Ziare.com

Guvernele Nero incendiaza Romania

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 16 Februarie 2020, ora 08:36

   

Guvernele Nero incendiaza Romania
Petrisor Peiu
Daca politicianul roman ar avea un nume generic, el s-ar numi Nero. Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus este imparatul banuit ca a dat foc Romei si ca si-a violat mama.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

El este imparatul care a declansat persecutii barbare impotriva crestinilor, ucigandu-i pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel si este cel care a fortat sinuciderea lui Seneca.

De cativa ani incoace, pare ca in fruntea tuturor guvernelor de la Bucuresti sta fantoma lui Nero, cel care este creditat cu incendierea propriei capitale imperiale, superba Roma, in anul 64. Si precum ultimul imparat al dinastiei Iulio-Claudiene admira flacarile din turnul lui Mecenas si se bucura de spectacolul ingrozitor, cantand "Arderea Troiei", asa si guvernantii nostri privesc cu veselie degradarea sistemica a tarii care le plateste salarii imense, pensii speciale, amante, vile si limuzine.

Nimeni si nimic nu mai poate opri acumularea de tumori din organismul national. Cei 465 de parlamentari, impreuna cu sutele de ministri si secretari de stat, adancesc, zi de zi, toate ranile deschise ale economiei, rontaind cu voluptate ultimele rezerve de imunitate pe care le mai avem in urma curei de vitamine inceputa in anul 2010.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Trei sunt bolile grave care macina tara si toate sunt letale

Prima dintre ele si cea mai dureroasa este deficitul demografic. Romania a pierdut, dupa datele Bancii Mondiale, peste 4 milioane de cetateni in cei 30 de ani scursi de la caderea comunismului, cazand de la 23,5 milioane de locuitori in 1990 la sub 19,3 milioane de locuitori in februarie 2020.

Am pierdut, asadar, aproape 18% din populatie:


Sursa: AICI


Ei bine, in acest timp, tarile din liga noastra nu au suferit un asemenea exod. Polonia, bunaoara, a pierdut mai putin de 800.000 de locuitori, de la maximul de 38,6 milioane in 1999 la 37,8 milioane astazi, adica are o pierdere de 2% din populatie:


Sursa: AICI


Ungaria, la randul ei, a pierdut un milion de oameni in ultimii 30 de ani, adica 5% din populatie:


Sursa: AICI


Pe de alta parte, Cehia are chiar o crestere de populatie, de peste 3% (peste 300.000 de locuitori):


Sursa: AICI


Mult mai grav este faptul ca noi ne-am pierdut peste o treime din forta de munca, in vreme ce colegii de regiune, ungurii, cehii si polonezii, si-au crescut forta de munca. O spune tot Banca Mondiala:


Sursa: AICI


Poate nu e destul? Hai sa vedem si evolutia ratei de participare a fortei de munca. Daca in 1990 eram campionii regiunii cu cea mai mare participare a populatiei active la piata muncii, astazi am ajuns codasii regiunii:


Sursa: AICI


Oameni buni, nu vi se pare ca politicienii nostri traiesc pe alta planeta? Voi ati auzit vreun guvern, de la Guvernul Nero I-ul pana la Nero al V-lea sau vreun partid parlamentar sa faca vreo prioritate din stoparea declinului demografic sau al fortei de munca?

Nu, dragii mei, partidele si guvernele noastre condamna "populismul" guvernelor de la Budapesta sau Varsovia, care adopta politici ferme de crestere a natalitatii.
Ba mai mult, preocuparea de capetenie a guvernantilor este sa ii tina acolo pe romanii plecati in Marea Britanie, nicidecum sa ii ajute sa se intoarca acasa...

Acum sa stiti ca fenomenul depopularii are si accente tragice: cea mai rapida depopulare se produce chiar in randurile categoriilor celor mai instruite, unde acumulam deficite greu de compensat. Aproape 40.000 de IT-isti au plecat din tara si peste 16.000 de medici.

In fiecare an, deficitul de specialisti in IT din Romania creste cu 15.000. In vremea asta, guvernele noastre reusesc sa aiba cea mai mica pondere din UE a studentilor din aceasta ramura, 5,2%, la jumatate fata de media europeana, de 10,4%.

La fel, in domeniul medical (si stiintele asociate), daca media europeana este de 14,2%, noi atingem abia 9,2%. Asta, in contextul in care Romania are cea mai mica pondere din UE a populatiei adulte cu studii tertiare (universitare). (Sursa: "Labor force projections up to 2053 for 26 EU countries, by age, sex, and highest level of educational attainment", Elke Loichinger, 2015)

A doua boala crunta care ne macina sanatatea nationala este deficitul de infrastructura de transport si energetica. Ia sa vedem cum stam, de exemplu, la autostrazi: Romania are putin peste 800 km de drumuri de mare viteza, Polonia peste 3.000 de km, Ungaria aproape 2.000 de km, Bulgaria 800 km.

Portul Constanta, al doilea cel mai mare de la Marea Neagra, are un deficit major de modernizare, portul bulgaresc Varna devenind un concurent redutabil, iar sistemul de control al traficului naval VTMIS pe Dunare este astazi aproape in intregime nefunctional.

Aeroporturile sunt sufocate, din cauza lipsei extinderilor si modernizarilor, calea ferata este pe locul 26 in UE-27 din punct de vedere al vitezei medii.

Principalele orase ale tarii: Cluj, Timisoara, Iasi, Oradea se afla la minim 7 ore distanta de Capitala. Doar Constanta, Brasov si Craiova se afla la distante mai mici de 3 ore de Bucuresti, dar aici este meritul geografiei.

Colac peste pupaza, alocarile de fonduri europene in urmatorul cadru financiar multianual se pare ca se vor reduce la jumatate (de la 8 miliarde de euro la doar 4 miliarde de euro).

Energia este un pariu pierdut: reteaua de alimentare cu gaze naturale deserveste putin peste o treime din populatie si companii, spre deosebire de Ungaria, unde gradul de penetrare este de peste 95%, reactorul 1 de la Cernavoda trebuie reabilitat pana in 2024 si nicio procedura nu a fost declansata, iar reactoarele 3 si 4 nu au inca solutie de start.

Carbunele din Valea Jiului, sute de milioane de tone, va ramane definitiv in pamant, iar Compania Energetica Oltenia este pe cale de a falimenta, rezervele de lignit riscand sa ramana neexploatate si ele, rezervele de gaz din Marea Neagra nu sunt inca exploatate, constructia centralei de la Iernut are intarzieri majore, iar guvernele noastre admira tamp marele proiect european "Green Deal", care ne va face ca, din 2050, sa renuntam la carbune in energetica.

Cum este oare posibil ca niciun proiect important din energie sa nu fie o prioritate pentru guvernele Nero, dar cu toate sa aplaude mutarea banilor europeni de la autostrazi la "decarbonificare"?

Oare ministrii, parlamentarii si europarlamentarii romani stiu ce tara conduc sau reprezinta? Nu cumva ei se cred cetateni germani sau austrieci?


Ce-ar fi sa priveasca vreun guvernant dimineata harta repartizarii traficului auto din tara:Ar intelege oare ce inseamna liniile alea groase? Ar vedea oare ca a doua cea mai mare intensitate a traficului este pe relatia Iasi-Bucuresti? Asta in timp ce ei vor sa faca o autostrada de la Iasi la Targu Mures, adica acolo unde nu e trafic aproape deloc....

In fine, ia suprapuneti, mai, ministrilor, harta de mai sus cu harta realizarilor voastre, adica cu autostrazile pe care le-ati facut voi:Nu e cumva prea sugestiva aceasta comparatie? Ei uite, de-aia sunteti voi guvernele Nero.

Am lasat la urma cea mai grava boala de care sufera tara, deficitele bugetar si comercial, fara egal in UE, care ne plaseaza in topul mondial al deficitelor de cont curent, imediat deasupra Etiopiei:Ei, oameni buni, asta era situatia in 2017. Acum, performanta lui Nero a devenit de-a dreptul legendara: cu Ungaria avand un deficit de cont curent microscopic (-0,004% din PIB), cu Polonia avand unul rezonabil, de -0,8% din PIB, Romania a atins un deficit peste 10 miliarde de euro, adica aproape -5% din PIB, cel mai important deficit din regiune.

La deficite bugetare, chiar "stralucim": Romania: 4,6% din PIB, Polonia: 1,8% din PIB (0 in bugetul pentru 2020) si Ungaria: 1,8%. Iar guvernantii nostri ii critica pe polonezi si pe unguri ca ar fi populisti. Pai nu vedeti, mai, desteptilor, ce deficite ati creat voi la buget si cat de mici au deficitele vecinii nostri?

Ca sa nu existe dubii, iata cum stateam cand stateam bine, adica in 2018, cand deficitul bugetar era abia 3% din PIB, nu 4,6% ca in 2019:Si hai c-am ajuns si la boala care o sa ne omoare de-a binelea: costurile uriase la care ne imprumutam. Romania se imprumuta la cel mai ridicat cost din toata Uniunea, mai mult decat dublu fata de locurile urmatoare, adica Polonia si Ungaria:


Sursa: AICI


Adica, in ianuarie 2020, imprumuturile in euro pe noi ne costa 4,28% pe an, iar pe polonezi 2,23% si pe unguri 2,08% pe an. De ce? Simplu: pentru ca noi ne imprumutam sa crestem pensile cu 140% (da, ati citit bine!) in doar 3 ani (2019-2022)!

Guvernele si partidele ne-au intoxicat cu marirea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Este minciuna suprema pe care puteau s-o nascoceasca aceste haite de populisti fara rusine. Pentru ca pensiile cresc anul acesta cu 40%, la anul si peste doi ani iarasi cresc, astfel incat pe total ele vor impovara bugetul suplimentar cu 25 de miliarde de lei anul acesta, cu 51 de miliarde de lei in 2021 si 81 de miliarde de lei in 2022.

Iata guvernele Nero in toata splendoarea lor: Roma (adica Romania noastra) arde, cu deficite bugetare de peste 4%, cu costurile cele mai mari pentru imprumuturi din UE, in martie va veni "procedura de deficit excesiv" de la Comisia Europeana, iar Nero creste cheltuielile cu pensiile cu 81 de miliarde de lei in trei ani (adica cu vreo 6% din PIB)!!! Dupa ce tot guvernele Nero ne-au adus aici...

Concluzia este nu atat amara, cat disperata: avem trei deficite ucigatoare (demografic/de forta de munca, de infrastructura si de cont curent) si in loc sa facem o prioritate din reducerea lor, noi avem prioritati de pe alta planeta, cum ar fi cresterea pensiilor la un prag insuportabil pentru economie.

Mai, oameni buni, cresterile astea de pensii vor trebui platite pentru totdeauna odata acordate; mai mult, nu exista nicio sansa ca acesti bani sa existe vreodata in bugetul Romaniei! Poate nu credeti, dar incepand cu 2030 vor iesi la pensie generatii uriase, de peste 300.000 de oameni si vor intra pe piata muncii generatii liliputane, de cate 150-160.000 de oameni.

Cum va putea vreodata o tara ca Romania sa cheltuie a opta parte din PIB pentru pensii? Cu 50% mai mult decat media europeana, cu 50% mai mult decat media OECD...

Problema majora pe care o avem este, de fapt, urmatoarea: Nero stie ca acei bani nu exista, Nero stie ca Romania va ajunge ca Grecia, ca va trece printr-o criza ucigatoare, dar nu il intereseaza soarta tarii.

Nero creste pensiile pentru a castiga voturile celor 5 milioane de pensionari. Nero vrea puterea, Nero vrea voturi. Fiat Imperator, pereat Romania! Cam asta gandeste Nero...


Dar sarmanul Nero de pe Dambovita nu a ajuns si la ultima pagina a istoriei celebrului imparat roman, aceea in care se povesteste sinuciderea sa, asistat de catre Epafroditus, secretarul sau personal, piromanul declamand teatral: "Ah, ce artist piere odata cu mine!" Pentru ca da, drumul pe care se afla Nero va aduce si sinuciderea sa, politica bineinteles.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Brrrr, ne-ai lamurit si ne-ai inghetat maestre Peiu!

Si Nero(zii) astia nu vor nici macar sa termine cu pensiile nesimtite, incepand cu cele speciale!
Si nici sa le limiteze!
Si nici sa le impoziteze PROGRESIV si in progresie rapida!
Am si eu o amarata de pensie din Romania - nedreptde mica tinand cont de calificarea mea si gradul de responsabilitate tehnica a functiilor avute - si sigur ca as merita sa creasca, insa nu ma pot opri sa vad prapastia catre care se merge!

 

DUPA AMENDAMENTELE lui Tudorel ,au crescut jafurile si crimele

abuzurile de tot felul , pentru ca era un om cu carte si vulgul nu prea il intelegea , ne spunea un erudit fara prihana de pe la tv , o huiduma transpirata prezent tot timpul pe sticla , ca sa protejeze escrocii si jeggul unor golani de partid care , l-au inzestrat pe acest fericit musiu cu un burdihan triplu de neam prost !

Dupa un "genial articol" in maniera , sa ne aparam hotii o doamna cu pretentii ne anunta ca am ramas in bezna si nu gasim drumul cel mai drept ...un adevar ar exista in asta , cum ca ne-ar mai trebui o suta de ani sa realizam ca decat cu o clasa privilegiata si hapsana , mai bine sub un imperiu mai civilizat sau ...
FUGA DIN PARADIS !

add/cu tot respectul pentru autor , spuneti lucruri interesante dar , maniera stiintifica cu multa grafica este putin tolerata de marele public ...

Am gresit cand am revenit in Romania !

Puteam sa raman in Germania, puteam sa raman in America ...

Nu am stiut cat de ticalosi pot fi politicienii romani,
nu am stiut cat de ..... naivi sunt cei care voteaza.

Fugiti de-aici cat mai puteti !

Articolele domnului Peiu, exceptionale ca de obicei. Am retinut:

"Nimeni si nimic nu mai poate opri acumularea de tumori din organismul national. Cei 465 de parlamentari, impreuna cu sutele de ministri si secretari de stat, adancesc, zi de zi, toate ranile deschise ale economiei, rontaind cu voluptate ultimele rezerve de imunitate pe care le mai avem in urma curei de vitamine inceputa in anul 2010."

Va reamintesc instrumentul referendumului si al initiativei populare sau individuale! Cu aceste doua instrumente ale democratiei, puteti reduce la jumatate cancerul parlamentar, poate chiar veti putea elimina toate metastazele dezvoltate in ultimele 3 decenii.

Vin 2 alegeri!
Voi sunteti SUVERANII, ei (politicienii) sunt slujbasii vostri!
Desteapta-te ROMANE, acum sau niciodata!
Toata Europa va va ajuta!
Inclusiv noi, cei nereprezentati in parlament: Diaspora#REZIST!

Nu vrem whisky,
Nu vrem valuta,
Nu mai vrem ca
PSD sa ne mai -uta!

 

iluzii ?

cine va garanteaza ca referendumu' ar aduce rezultatul ce ne-ar pune pe calea insanatosirii grabnice ? Referendumu' nu exprima IQ-ul aceluiasi popor de pana acuma ? Vom vedea.

Analiza...

Buna analiza, bune - dar inspaimintatoare si tragice concluzii. Din pacate, cei care trebuie sa inteleaga aceste concluzii, adica securisto-sereistii (probabil institutia cu cei mai multi angajati si colaboratori din Romania!) care au dus Romania in acest stadiu de subdezvoltare acuta, nu le pot intelege, pentru ca mintea le este terciuita de pensiile speciale.

 

nu concluziile sunt tragice

9cum ar putea fi ele asa ?) ci impotenta noastra ca decidenti asupra propriei sortzi, la urne !

D-le Peiu, de obicei sunteti clar, dar acest articol ma contrariaza

Ce intelegeti prin "guvern Nero", pe cine includeti aici?
Folositi verbele la prezent. Inseamna ca acest guvern Orban este si el un guvern Nero? Eram in eroare cand intelesesem ca guvernul acesta (asa cum este el, nascut in ideea absurda de a fi sacrificat rapid pentru o fantezie politica) incearca sa dreaga ce-au stricat celelalte?
E clar ca nu el este responsabil de scaderea populatiei si a fortei de munca, de starea jalnica a infrastructurii. Dar dati de inteles ca se imprumuta la fel de pagubos ca si celelalte, ca e vinovat si el dezastrul bugetar.
Deazastrul este ingrozitor, vina este uriasa. Din acest motiv trebuie ca invinuirile sa fie limpezi.
Care este adevarul? Pe cine includeti in guvernele Nero:
a) Pe cele din regimul Dragnea-Dancila? b) Si ele, dar si guvernul Orban?
Daca guvernul Orban e la fel de vinovat, spuneti concret prin ce, cat ii revine din vina. Ne mint si astia? Pe dumneavoastra v-as crede

 

e vinovat Sica (iobagul lui KWI)

pt ca a taiat 23% de la sanatate pt a mari salariile si pensiile speciale la securisto-SRI-sti, pt ca au scos impozitele pt banci, multinationale si firmele din energie.....pt ca se imprumuta cu 300 milioane de euro (in fiecare luna) mai mult decat o facea ciuma rosie.....si se imprumuta pt a plati maririle de salarii si pensii din Securisto-SRI, MAI si armata.....Sica mandolina zis iobagul vrea sa mareasca in acest an cu 25-30% salariile celor enumerati la MAI si SRI le-a marit deja cu 12%......dar presa securista tace malc pt ca banii intra in cont.

Nu cred ca articolul se referă la actualul guvern,...

...fiindcă el abia se chinuie să schimbe componența NE-REPREZENTATIVA a Shparlamentului actual si sa curețe căpușele roșii plantate zeci de ani, căpușe care nu numai ca secătuiesc bugetul, dar sunt la ordinele acestor Nero(zi) care duc tara de rapa.

Ai

o imagine idilica a actualului guvern. un guvern care promoveaza ordonante de urgenta cu aplicare abia in 2021 (unde-i urgenta?) nu merita niciun respect.
singura explicatie care se poate gasi in spatele urgentei este posibila criza politica, planificata (chiar de actuala guvernare) a se intinde pana in toamna. asta daca nu iese pasienta cu 'alegerile mele'.
ceea ce arata inca o data grava legatura dintre guvernare si comportamentul tip Nero.

de ce nu ?

se refera, justificat si la actualul guvern, chiar daca - ar fi si asta posibil, ba chiar probabil - in final el nu va creste pensiile (si eu sunt pensionar si as vrea o pensie mai buna, dar nu cu asemenea pretz !) si va gasi usor motive sa n-o faca.... dupa ce ne va fi pacalit la vot.

Și pe mine mă contrariază dl. Peiu. A pune toate partidele in

aceeași grămadă imi amintește de tehnica manipulatorie a lui Ion Iliescu, conform căruia toți suntem la fel de vinovați de ororile comunismului. El refuza să observe că este o diferență intre activiștii de partid și cei care au murit in inchisorile comuniste. Chiar dacă toate partidele sunt vinovate, toți romanii care votăm suntem vinovați, există grade diferite de vinovăție. In mod similar am fost contrariat de d-na Ioana Ene Dogioiu, o ziaristă talentată și beneficiind, ca și dl. Peiu, de o excelentă pregătire teoretică: nu am ințeles niciodată cum poți să toci deopotrivă, cu toată puterea, atat PSD cat și pe președintele Iohannis? Probabil va veni un moment in care vom ințelege ce au dorit cu adevărat analistul Peiu și ziarista Dogioiu.

nu e nimic irational

in a pune toate partidele in aceeasi gramada. Sau credeti cumva ca unele dintre ele s-au nascut din capul lui Saturn, altele din capul zeitei Venus si doar unul sau doua din Infern ? Haida, de !

"Am pierdut, asadar, aproape 18% din populatie. In acest timp,

tarile din liga noastra nu au suferit un asemenea exod." - Bulgaria a pierdut mai mult: populația ei a scăzut de la 8,9 milioane la 7 milioane, adică cu 21%. Nu că ne-ar incăzi cu ceva.// Poți să pui problema și invers: dacă cei 4 milioane de romani ar fi rămas in țară, dacă ar fi luptat de aici pentru schimbarea ei, politică in primul rand, dacă ar fi pus umărul la reconstrucție, altfel ar fi arătat Romania acum. Nu s-a plecat in halul ăsta nici măcar din Rusia, Belarus, Turcia, țări care nu arată mai bine ca Romania. Dar rușii și turcii au rămas, ai noștri au plecat. Ca oile.

 

iluzii, nea profesoru'

zici matale "daca ar fi pus umarul la reconstructie"... care 'reconstructie ? Aceea a unei clase de privilegiati exponential mai numeroasa decat cea din comunism ? da, asa da ! Nu sunt nostalgic al comunismului, dar daca numeri bine, chiar asa stau lururile. Poporul roman a suferit atroce sub Ceausescu, dar s-a ales cu constructii pe care le foloseste si acuma - metrou, casa "poporului", autostrada initiala de 100 km... - pe cand azi poporul sufera din greu pentru ca o hoarda de inculti si impotenti politic si economic sa-si ingrase famillie, care ajung sa arate ca intr-o crescatorie de porci. Si asta, furand fara jena (+ minciuna aferenta) din seva noastra, a p...imii, deci parazitand tara si poporul. Aceste legiuni de lacuste nu sunt in stare nici sa lege, coerent, cateva idei in domeniul economiei, finantelor si politicii, dar se pricep instinctiv sa acopere jaful cu cuvinte aromitoare si adormitoare (pentru prosti). Deci...care reconstructie ?...cine s-o faca ? Si principalii responsabili de aceasta situatie, adica cei care au infectat, parazitat si aproape distrus invatamantul romanesc, inclusiv cel asa zis "superior" traiesc in continuare linistiti, zacand pe pensiile speciale si pe averile (ascunse si intangibile) pe care le-au acumulat doar prin priceperea in politica unor grupari de hoti numite "partide". Aferim ! Viitor de aur tara noastra are... aur care va fi contabilizat tot la hoti, cata vreme nu-i zburam, in suturi si pumni, de la butoane. Dar asta nu se face numai cu vorbe !!! Tousi, nu va lasati pus sub obroc, domnule Peiu, fiindca NIMENI nu indrazneste sa le spuna ca dvs. !!!!

Domnul Peiu atrage atenția dar nu il asculta mai nimeni din cei

responsabili de soarta țării, cum s-ar zice, predica in pustiu!

 

Te referi la omul cu sapca americana de la palatul pionierilor ?

...

Paridul Securist Lineral (PSL)

a agravat tot ce au facut cei din ciuma rosie.....pt marirea salariilor la MAI si securisto-SRI sunt bani insa pt aplicarea legii mariri pensiilor nu mai sunt....sa maresti pensia in prima etapa la un securist cu 1200 lei pana 16180 s-au gasit bani dar pt a mari pensia unui medic care are 1900 lei nu sunt, anul acesta ofiterul securist primeste 25% marire salariala adica vreo 3-4 salarii minime.....iar pe amarati statul ii impoziteaza cu 45% si mai impoziteaza fondul de salarizare cu 16%.....pt marirea veniturilor la populatie nu exista interes PSL-ul vrea doar marirea salariilor si pensiilor la securisti....cati dintre ofiterii securisti care au terminat facultatea de Jurnalism a Institutului National de Informatii fac presa?...toti, ei conduc ziarele, conduc parlamentarii (prin santaj), au 100 de firme care nu platesc impozit coordoneaza traficul de persoane (sunt 400 mii de romance care se prostitueaza generand 24 miliarde de EuRO anual)...

https://www.dw.com/ro/ca-ni%C8%99te-g%C4%83ini-%C3%AEn-cu%C8%99c%C4%83-rom%C3%A2nce-prostituate-%C3%AEn-germania/a-44363916

 

Pai e absolut normal ca Liberalii sa faca ce-au facut...

... ca doar cu ajutorul serviciilor au ajuns la putere, si tot cu ajutorul lor si-o vor mentzine si in continuare.

Pana si ditai Imperiul Roman s-a dus dreakului cand imparatzii din Roma n-au mai avut bani sa plateasca Garda Pretoriana. Baietzii si-au invatzat bine lectzia... cea care ii intereseaza pe ei, evident... :)

neRo si țița mamei lui

globalizarea a facut din "Nero" o marca mondiala.

ca orice samanta, "Nero" ba da de pamant fertil, ba de pietre.

noi avem pamant bun,
se stie,
istoria e plina cu pamant bun.

cind "Nero"a fost tradus pe romaneste,
el n-a suferit modificari,
s-a potrivit ca o manusa,
daia i s-a si zis,
brusc,
neRo.

mai inainte de-a retine ca se presupune ca Nero i-a dat foc Romei,
sa retinem ca Nero si-a violat mama,
aia la care a supt
lapte matern.

 

Gravitate

Superb articolul . Desi nu sunteti jurnalist de profesie ii un articol exceptional. Bine argumentat , documentat . Asta inseamna jurnalistica. Vad ca maimutele se cearta pt culoarea portocalei . Cine ii mai vinovat? Toti , unii mai mult , altii mai putin , dar pe total toti.

 

Dl Petrisor, inca o solutie, cam dura, dar eficienta.

Lege:
Articolul 1. Persoana, sau persoanele vinovate de necalcularea, calcularea eronata (cu intentie), ori neplata TVA (desi s-a incasat de la clienti), constituie infractiune si se pedepseste cu fix 10 ani. (sa ramana macar 3 dupa toate scazamintele, compensarile si "operele stiintifice" din inchisoare). Pedeapsa se va aplica obligatoriu persoanelor responsabile, pentru evaziune mai mare de 10.000 euro.
Articolul 2. Aceiasi pedeapsa se aplica si persoanelor vinovate de evaziune la impozitele si taxele pe salarii si adiacente acestora, la acciza pe alcool, tutun si produse petroliere, dar pentru evaziune mai mare de 3000 euro.
3. Baremurile prevazute la art 1 si art 2 se calculeaza in echivalent moneda nationala.

Te "bagi" don Petrisor, ca maine, poimaine ajungi responsabil cu insanatosirea bugetului?

Exact Domnule Profesor,

Și tocmai că sunt guverne NERO,ce și-a desfășurat poftele timp de 30 de ani(cu unele abțineri in acest parcurs...), sub oblăduirea unor mandate de parlamentari aleși chipurile după "model" gen Pericle,dar cu ambiții multiplicate in cel puțin două milenii...
Și culmea,lovitura dată de trupa Iliescu "dornică chipurile"
de a stăvili inumanul practicat de fostul regim,le-a permis hulpavilor neingrădiți la LUAT din ce nu muncise,să vrea și avere și putere politică azi,maine și continuată de beizadele,nepoți și "madone" ce intervin in perechile oficiale!
Pe mine mă ia groaza la ce văd că se intamplă in invățămant și multele vorbe de neisprăviți că există azi analfabeți... din cauza invățămantului de acum 30 de ani;chiar mă intreb uneori:erau mai nătărăi analfabeții de atunci,vizavi de cei de azi,plini de titluri,medalii,diplome,decorații...ne
meritate?

 

Si, la fel de incredibil

este felul incare guvernele si conducerile Universitatilor privesc invatamantul in zona IT:
* spatii insuficiente si prost dotate, laboratoare prost dotate cu tehnica de calcul (uneori cu sisteme cu o vechime de peste 10 ani), cadre didactice insuficiente si prost platite, o programa intr-o continua degradare
Consecinte:
* ore de laborator desfasurate ca seminarii supra-aglomerate (30-40 de studenti in loc de cel mult 15), realizarea de aplicatii mai degraba pe hartie (aberant, pentru un domeniu in care calculatorul este central), folosirea studentilor masteranzi/doctoranzi sau a unor colaboratori externi de o calitate indoielnica.

Nu-i de mirare, asadar, ca in zona IT invatamantul superior din Romania produce mai degraba rebuturi.

Interesant insa, dotarea cu tehnica de calcul din diferitele birouri administrative ale Universitatilor depaseste, de cele mai multe ori, dotarea laboratoarelor.
Iar in materie de mijloace inteligente de dotare, in timp ce multe Universitati se lauda cu un cabinet cu 2-3 table inteligente, in licee acestea abunda, dar sunt privite ca extensii ale vechilor table, astfel incat unii profesori prost instruiti le folosesc pe post de whiteboard.

 

Audiatur et altera pars!Ascultati si cealalta parte(pt teutoni

Dl Petrisor le aduna, le inmulteste si le imparte si le scade, sa-i iasa socoteala, asa cum o crede dansul ca exista.
Desi e bun, la asta, are un mare defect: nu vede padurea de copaci.
Intai sa caute sursele de crestere a colectari veniturilor la buget si apoi sa se planga ca pensionarii baga sarmana Romanie in rapa, sau colaps pe limba somnului PEtrisor.

1. 36.5%, adica 30 miliarde lei TVA NU SE COLECTEAZA (2017);

2. Odata cu cresterea PIB de 4-5% creste si cota din acesta alocata pensiilor (cca 3 miliarde in plus pe fiecare an);

3. CAS-ul a fost de 33%; l-au trecut la salariati cu 25%, dar platit tot de angajatori; sa-l creasca cu 5% adica 17 miliarde.
Deci: 30+3+17=50 miliarde, fara a mai vorbi de munca la gri, sau la negru.
Vedeti Dl Puisor ca se poate vedea si padurea, nu numai copacii?

 

eroare

O socoteala simpla arata ca in acest moment, si chiar daca salariul mediu pe economie nu mai creste, se string mai multi bani din CAS decit se platesc pensii de asigurari sociale din Fondul de pensii. Chiar daca sunt marite pentru ultimele 4 luni cu 40%. Deci avem excedent cum am avut si in 2019 si in 2018.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor