Deficitul bugetar, un obstacol in calea catre adoptarea euro

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 12:11
810 citiri
Deficitul bugetar, un obstacol in calea catre adoptarea euro

Adoptarea euro in 2015 nu va fi o misiune usoara pentru Romania, tara noastra confruntandu-se cu probleme precum reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2011, fata de un nivel anticipat pentru anul acesta de peste 7% din PIB.

"Anii 2010 si 2011 vor fi destul de dificili. Ca sa reduci deficitul bugetar de la 7,3% din PIB la sub 3% din PIB este nevoie de o vointa foarte mare", sustine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de Ziarul Financiar.

Economia romaneasca ar putea insa sa-si revina din recesiune cu un anumit decalaj fata de economiile vestice, din cauza faptului ca a intrat in criza cu o intarziere de aproape un an si jumatate.

Astfel, reluarea cresterii economiei romanesti va avea loc cu 8-12 luni dupa revenirea economiei mondiale.

Criza din Romania a atins patru directii, precum comertul, increderea consumatorilor, cursul de schimb si finantarea externa, este de parere Croitoru, de aceea tot ele vor fi cele care vor actiona in momentul revenirii economiei.

"Totusi, daca deficitele nu s-au redus pana la un nivel sustenabil, este foarte probabil sa asistam curand la o noua criza", avertizeaza Croitoru.

Criza va forta bancile sa-si schimbe modelul de business, sa-si imbunatateasca portofoliul de produse si sa treaca de la competitia pentru cota de piata la eficientizarea activitatii.

"Bancile se confrunta cu o mare provocare in acest moment. Trebuie sa treaca de la competitia pentru cota de piata la produse inovatoare, estimari de risc adecvate si reducerea costurilor cu personalul", a adaugat Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#deficit bugetar, #adoptare euro, #nivel PIB , #deficit bugetar