Ziare.com

Deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei pana in mai - vezi cum au evoluat cheltuielile

Luni, 27 Iunie 2011, ora 17:23

   

Deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei pana in mai - vezi cum au evoluat cheltuielile
Deficitul bugetar s-a ridicat la 1,36 la suta din produsul intern brut (7,4 miliarde de lei), in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2011, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 70,7 miliarde de lei, cu 10,1 la suta peste nivelul din anul precedent, ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,6%), accize (+28,25) si venituri de capital (+39,8%), se arata intr-un comunicat al ministerului, remis luni Ziare.com.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, reprezentand 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%.

Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit, care s-au micsorat cu 1,2%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 17,2%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 78,2 miliarde lei, au scazut, in termeni nominali, cu 3,4% fata de anul precedent si cu 1,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, astfel: la bugetul de stat cresterea a fost de 9,2%, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii; la bugetele locale cresterea a fost de 18,5%, ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale; la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea a fost de 14,8%, datorita platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se mentin, in continuare, sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-19,9%), subventii (-21,3%), asistenta sociala (- 3,1%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele cinci luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,7%, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
De asemenea, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost, pe primele cinci luni, in suma de 10,6 miliarde de lei, fata de 9,8 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.
Citeste mai multe despre deficit bugetar Ministerul Finantelor
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 640 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor