Lazea (BNR): Romania va avea cel mai are deficit de cont curent din UE si va fi cel mai expus stat, in cazul unei crize

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 17:52
4618 citiri
Lazea (BNR): Romania va avea cel mai are deficit de cont curent din UE si va fi cel mai expus stat, in cazul unei crize
Foto: captura video

Romania are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana, dupa Marea Britanie, iar dupa iesirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmand sa fie cel mai expus stat european in cazul declansarii unei crize internationale, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, intr-o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

In opinia economistului-sef al BNR, deficitul mare de cont curent este cel mai ingrijorator criteriu din Tabloul de Bord al Comisiei Europene.

"Vestea cea mai grea vine de la un criteriu care nu este depasit si nici nu va fi depasit multi ani de acum incolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie sa fac o povestioara mai lunga. Criteriul la care iti da voie ca si tara acest Scoreboard este 4% din PIB. Si nu numai 4%, ci timp de trei ani sa ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adica, sa ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rand.

In 2016, Romania avea un deficit de 1,3% din PIB. In 2017 urmeaza sa vedem datele, probabil ca deficitul a fost 3,4% din PIB. Si o sa ziceti: 'Bun, si care e problema? Daca criteriul e 4% si anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problema, cu atat mai mult cu cat el ar trebui sa depaseasca 4% trei ani la rand ca sa iesim din criteriu'. Deci, repet, nu vom iesi din acest criteriu probabil in urmatorii cinci ani sau sase ani. Este cel mai putin preocupant pentru atat? Nu. El este cel mai preocupant pentru ca Romania astazi, cand vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana dupa Marea Britanie. Si dupa ce va iesi Marea Britanie din Uniunea Europeana, Romania va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a spus Valentin Lazea.

Acesta a atras atentia ca Romania va fi cea mai fragila, atunci cand o criza internationala va veni, fiind cel mai expus stat european din acest punct de vedere.

In alta ordine de idei, Valentin Lazea a mentionat ca nu este de acord cu pozitia lui Istvan Szekely, seful Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, care a spus ca pentru o tara cu nivelul de dezvoltare ca al Romaniei nivelul acestui indicator nu este preocupant.

Economistul-sef al BNR a declarat ca de peste un an incearca sa respinga aceasta idee cu urmatoarele trei exemple. State cu un nivel de dezvoltare similar, precum Bulgaria si Croatia, au surplus de cont curent. State latine, precum Spania, Portugalia si Italia, de patru ani au surplus de cont curent. Dintre statele latine, exceptie face Franta, care are deficit de cont curent. De asemenea, Lazea a spus ca din punct de vedere econometric s-a demonstrat ca nu exista o corelatie intre investitii si deficit de cont curent.

"Ce vreau sa va spun este ca si acolo unde ochiul vigilent al Comisiei nu vede sau nu patrunde, noi ar trebui sa avem ochiul nostru vigilent sau putem la fel de bine sa neglijam problema deoarece Comisia nu se uita si nu o sa ne spuna patru ani de acum incolo o anumita problema. Sa stam linistiti, dar o facem pe riscul nostru!", a afirmat Valentin Lazea.

Acesta a adaugat ca Raportul de tara i se pare unul echilibrat, care prezinta intr-un mod obiectiv atat elemente pozitive, cat si elemente negative.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat miercuri conferinta cu titlul "Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018".

Citeste si Deficitul comercial al Romaniei a crescut alarmant. Continuam sa importam mult mai mult decat exportam

Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
Florin Andrei, analist fiscal, fost secretar de stat în Guvern, în 2021, trage semnalul de alarmă. Guvernul PSD+PNL va introduce și va majora noi taxe și impozite. Marcel Ciolacu are nevoie de...
#Lazea deficit cont curent, #Lazea Romania criza economica , #deficit bugetar
  1. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  2. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  3. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  4. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  5. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  6. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  7. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  8. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  9. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung
  10. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA