Ziare.com

Deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB dupa 11 luni

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 15:06

   

Deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB dupa 11 luni
Deficitul bugetului general consolidat in primele 11 luni din 2010 a fost de 26,08 miliarde lei, respectiv 5,2% din PIB, luna noiembrie venind cu o crestere de 0,6 puncte procentuale fata de luna precedenta.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 150,5 miliarde lei, cu 4,9% mai mult, in termeni nominali, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.

Cresterea incasarilor in perioada raportata s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+13,2%) si accize (+10,7%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%).

Potrivit datelor Ministerului de Finante, se metin decalaje importante la incasarile din impozitul pe venit (- 3,5%), impozitul pe profit (- 5,6%), contibutii de asigurari sociale (- 5,7%);

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 3,7 miliarde lei fata de 1,9 miliarde lei.

In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 177,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresterea s-a inregistrat in principal la dobanzi (+ 22%), ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, programe cu finantare UE (+194%), asistenta sociala (+7,5%).

De asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului 2009, ca urmare a majorarii cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata arieratelor.

La nivelul administratiilor locale cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si ca urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale.

Potrivit Ministerului Finantelor, cheltuielile de personal se mentin sub cele inregistrate in aceeasi perioada din anul precedent cu 8,5%, in timp ce cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost la sfarsitul lunii noiembrie in suma de 26,8 miliarde lei, respectiv 5,2% din PIB.

Pentru acest an, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in urma acordului cu FMI sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB, urmand ca in 2011 sa scada la 4,4%.

A.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1284 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor