Ziare.com

Deficitul bugetar a crescut usor

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:26

   

Deficitul bugetar a crescut usor
Deficitul bugetar pe 10 luni a ramas aproape neschimbat, fata de cel la 9 luni, pastrandu-se in limitele acordului cu Fondului Monetar International (FMI).

In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2012, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB fata de -13,3 miliarde lei, respectiv 2,3% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent, potrivit comunicatului postat pe site-ul Ministerului de Finante.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa scada anul viitor la 1,7% din PIB.

Situatia veniturilor la 10 luni

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 159,4 miliarde lei, reprezentand 26,2 % din PIB, au fost cu 7,2% mai mari fata de aceiasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+12,2%), taxa pe valoarea adaugata (+7,2%), accize (+7,3%), impozit pe profit (+6,8%), venituri nefiscale (+5,1%).

Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+3,1 %) si venituri nefiscale (+12,4%).

Contributiile de asigurari au fost in suma de 42,8 miliarde lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 5,8 miliarde lei, in crestere cu 60,9% la bugetul de stat si cu 18,1% la bugetele locale, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Situatia cheltuielilor la 10 luni

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 166,6 miliarde lei, reprezentand 27,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,6 pp.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 27,4%, dobanzi cu 23,5%, bunuri si servicii cu 10,3%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4,7%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 25,8 miliarde lei (4,3% din PIB), crescand in termeni nominali cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor