Ziare.com

Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB in aprilie

Sambata, 26 Mai 2012, ora 08:47

   

Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB in aprilie
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa patru luni cu un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% fin PIB, fata de un deficit de 0,75% din PIB in aceeasi perioada din 2011 si de 0,56% din PIB in primul trimestru al acestui an.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB, informeaza Ministerul Finantelor.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,1% comparativ cu anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).

Contributiile de asigurari au totalizat 17 miliarde lei, in urcare cu 7,3% fata perioada similara a anului precedent.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,3%), precum si la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost cu 30,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 67,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,9% fata de anul precedent, si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari fata de anul 2011, dobanzi - 44 %, cheltuieli de capital - 31,4%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii din fondul national de sanatate (+6,6%), ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente, precum si la administratiile locale (+17,3%) ca urmare a transformarii unor spitale in camine de batrani.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost de 9,7 miliarde lei, in urcare in termeni nominali cu 36,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1207 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tov. pensionari

aveti grija ce votati, ca pana va da Ponta banii retinuti ilegal de ceilalti, s-ar putea sa nu reusiti sa va cumparati nici o cutie de chibrite cu ei. Sa nu uita, tot F. Georgescu era la finante cand a explodat inflati ! Nu va imbatati cu apa rece. Eu, mai degraba as prefera venitul de acum cu o putere de cumparare mai mare decat un venit de 2 ori mai mare si cu o putere de cumparare diminuata cu 300%, care in fapt e o descrestere a nivelului de trai, dar de, ei mai multi bani !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor