Eurostat are rezerve fata de datele transmise de Romania - vezi reactia INS

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 15:41

   

Eurostat are rezerve fata de datele transmise de Romania - vezi reactia INS
Eurostat si-a exprimat, marti, rezervele fata de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar si nivelul datoriei guvernamentale in 2010.

Biroul de statistica al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiilor publice conform metodologiei ESA 95.

Potrivit datelor furnizate de Romania, deficitul bugetar in 2010 a fost de 6,4% din PIB, in timp ce nivelul datoriei guvernamentale era de 30,8% din PIB.

La randul sau, Institutul National de Statistica a anuntat ca, in septembrie, va furniza catre Eurostat detalii pentru inlaturarea rezervelor privind calitatea datelor furnizate de Romania la 31 martie, verificarea urmand sa fie facuta de experti din partea MFP, BNR si INS.

"In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare.

Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat. Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice, la verificarea calitatii datelor, urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei", se arata intr-un comunicat transmis marti de INS.

Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare, Eurostat va primi, cu ocazia raportarii din septembrie 2011, detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor formulate.

"Odata cu Notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul Administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.

Situatiile au fost elaborate de Institutul National de Statistica, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii (31 martie a.c.)", se precizeaza in comunicatul INS.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, notificarea deficitului si datoriei guvernamentale. Rezerve legate de calitatea datelor au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti privind informatiile transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011, se mai spune in comunicat.
Sursa: rNews

Articol citit de 1471 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Un citat din Petre Tutea:
"Ca sa constati ca e incapabil comunismul de guvernare, nu trebuie sa ai doctoratul in stiinte sociale. Orice bou vede ca nu e bun. El vede ca ma-sa rabda, nevasta rabda, copiii rabda… vede tot si totul pute".
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor