Deficitul structural: un indicator al responsabilitatii bugetare (Opinii)

Autor:
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 23:44
4560 citiri
Deficitul structural: un indicator al responsabilitatii bugetare (Opinii)

Limitarea deficitului structural echivaleaza cu responsabilitatea neangajarii cheltuielilor bugetare permanente neacoperite cu venituri bugetare permanente.

De pilda, daca in anii 2007-2008 au avut loc cresteri succesive salariale si ale punctului de pensie, fiind acoperite de venituri conjuncturale, cum sunt cele obtinute din privatizari, deficitul structural creste.

In schimb, deciziile care privesc contractia sau inghetarea cheltuielilor bugetare prin reforme sistemice cu bataie pe termen lung duc la diminuarea deficitului structural.

Deficitul bugetar la care ne-am obisnuit sa ne raportam in dezbaterea publica are doua componente:

- Una ciclica: influentata de fiecare etapa a ciclului economic: expansiune, recesiune sau stagnare caracteristice dinamicii pietelor capitaliste; ciclurile pot fi: scurte, de 3-5 ani, denumite cicluri Kitchin; medii, de 10-12 ani, denumite cicluri Juglar; lungi, de 40-50 ani, denumite cicluri Kondratieff, dupa numele economistilor care le-au identificat; un ciclu Kondratieff include 5 cicluri Juglar, iar cel din urma include 3 cicluri Kitchin.

- Una structurala, care surprinde elementele stabile ale veniturilor si cheltuielilor publice, adica ale acelor datorii care nu pot fi contractate prin decizii cu impact pe termen scurt.

In perioada de supraincalzire a economiei, pe fondul unei cresteri accelerate a cererii sustinuta de politica de creditare laxa a bancilor si de apetitul ridicat pentru consum pe datorie, s-au obtinut venituri suplimentare, dar temporare, la bugetul de stat. Astfel, in perioada 2006-2008, deficitul structural a crescut vertiginos, dupa o relativa stagnare, in jurul lui -2%, intre 1998 - 2005.

In ultimii 17 ani, recordul negativ al deficitului structural s-a inregistrat in anul 2008, de -8,9%, simbol al cursei iresponsabile a datoriilor angajate electoral.

Datoriile acumulate in anii anteriori s-au rostogolit in primul an de recesiune economica severa, iar intarzierile deciziilor de reforme dure, in anul electoral 2009, au diminuat prea putin deficitul structural la -8,6%.

Eforturile de ajustare si echilibrare a finantelor publice, incepand din anul 2010, sunt reflectate in inversarea acestui trend si in diminuarea considerabila atat a deficitului bugetar efectiv la -4,1%, conform estimarilor Ministerului Finantelor Publice, cat si a deficitului structural, care ajunge la -3,5% in anul 2011, conform actualelor estimari ale Consiliului Fiscal.

Limitarea deficitului structural la -0,5% in noua guvernanta economica europeana nu face altceva decat sa asigure stabilitatea fiscala pe termen lung si cheltuirea responsabila a banilor publici, indiferent de urcusurile sau coborasurile economiei.

Andreea Paul Vass,

consilier prim-ministru

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#deficit structural, #acord guvernanta fiscala, #scadere deficit , #deficit bugetar