Ziare.com

Deficitul bugetar se ridica la peste 13 miliarde de lei, in primele 10 luni

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 13:48

   

Romania are un deficit bugetar de 2,4 la suta din produsul intern brut, in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, respectiv de 13,3 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Pentru intreg anul 2011, deficitul prevazut este de 24 de miliarde de lei, adica 4,4 la suta din PIB, se arata intr-un comunicat al ministerului, remis Ziare.com.

Veniturile bugetului consolidat, in valoare de 148,7 miliarde de lei, au fost cu 8,6 procente mai mari fata de perioada similara a anului trecut, cea mai mare crestere inregistrandu-se la TVA, unde incasarile s-au majorat cu 21,3% in perioada mentionata.

La accize s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 12,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar contributiile de asigurari sociale au fost cu 9,2% mai mari.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Impozitul pe profit incasat in luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, inregistrand o crestere fata de trimestrul al II-lea cu 11,2%. Incasarile totale in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 46,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 161,96 de miliarde de lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 0,9%, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1,7 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 4,4%, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin, in continuare, sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-12,8%), subventii (-13,4%) si asistenta sociala (- 1,1%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 67% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 24,3 %, reprezentand 79,4% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost, pe primele zece luni, in suma de 26,3 miliarde de lei, fata de 22,5 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada din 2010.

T.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1223 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Impozitul pe profit

A crescut cu mai putin de jumatate din rata inflatiei ,ceea ce arata cat de prost merg firmele. Impozitele platite direct si indirect de populatie ( TVA, Acize, CAS) au crescut masiv. Cam asa se traduce "SA TRAITI BINE".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor