Ziare.com

Deficitul bugetar a ajuns la aproape 20 miliarde de lei pentru primele 6 luni, 1,94% din PIB

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 19:59

   

Deficitul bugetar a ajuns la aproape 20 miliarde de lei pentru primele 6 luni, 1,94% din PIB
Bugetul general consolidat a incheiat primul semestru din acest an cu un deficit in crestere la 1,94% din PIB, respectiv 19,96 miliarde de lei, de la 1,4% din PIB dupa primele cinci luni, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Finantelor.

In conditiile in care, dupa primele cinci luni din 2019, soldul negativ a fost de 14,7 miliarde de lei (1,4% din PIB), inseamna ca, in iunie, diferenta negativa dintre venituri si cheltuieli a depasit 5 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 148,6 miliarde lei, reprezinta 14,4% din PIB, comparativ cu 14% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit MFP, se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din venituri nefiscale (+28,1%), contributii de asigurari (+17,1%), TVA (+12,6%), accize (+7,5%).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Veniturile din TVA au crescut cu 12,6% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 30,14 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 7,2%.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 5,2% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 7,6 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 168,6 miliarde lei, cu 14,7% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 23,4% mai mari fata de cele realizate in primele sase luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 13,4% fata de primele sase luni ale anului precedent.

Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 9,7%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 11,4%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, si de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,3 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA).

Vezi si Eurostat anunta ca Romania are cel mai mare deficit guvernamental din UE
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre deficit bugetar 6 luni
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Urlando poate face si mai bine. Dar mai are nevoie de ceva timp.

Nu poate nici el, asaa deodata !!! Ce, este sifon? Veorica apasa si el tasneste?
Fara valcov urlando are randament scazut. Si nici pe daddy nu se poate sprijini...

 

mai functionarule public

cu post afara si platit de la bugetul public. tinta de deficit bugetar preconizata este departe. astea sunt vesti pentru afonii in politici economice si fiscale, datele sunt pentru specialistii care, cunosc trendul anual al deficitului bugetar si efectele lui economice.

Las’ ca-i bine!

O fi vreo legatura intre amnistia fiscala, cheltuielile desantate, si deficitul bugetar. Sa ne explice economistul discotecar.

 

sa numaram firele de par din freza pesederastului orlando.....

=============
"....Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA)."
ministerul finantelor romanisataneze
============================

===================
"Bugetul general consolidat a incheiat primul semestru din acest an cu un deficit in crestere la 1,94% din PIB, respectiv 19,96 miliarde de lei, de la 1,4% din PIB dupa primele cinci luni, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Finantelor..."
=================

daca pe primul semestru al acestui an, bugetul de stat a avut un deficit de 1,94%, se poate estima cu foarte mare probabilitate ca, si pe semestrul al doilea al anului 2019, bugetul de stat va avea cam acelas deficit.
in acest caz,
1,94% (pe primul semestru) + 1,94% (pe al doilea semestru) =
3,88% din PIB (ca doar anul bugetar are DOUA semestre)
carevasazica ca bugetul de stat romanisatanez incropit de frezatul pesederast orlando, la indikkatiile pretioase ordinele date ale prezentului okknas pesederast drakknea liviu niciolaie si primei sondoritze forajoare pesederasta dancila veorikka vasilikka si aprobat de inaltele foruri legiuitoare pesederasto-aldeiste-udemeriste majoritare a fost facut pe picior si deficitul bugetar de stat pe anul 2019 va fi de 3,88% din PIB fata de 2,55% deficit anual estimat de guvernul lu' pesederasta veorikka vasilikka.
3,88 / 2,55 = 1,52
adica ca sa priceapa finantistul frezat pesederast orlando, asta inseamna o crestere cu aproximativ CINCIZECI LA SUTA fata de estimarile guvernului.
mai pe sleau, guvernul a tras clapa si platitorii romanisatanezi de biruri au luat tzeapa din cauza unui frezat care a m.i.n.t.i.t. cu-adevarat.
conkkluzia este kklara: votati-o pe veorikka vasilikka prezidea peste sarmana tzara!

 

Dupa noi, potopul!

Asa guverneaza PSD/ALDE. Au distrus practic finantele publice si au intrat in faliment. Au nevoie de imprumuturi de aproape 10 miliarde de euro anual nu pentru scoli, spitale, autostrazi, infrastructura sau alte investitii, ci doar ca sa acopere cheltuielile curente, in cea mai mare parte (peste 70%!) asta inseamna salarii, pensii si dobanzi de returnat.

PSD si ALDE nu merita doar sa piarda puterea politica, ei merita sa dispara de tot de pe scena politica romaneasca. Sa ia sub 5% la alegeri si sa dispara, ca PNTCD-ul. Suntem in ceasul al 13-lea si avem nevoie disperata de o alta clasa politica ca sa ne putem salva ca natie.

 

De sapte ani de cand mafia PSD a pus ghiarele pe Romania,catastrofa!

Cerem sub pedeapsa penela grava,ineptilor care conduc Romania sa publice unde sunt miliardele imprumutate la extern inrobitoare pentru generatiile viitoare?
Scopul acestor imprumuturi,destinatia lor concreta!
Sa nu apara i-di-o-tul Teodorovici sa spuna ca intra in "rectificarea bugetara"deci fara destinatie precisa!
Daca acesti bani nu sunt destinati investitiilor ,mai ales in infrastructura,constituie o crima economica!
Cata prostie in partidele de opozitie!
Au mii de subiecte pentru a demonstra ineptia PSD-ALDE-UDMR si tace!
Sunt la fel de incompetenti ca Dancila?Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor