Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%

Vineri, 25 August 2017, ora 21:29
3986 citiri
Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele sapte luni ale acestui an cu un deficit de 5,14 miliarde de lei.

Aceasta suma reprezinta 0,63% din PIB si este in scadere fata de primul semestru, dar in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul se explica prin ritmul de crestere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, care a depasit avansul incasarilor, arata datele publicate vineri seara pe site-ul Ministerului Finantelor.

Dupa primele sase luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,3 miliarde de lei, reprezentand 0,77% din PIB, ceea ce indica un excedent de circa 1,2 miliarde lei in luna iulie.

In primele sapte luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a inregistrat un deficit de 0,23% din PIB sau 1,74 miliarde de lei.

De ce s-a ajuns aici

Principalul motiv al executiei bugetare slabe din primele sapte luni ale acestui an a fost cresterea incasarilor la buget intr-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 141,2 miliarde lei, reprezentand 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...)

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 146,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 11,4% fata de primele sapte luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele sapte luni la incasarile din contributiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii si venit (+10,8%) si din venituri din capital (+15,2%).

"Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 6,5% fata de perioada similara din 2016, fiind determinate, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", se arata in raport.

Incasarile din TVA s-au redus in primele sapte luni cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in primele sase luni, scaderea a fost de 4,3%, sugerand un declin si mai mare in iulie.

Incasarile din accize au fost cu 5,8% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

Totodata, sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,5 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in primele sapte luni de 146,4 miliarde lei, in crestere cu 11,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ceea ce reprezinta o accelerare fata de primele sase luni, cand rata de crestere era de doar 10%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 20,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a majorarilor salariale acordate in a doua parte a anului trecut si la inceputul acestui an.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, subventiile sunt in crestere cu 22,3%, in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au urcat cu 10,7%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 8,4 miliarde lei, respectiv 1% din PIB, in scadere cu 34,4% fata de aceeasi perioada din 2016.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#deficit 2017 cresteri salarii , #deficit bugetar
Comentarii
Poza 2DIE4
2DIE4
rank 5
Astept cu nerabdare falimentul iresponsabililor.
Poza Iohannis1
Iohannis1
rank 3
o sa-l acopere zdragnea dupa ce vinde recolta record !