Daianu: Relaxarea fiscala in 2012, o prostie

Luni, 14 Mai 2012, ora 22:38
2367 citiri
Daianu: Relaxarea fiscala in 2012, o prostie
Foto: Arhiva

Consilierul de stat la cabinetul premierului Victor Ponta, Daniel Daianu, a declarat, luni, ca ipoteza unei relaxari fiscale in Romania in anul 2012, vehiculata de unii analisti din banci si oameni de pe piata de capital, este "o prostie".

Daniel Daianu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca este increzator ca, in ciuda masurilor de revenire a salariilor bugetarilor si pensiilor, deficitul bugetar va scadea de la 4,2% la 2,3% la sfarsitul anului 2012.

"Incerc sa demontez un cliseu pe care il vad, vad ca unii comenteaza si este straniu cand vad analisti din banci si oameni de pe piata de capital care spun ca in 2012 vom asista la o relaxare fiscala in Romania, ceea ce este o prostie. Este o prostie, fiindca deficitul cu care s-a terminat executia bugetara in 2011 a fost putin peste 4% din PIB.

In 2012, in pofida faptului ca va avea loc o revenire la salariile din iunie 2010, ca se va produce o reparatie esalonata la pensii, consolidarea fiscala, adica diminuarea deficitului bugetar, va fi mai mult decat semnificativa. Am credinta ca se va termina 2012 cu un deficit bugetar in jur de 2 - 2,3% din PIB", a spus Daianu.

Potrivit acestuia, a trece de la 4,2% la 2,3% este un pas foarte mare, greu de facut, chiar "temerar", in conditiile in care se inregistreaza, inca, o criza in zona euro si in circumstantele in care nu exista o relansare a sectorului neguvernamental, nu exista o revenire a procesului investitional.

"A face o diminuare de deficit bugetar atat de pronuntata este o operatiune dificila. De aceea, mi-am exprimat mirarea ca exista acest tip de rationament care este defectuos, este chiar un fals sa spui ca asistam la o relaxare fiscala. Relaxarea fiscala inseamna sa maresti deficitul bugetar. Dar nu se va intampla in 2012", a subliniat Daianu.

El a apreciat ca Romania va inregistra o cvasi-stagnare economica pe primul trimestru al acestui an fata de trimestrul precedent, afirmand ca isi doreste mult sa nu se inregistreze "o deteriorare a conditiilor din zona euro, norii care se aduna asupra Greciei, dar si altor tari".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Daniel Daianu politica fiscala, #Daniel Daianu consilier Victor Ponta, #deficit bugetar Romania 2012 , #deficit bugetar
Comentarii