Deficitul bugetar la noua luni e de 2,2 ori peste nivelul de anul trecut

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 11:58
3196 citiri
Deficitul bugetar la noua luni e de 2,2 ori peste nivelul de anul trecut
Foto: Arhiva Ziare.com

Executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In schimb, executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB. Astfel, nominal, in acest an deficitul bugetar a crescut de aproape 2,5 ori, iar ca pondere de aproape 2,2 ori.

Venituri

In primele noua luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 205 miliarde de lei, reprezentand 21,7% din PIB, sunt cu 13,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,3%) si din veniturile nefiscale (+19,4%) . Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", au precizat reprezentantii Finantelor.

De asemenea, MFP a constatat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, care au crescut cu 9% fata de aceeasi perioada din 2017, ajungand la o valoare de 42,4 miliarde lei, pe primele noua luni ale anului in curs.

In plus, veniturile din accize au fost in suma de 21 miliarde lei (2,2% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 25,3% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018", au subliniat reprezentantii MFP.

De asemenea, s-a inregistrat o diminuare cu 37,2%, fata de aceeasi perioada anului precedent, la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 9,4 miliarde lei, cu 25% mai mari decat cele incasate in aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

"Cheltuielile de personal sunt cu 25,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", au mentionat reprezentantii MFP.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 9,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. "Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare", au subliniat reprezentantii Finantelor.

In plus, subventiile sunt mai mari cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din PIB, respectiv 0,5%.

"Dobanzile sunt cu 21,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 1% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark", au explicat reprezentantii Finantelor.

De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,5%, "fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie", conform MFP.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 15,2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă noi chatboturi AI bazate pe celebrități și influenceri de pe YouTube, conform unui raport recent al The Information. Totuși, aceasta nu este o idee revoluționară, deoarece...
Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, influența regimului de la Kremlin (Rusia) asupra companiei Kaspersky prezintă riscuri majore de securitate pentru utilizatorii acestuia. Utilizarea...
#deficit bugetar noua luni, #deficit bugetar romania , #deficit bugetar
  1. Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
  2. Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
  3. One UI 7 vine cu încă o funcție de securitate pe telefoanele Samsung
  4. Dezvăluire surprinzătoare: 57% dintre angajații britanici se bazează pe inteligența artificială pentru a face față volumului de muncă
  5. Logitech lansează Keys-To-Go 2, o tastatură wireless ultra-portabilă. Prețul pentru care o puteți obține
  6. Românii, exasperați de sistemul de reciclare. "Tot proiectul e doar o scumpire de 50 bani. Te plimbi din magazin în magazin până găsești unul funcțional…"
  7. Netflix vrea să le ofere utilizatorilor un abonament gratuit. Cum va funcționa
  8. Cum se poate reseta Google Wallet pe un dispozitiv Android. Tutorial rapid, fără dureri de cap
  9. LeTV revine pe piață cu noul model 4G: L10. Ce știe să facă smartphone-ul
  10. Google integrează inteligența artificială Gemini în Gmail. Cum îi va ajuta pe utilizatori