarat, vineri, ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu Fondul Monetar International (FMI), creditorii internationali cerand un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.

"Deficitul pe care noi il discutam e 1,4%, la care avem doar doua teme separate. Alocarea suplimentara pentru armata - un deficit suplimentar de 0,3% care sa se duca direct in bugetul apararii - si pentru cofinantarea fondurilor UE, suplimentar vom negocia 0,4% - 0,5%. Daca niciuna nu se va realiza, deficitul pentru care suntem mandatati e 1,4%. In niciun caz mandatul meu nu imi da voie sa cobor sub aceasta cifra", a spus Darius Valcov, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

"Daca nu vor fi de acord cu propunerea noastra, nu o vom opera, dar acest lucru se va vedea in bugetul Apararii, care va fi doar putin peste cel de anul acesta. Parerea mea e ca deficitul de 1,4% e negociat extrem de prost pentru situatia Romaniei, alte tari au negociat mai bine.

La ora 15.00 au loc discutiile la nivel de ministrii (discutiile oficiale - n.red.), eu si doamna Petrescu (Ioana Petrescu - ministrul Finantelor - n.red.) vom discuta cu delegatia, insa orice discutie sub 1,4% e exclusa, pentru ca s-ar ingenunchea economia Romaniei", a adaugat Darius Valcov.

El a mai precizat ca ideea a fost adusa in discutie, joi, in cadrul negocierilor la nivel tehnic dintre reprezentantii Ministerului Finantelor si FMI, care s-au terminat dupa miezul noptii.

"Regulile nu se schimba in timpul jocului, nu acceptam pozitia ghiocel", a punctat Darius Valcov.

"Azi noapte, din partea FMI a aparut la discutiile tehnice acest element nou prin care dumnealor au propus ca deficitul luat in calcul pentru 2015 sa fie de 0,9%. Azi, la discutiile de la ora 15.00, il vom lamuri. Guvernul nu va accepta, nu am mandat pentru a discuta pe un deficit sub 1,4%", a subliniat Darius Valcov.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost argumentata ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde acesta nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Pe de alta parte, autoritile romane iau in calcul intreruperea discutiilor daca nu se ajunge la un consens, arata Mediafax.

Ponta: Discutii bune cu FMI

Prim-ministrul Victor Ponta a spus, dupa discutia avuta marti la Palatul Victoria cu delegatia FMI, ca nu va fi crescuta nicio taxa in anul 2015.

Intrebat cum a fost discutia cu FMI, Ponta a raspuns: "Buna, pentru ca au constatat si ei nu doar ca avem crestere economica, ci ca avem un deficit de doar 0,2 la suta din PIB".

Ponta: Nu marim nicio taxa in 2015. Reducerea CAS nu e pomana electorala

"Nu marim nicio taxa in 2015 si tot ceea ce s-a adoptat pana acum se poate face. Sa mai si scadem alte taxe... dati-ne voie sa putem face lucrul asta", a mai spus premierul.

Acesta a subliniat ca urmatoarea misiune a FMI va veni in Romania la sfarsitul lunii ianuarie, "dar ne-am luat niste angajamente de a nu mari nicio taxa si impozit. Inainte de a vorbi de alte reduceri de taxe, important este sa la mentinem pe acestea".

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#FMI deficit bugetar mai mic, #tensiuni discutii Guvern FMI , #deficit bugetar