Ziare.com

Deficit bugetar de 2,4% din PIB, in primele opt luni din 2011

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 20:41

   

Deficit bugetar de 2,4% din PIB, in primele opt luni din 2011
Deficitul bugetar, in primele opt luni ale acestui an, a ajuns la 2,4 la suta din produsul intern brut, Ministerul Finantelor Publice estimand ca Romania se va incadra in tinta anuala de 4,4 la suta din PIB.

Executia bugetului general consolidat, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2011, s-a incheiat cu un deficit de 12,97 de miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

In primele opt luni, bugetul a avut venituri de 116,4 miliarde de lei, cu 9,5 la suta mai mari fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul incasarilor record din luna iulie, de 17,1 miliarde de lei.

Incasarile au crescut, in principal, la veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, si accize, unde incasarile sunt mai mari cu 16,2%.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Veniturile mai mari din TVA au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne, cu 29,8 la suta, si a incasarilor din importurile de bunuri, cu 32,8%. In cazul accizelor, cresterea a fost determinata de majorarea nivelului la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete, dar si de masurile de combatere a evaziunii fiscale.

Contributiile de asigurari sociale au fost cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent. Incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,6%.

Potrivit Ministerului Finantelor, sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind consecinta faptului ca si cheltuielile cu finantare europeana au crescut cu 58,9%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 129,3 miliarde de lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar, in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1 punct procentual.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12% din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Se mentin, in continuare, sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5 % fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost, pe primele opt luni, in suma de 19,95 miliarde de lei, fata de 16,9 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

T.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1478 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai, asta e cel mai mic deficit din UE, bar Suedia si

Austria. Vorbesc de exercitiu bugetar anualizat (luna la luna). Germania si Fr sunt peste 3.5%...

 

Cred ca nu vom atinge nici 4%

Reforma prinde bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor