Ministerul Finantelor spune ca va da permanent raportul Comisiei Europene, dupa avertismentele legate de deficit

Vineri, 03 Martie 2017, ora 11:12
2328 citiri
Ministerul Finantelor spune ca va da permanent raportul Comisiei Europene, dupa avertismentele legate de deficit
Foto: Ziare.com

Ministerul Finantelor a precizat ca va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene privind stadiul indeplinirii tintei de deficit bugetar, stabilita la putin sub 3% din PIB pentru 2017, iar in caz de deviere de la tinta vor fi luate masuri de ajustare a deficitului bugetar.

"Referitor la tinta de deficit, precizam ca, atat Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2017-2019 (...) estimeaza pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie nationala) de -2,96% din PIB.

Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fara a depasi limita de 3% din PIB stabilita prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administratiei publice este de -2,91% din PIB", a precizat Ministerul Finantelor, intr-un raspuns transmis la o solicitare a News.ro.

Institutia mentioneaza ca, in intervalul 2017-2019, datoria publica a Romaniei se va mentine sub 40% din PIB.

La finalul lunii noiembrie 2016, datoria publica a Romaniei, calculata potrivit metodologiei Uniunii Europene, era de 282,4 miliarde lei, echivalent cu 37,9% din PIB, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

"Ministerul Finantelor Publice isi va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017 si va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene privind stadiul indeplinirii acestei tinte, urmand ca in caz de deviere sa se stabileasca masurile pentru corectarea caii de ajustare a deficitului bugetar", mai arata raspunsul trimis de minister.

Vineri dimineata, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria.

Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro ca discutia vizeaza scrisoarea de la Comisia Europeana trimisa Guvernului in care se cer masuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6% din PIB, dar si despre incasarile la buget.

Scrisoarea pe care Comisia Europeana a trimis-o Ministerului Finantelor avertizeaza ca, potrivit datelor disponibile, deficitul ar urma sa depaseasca 3% in 2017 si cere ca Executivul de la Bucuresti sa anunte masuri clare pentru reducerea lui.

Iata si raspunsul Ministerului Finantelor pentru Comisia Europeana

Potrivit surselor citate, aceasta ar fi prima discutie despre scrisoarea Comisiei Europene, acest subiect nefiind abordat pana acum de membrii Guvernului.

De asemenea, in cadrul intalnirii, se discuta si despre incasarile la buget, subiect generat de faptul ca executia bugetara pe luna ianuarie a starnit ingrijorari, au mai afirmat sursele citate.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, executia bugetara pe ianuarie s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, mai mic decat in aceeasi perioada a lui 2016, cand a fost de 4,7 miliarde de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Ministerul Finantelor Comisia Europeana deficit bugetar, #Ministerul Finantelor tinta deficit, #Romania tinta deficit bugetar , #deficit bugetar
Comentarii