Ziare.com

Deficitul bugetar a explodat in primele 4 luni: Este cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada din 2018

Luni, 03 Iunie 2019, ora 17:47

   

Deficitul bugetar a explodat in primele 4 luni: Este cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada din 2018
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele 4 luni cu un deficit de 11,4 miliarde lei (2,4 miliarde euro), 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 88,4% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cheltuielile de personal au crescut cu 26%, arata datele publicate luni pe site-ul Ministerului Finantelor.

In primele patru luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB.

In primele patru luni din 2019, veniturile bugetului general consolidat au fost de 99,5 miliarde lei, reprezentand 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018.

"Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+19,6%), TVA (+12,0%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%) ", se arata in comunicat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% fata de realizarile aceleiasi perioada a anului 2018, ajungand la o valoare de 19,6 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%. S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 11% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 5,1 miliarde lei.

Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

"Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari fata de cele realizate in primele patru luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,9% fata de primele patru luni ale anului precedent", se arata in comunicat.

Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat. Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 14,9%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 15%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6,8 miliarde lei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre executie bugetara patru luni
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3908 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Imaginea reala a acelei ieconomii duduitoare: stimati castigatori ai

recentelor alegeri, aveti tema de lucru extraordinar de bine schitata, explicitata, clara si motivata in acelasi timp, deci la lucru.
PS Sa nu uitati impotriva cui si a ce luptati, ca nu e numai pesdeu, aldele si shparlamanetul, ai carui senatori tocmai si-au aparat complicele, traditional bineinteles. Mai e si NEINCREDEREA masiva in tot ce imbraca haina politica, deci putina modestie si mai multa implicare in interes cu adevarat national, chiar va si ne ajuta, va rog frumos!

 

maretele realizari ale guvernului dancila

puneti-va centurile de siguranta urmeaza realizari si mai marete
PS: nu economisiti in lei (nu va uitati la dobanzi pentru ca cele ajustate cu inflatia vor fi negative)

 

pai, PSD-ul...

... ca si alegatorii lui, au baut banii copiilor, pe urmatorii 20 de ani!!!!

 

E foarte simplu

Ai dreptate !
Insa mafia PSD s-a reformat si a inteles perfect rezultatul referendumului din 26.05.2019 !
Parca suntem intr-un roman de Kafka !

avasario

Numai ... 20 de ani?! Parca-mi aduc aminte ce ma enervat S. Brucan cu ai lui 20 de ani si imediat mi-a trecut! Nu, la el va fi macar de-o generatie!

Foaie verde de dudau,

O s-o ducem și mai...bine

 

Un articol minunat

Dar oare pricep votantii de psd ceva din asta ? Intelegeti, dragi compatrioti, ca statul cheltuie niste bani pe care nu-i are si se imprumuta, insa aceste imprumuturi trebuie restituite! Ghiciti cine le va restitui si mai ales de unde ? DE LA NOI! Asadar, cresterea este artificala, bazata pe consum, dar de fapt nu prea este crestere, pentru ca TVA-ul e mai mare din cauza cresterii preturilor, impozitul pe salarii din cauza majorarii minimului, la asigurari din cauza introducerii in salariu a daniilor (transferarea lor la salariat)...
Deci, daca se mai continua asa, in scurt timp bugetul national o sa explodeze, de fapt va face IMPLOZIE.Pentru venituri sanatoase, trebuie investitii in industrie, facilitati fiscale de atragere a investitorilor straini, nu discursuri prostesti ca ale lui Ludovic Orban, care mai e si ramas in urma, pentru ca cei din I.T. sunt impozitati de la 01.01.2019.
Asadar, mare grija ce votati la parlamentarele nationale, pentru ca de asta depinde si guvernul si sanatatea natiunii!!! Psd-ul a demonstrat ca intodeauna dupa guvernare, lasa in urma inflatie, deficit bugetar, scadere a puterii de cumparare a monedei nationale (curs euro, dolar care sunt incluse in tot si in toate) si a salariului romanului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor