Membrii UE au stabilit sanctiunile pentru depasirea deficitului bugetar

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 17:34
1708 citiri
Membrii UE au stabilit sanctiunile pentru depasirea deficitului bugetar
Foto: Daylife

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au cazut de acord in privinta regulilor si sanctiunilor ce vor fi aplicate automat statelor care incalca limita de deficit bugetar.

Planul, propus de Comisia Europeana, include amenzi automate pentru tarile care nu reusesc sa-si mentina in ordine finantele sau economia, relateaza BBC News.

Totusi, potrivit noilor reglementari, guvernele vor avea la dispozitie sase luni pentru a-si reduce deficitul bugetar la sub 3 la suta, inainte de a primi amenda.

"O tara cu cu deficit excesiv, care nu ia masurile de corectie necesare timp de sase luni, va fi sanctionata", a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Guvernul francez s-a opus, initial, unor amenzi automate, iar Polonia si Italia au obiectat puternic. Insa toate trei au cedat presiunilor Germaniei, gasind un compromis in timpul de ragaz de sase luni.

Noile reguli sunt menite a impiedica repetarea crizei datoriilor din acest an, cand zona euro a fost nevoita sa salveze Grecia de la intrare in incapacitate de plata.

Potrivit lui Sarkozy, Franta si Germania isi doresc sa introduca un plan de salvare permanent pentru tarile din zona euro, inainte de expirarea celui din prezent, in 2013. Pentru realizarea acestui lucru va fi nevoie de un amendament la Tratatul din Lisabona, desi nu este clar daca acest amendament va putea fi ratificat de toate cele 27 de state membre.

Noile reguli vor cere guvernelor nu numai sa-si mentina deficitul bugetar sub limita de 3 la suta din PIB, ci sa-si reduca si datoriile pana la sub 60 la suta din PIB. De exemplu, tarile care au datorii de 100% din PIB vor trebui sa le diminueze cu 2 la suta pe an.

Majoritatea tarilor din zona euro sunt peste limita de 60%, iar Belgia, Italia si Grecia sunt aproape sau chiar peste 100%.

Statele membre vor avea la dispozitie trei ani pentru a lua masuri de respectare a regulilor privind deficitul si datoriile.

Potrivit regulilor vechi, pentru aplicarea unei sanctiuni, majoritatea statelor membre trebuiau sa fie de acord. Totusi, acest lucru nu s-a intamplat niciodata, mai ales ca cele mai puternice state, Franta si Germania, au incalcat frecvent regulamentul.

Pentru sanctiunile automante, guvernele vor fi nevoite sa pastreze sume de bani lichizi echivalente amenzilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sanctiuni UE deficit bugetar, #amenda deficit bugetar, #Nicolas Sarkozy deficit bugetar , #deficit bugetar