Moody's: Perspectiva Romaniei a fost revizuita la negativ, deficitul va fi mai mare decat cred romanii

Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 11:44

   

Moody's: Perspectiva Romaniei a fost revizuita la negativ, deficitul va fi mai mare decat cred romanii
Agentia de rating Moody's a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala. Totodata, a modificat perspectiva de tara de la stabila la negativa, iar deficitul e prognozat la 7,7%.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), decizia agentiei de reconfirmare a ratingului de tara are la baza potentialul de crestere economica solida al Romaniei, chiar si in contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum si capacitatea institutionala moderata a statului roman. Agentia apreciaza ca Romania are o economie mai mare si cu o crestere mai rapida decat alte state din aceeasi categorie de rating (Baa3).

"Anuntul Moody's confirma ca prioritatile actuale ale Ministerului Finantelor Publice, respectiv adoptarea si implementarea masurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 si relansarea economica a Romaniei sunt corecte si responsabile. Numai dupa adresarea acestei crize fara precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscala", precizeaza Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

Ministerul de Finante da vina pe cresterea pensiilorMinisterul de resort sustine ca agentia de rating precizeaza ca modificarea perspectivei a avut in vedere deteriorarea structurala a finantelor publice, agravata de cresterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate in 2019, precum si deteriorarea pozitiei externe a Romaniei.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de tara sunt imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, insotite de alte masuri care ar influenta pozitiv sustenabilitatea fiscala (cresterea cheltuielilor de investitii si reducerea constanta a deficitului de cont curent fiind amintite de agentie), noteaza sursa citata.

Deficit mai mare decat ce cred autoritatile romaneMoody's Investors Service se asteapta ca deficitul guvernamental al Romaniei sa ajunga la 7,7% din PIB in 2020, in timp ce nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa creasca la 43,7% pana la finalul anului, de la 35,2% in 2019, ca rezultat al deteriorarii echilibrului fiscal si al declinului economiei de 5%, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, Moody's previzioneaza ca deficitul se va reduce gradual, la 6,2% din PIB, in 2021, si la 4,4% din PIB, in 2022. Conform acestui scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa ajunga la 46,8%, in 2021, si la 47,8%, in 2022.

Spre comparatie, Consiliul Fiscal considera ca scenariul macroeconomic fundamentat de Guvern, construit pe un declin al PIB real cu 1,9%, este unul foarte optimist, si evalueaza deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% - 7,45% din PIB.

Citeste si:Ce transmitea Fitch saptamana trecuta: Deficit de aproape 8%Anuntul Moody's vine dupa ce, saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a prognozat ca deficitul guvernamental al Romaniei se va agrava pana la 8% din PIB in 2020, ca urmare a unei asteptate scaderi a veniturilor in contextul pandemiei de COVID-19, urmand ca in 2021 sa se reduca la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activitatii economice.

In paralel, Fitch a revizuit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, pe fondul influentelor raspandirii virusului COVID - 19 asupra finantelor publice in perioada urmatoare, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4185 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
medgidnicolai
rank 5
smecherii astia sunt cu bunghiul pe noi
din doua motive. primul datoria externa, raportat la pib este prea mica, adica cam 34%, pe cand franta, fermania, etc, au peste 60 % si in al doilea rand, bogatia romanilor, luati ca indivizi. 92% propietari de imobile. in germania 37% in anglia, 28%. si poate mai sunt nervosi ca pana acum, romania nu a apelat la imprumuturi mari de la FMI, pentru a fi conditionata in politica sa economica interna. pe vremea infractorului basdescu, fmi dica cine sa fie manageri la tarom , si alte intreprinderi mari. doia bani nu dau pe evaluarile lor. dupa ei virful pandemiei era la jumatatea lui aprilie.
Mesiah
rank 5
Moody's serveste interesele marilor puteri
Japonia, datoria publica 236% din PIB
SUA, 105%
Astia nu au probleme de rating, tiparesc bani si gata!
Daca Romania creste pensiile si salariile, imediat scade ratingul.
Gile
rank 5
Corect
Soros e de vina !
Si klingonienii si romulanii care vor raul Romaniei !
Gile
rank 5
Foarte simplu
Trebuie sa "multumim" mafiei PSD pentru aceste rezultate economice "fantastice" care conduc Romania spre colaps financiar cel putin pe termen mediu !
Mafiotii PSD nu mai trebuie lasati sa conduca niciodata Romania deoarece ne-au aratat timp de 30 de ani ca nu sunt in stare de nimic bun pentru Romania !
hc-ct
rank 5
pandemia ....
este o buna ocazie sa traga romanilor una dupa ceafa cu scaderea ratingului.
asta inseamna dobanzi mai mari la viitoare imprumuturi.
locul romaniei in lume la procentul datoriei din GDP in link-ul postat si comparatzi cu alte state.
tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp
ban la ban si baluba la...romani!
viitorul romaniei si al romanilor;
youtube.com/watch?v=EkRYuMqw-B0
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor