O mare putere europeana, posibil conflict cu Bruxelles-ul pe buget

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 14:09
3045 citiri
O mare putere europeana, posibil conflict cu Bruxelles-ul pe buget
Foto: Elysee.fr

Uniunea Europeana se pregateste sa respinga bugetul Frantei pe 2015, iar acest lucru va duce la confruntari dure intre Paris si Bruxelles.

Mai mult, situatia reprezinta si un test pentru noua componenta a Comisiei Europene, care trebuie sa aplice cu strictete regulile pentru a evita o noua criza a datoriilor, scrie Wall Street Journal.

Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a sustinut luna trecuta ca tara sa va inregistra un deficit bugetar de 4,3% din produsul intern brut in 2015, depasind astfel tinta asumata de 3% din PIB.

Franta mizeaza totul pe austeritate - taie din bugete si creste din taxe

Guvernul planuise initial o reducere de 0,8% din PIB a cheltuielilor, insa a ajustat cifra la doar 0,2% din PIB.

In consecinta, bugetul Frantei a intrat in vizorul autoritatilor de la Bruxelles, care ar putea sa il respinga si sa il retrimita la Paris pentru revizuire.

Pana acum, Guvernul din Hexagon a precizat ca nu are de gand sa mai adopte alte masuri de austeritate decat cele anuntate in primavara, astfel ca s-ar putea isca un conflict intre cele doua parti, potrivit sursei citate.

Doua viziuni diferite

Pe de alta parte, nici Italia nu se afla in gratiile Comisiei Europene, avand in vedere ca si aceasta tara a anuntat ca va rata tinta de deficit. Totusi, situatia sa nu este la fel de grava ca a Frantei, insa autoritatile de la Bruxelles ar putea sa nu ierte nici Guvernul de la Roma.

Motivul? Credibilitatea celor care vor prelua fotoliile CE ar fi subminata serios daca tari mari precum Franta sau Italia vor putea evita regulile comunitare, intarind ideea ca acestea pot fi implementate doar tarilor mai mici din zona euro, precum Grecia sau Portugalia. Noii comisari ar urma sa-si inceapa mandatele la 1 noiembrie.

Corina Cretu, pe lista "comisarilor-problema" in Parlamentul European

Pe de alta parte, unii oficiali europeni sustin ca situatia din prezent este similara cu cea din urma cu 10 ani, cand Franta si Germania au ignorat limitele de deficit, iar acest lucru a slabit disciplina bugetara a UE.

In plus, autoritatile de la Paris si Roma au insistat asupra faptului ca nu exista motive pentru noi taieri bugetare, avand in vedere ca economiile lor se afla pe o panta descendenta.

WSJ mentioneaza si faptul ca Francois Hollande isi pierde din simpatizanti, astfel ca implementarea unor noi masuri de austeritate va dauna si mai mult popularitatii sale. Franta risca sanctiuni din partea Comisiei Europene de cel mult 0,2% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#UE respinge buget Franta, #deficit bugetar Franta, #buget Franta, #probleme economie Franta , #deficit bugetar
Comentarii