Deficitul bugetar a explodat in primele 4 luni: Este cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada din 2018

Luni, 03 Iunie 2019, ora 17:47
6099 citiri
Deficitul bugetar a explodat in primele 4 luni: Este cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada din 2018

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele 4 luni cu un deficit de 11,4 miliarde lei (2,4 miliarde euro), 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cheltuielile de personal au crescut cu 26%, arata datele publicate luni pe site-ul Ministerului Finantelor.

In primele patru luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB.

In primele patru luni din 2019, veniturile bugetului general consolidat au fost de 99,5 miliarde lei, reprezentand 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018.

"Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+19,6%), TVA (+12,0%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%) ", se arata in comunicat.

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% fata de realizarile aceleiasi perioada a anului 2018, ajungand la o valoare de 19,6 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%. S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 11% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 5,1 miliarde lei.

Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

"Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari fata de cele realizate in primele patru luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,9% fata de primele patru luni ale anului precedent", se arata in comunicat.

Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat. Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 14,9%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 15%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6,8 miliarde lei.

Citeste si:
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Numit de contracandidatul său, Dan Barna, „omul sistemului”, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș lansează o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea...
Sursa: NEWS.RO