Majorarile salariale si incasarile in scadere la TVA si accize au adancit deficitul bugetar

Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:14
5509 citiri
Majorarile salariale si incasarile in scadere la TVA si accize au adancit deficitul bugetar

Executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, fata de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016, anunta Ministerul Finantelor. Nominal, deficitul s-a majorat cu cu 61% in acest interval.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 117,2 miliarde lei, reprezentand 14,4% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+11,5%) si din venituri din capital (+14,2%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 5,2% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au inregistrat o scadere cu 4,3% fata de primele sase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, din februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Incasarile din accize au fost cu 7,6% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

Banii veniti de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate insumeaza 5,6 miliarde lei, din care 5,1 miliarde lei reprezinta sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 123,5 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 10% fata de prima jumatate a anului trecut.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2016.

Au cantarit mult si cresterile salariale acordate in 2017, respectiv cresterea cu 15% a salariilor din sanatate, a personalului platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale, care beneficiaza de majorarea cu 20% incepand cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1.250 lei la 1.450 lei, din 1 februarie 2017, si majorarea cu 50% a salariului brut si a sporurilor pentru personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte, incepand cu 1 februarie 2017.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,9% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Dobanzile sunt mai mici cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, se mai arata in comunicatul ministerului.

Subventiile sunt in crestere cu 34,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea majora provenind de la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, precum si alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016, care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale, cum sunt:

- cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG)

- majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap

- majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie

- pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6,0 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB.

Citeste si:

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com