Ziare.com

Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu peste 19% la 9 luni. Datoria creste, investitiile straine scad

Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 19:14

   

Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu peste 19% la 9 luni. Datoria creste, investitiile straine scad
Contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat un deficit de 8,103 miliarde de euro in primele noua luni din 2019, in crestere cu 19,2% fata de cel din perioada similara din 2018, de 6,798 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cresterea deficitului ar fi fost si mai mare daca balanta de plati din sectorul serviciilor nu ar fi fost pozitiva, cu un excedent de 6,587 miliarde de euro.

  • Balanta bunurilor a inregistrat un deficit mai mare cu 2,342 de miliarde de euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 343 de milioane de euro.
  • Balanta veniturilor primare a avut un deficit mai mic cu 747 de milioane de euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 53 de milioane de euro.


Datoria externa creste cu peste 8,4%

In perioada ianuarie - septembrie 2019, datoria externa totala a crescut cu 8,398 miliarde de euro (+8,41%), pana la mai mult de 108,2 miliarde de euro. In structura:

  • datoria externa pe termen lung a insumat 73,831 miliarde de euro la 30 septembrie 2019 (68,2% din totalul datoriei externe), in crestere cu 8,1% fata de 31 decembrie 2018;
  • datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 septembrie 2019 nivelul de 34,408 miliarde de euro (31,8% din totalul datoriei externe), in crestere cu 9,0% fata de 31 decembrie 2018.


Citeste mai multe despre Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu peste 19% la 9 luni. Datoria creste, investitiile straine scad pe Curs de guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1198 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine ! agenturile straine sunt vinovate !

totul trebuie sa fie deficitar ! psd nu are nici o vina !
altii sunt vinovati , nu psd-ul !
bravo psd ! huuuuuuuuuuuuooooooo Romania ! bravo psd !

 

Cu toate acestea, pe d-l Orban presedintele P.N.Liberal nu-l

intereseaza Proiectul de Tara cu "obiectivul si tehnicile pro-active de reconstructie industriala" pe care i l-am propus acum trei ani, personal dumnealui la Tg. Jiu!
Crede cumva dinsul si P.N.Liberal ca "Revolutia economica-industriala" - care sa indestuleze Bugetul, sa achite datoria externa si sa aduca ACASA o buna parte din Diaspora (si sa nu mai emigreze economic nimeni) este posibila prin citeva legi sau masuri organizatorice birocratice punctuale - cind trebuie reparat institutional si reconstruit industrial tot ce s-a distrus in 30 de ani?
Fara un proiect de tara - liberalii vor explica totul prin GREAUA MOSTENIRE - incapabili tehnic si programatic sa scoata tara din stagnare si consumerism economic...

 

Inteleg acest lucru, dar este de neinteles de ce PNLiberal nu

misca nimic ca "proiect de tara", care sa tina piept tuturor neajunsurilor si crizelor tarii si sa obtina un sprijine financiar de la UE.
Fara a demara "revolutia economica" promisa cum sa vii la UE pentru ajutorul necesar iesirii la normalitate?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor