Presa internationala: Germania considera datoria publica in UE destabilizatoare

Miercuri, 18 August 2010, ora 09:48
1372 citiri
Presa internationala: Germania considera datoria publica in UE destabilizatoare

Germania a ridicat steagul rosu in timpul discutiilor cu privire la regulile ce ar trebui sa guverneze bugetele nationale in Uniunea Europeana, avertizand ca o propunere conform careia ar trebui sa fie excluse din calcul pensiile de stat ar putea sa afecteze pactul de stabilitate al regiunii.

Ministrul german de finante s-a aratat sceptic cu privire la solicitarea Poloniei, Ungariei si a sase alte tari est-europene, impreuna cu Suedia, de a schimba modul in care este calculata datoria publica pentru a putea fi in luate in calcul reforme ale pensiilor de stat, informeaza Financial Times.

Un purtator de cuvant a declarat ca exceptii de la definitia datoriei publice va determina un avantaj pentru transferuri intre pensii de stat si pensii private, facand totodata mai dificila calcularea si compararea bugetelor nationale.

De asemenea, ministrul german de Finante a explicat ca este ingrijorat ca acceptarea unei astfel de exceptii sa nu deschida cutia Pandorei de solicitari speciale care ar putea anula legile UE cu privire la bugetele nationale, intr-un moment de maxima restrangere bugetara pentru Berlin.

Desi pactul de stabilitate si crestere al UE impune membrilor sa mentina deficitele bugetare sub 3 procente iar datoria publica sub 60 de procente din PIB, criza recenta din zona euro a expus defecte mari in definirea si modalitatile de aplicare ale acestor reguli.

Germania, in tandem cu Franta, face presiuni pentru luare in considerare a regulii datoriei publice si pentru penalizari mai aspre in situatia incalcarii acesteia - inclusiv suspendarea drepturilor de vot in UE - pentru acele tari care nu le respecta.

Insa in cadrul unei inititative promovata de catre Polonia, noua tari s-au adresat saptamana trecuta Comisiei Europene si presedintelui UE, Herman Van Rompuy, solicitand sa fie luate in calcul la calcularea datoriei publice si costurile reformelor nationale in domeniul pensiilor de stat.

Inca din anii '90, aceste state au permis unor muncitori sa contribuie la fonduri private de pensii ca o alternativa la schema de stat - un model mai viabil pe termen lung insa unul care impovareaza guvernul pe termen scurt in conditiile in care acesta trebuie sa compenseze o scadere a veniturilor in sistemul public.

Ministrul Economiei ungar a declarat ca instituirea obligativitatii pentru fondurile private de pensii "a fost adoptata pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii iar impactul bugetar al reformei ar trebui sa se reflecte in actualele calcule contabile".

"Comisia nu poate ignora o scrisoare trimisa din partea a noua ministrii de finante pe aceasta problema", a declarat un oficial UE. "Insa tehnic, modificarile standardelor contabile trebuie sa fie aprobate de catre toti membrii".

"Este o intrebare pertinenta si una care trebuie adresata acum cand se iau in calcul diverse elemente ale viitoarei guvernari economice", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#criza Europa, #pensii UE, #reforma fiscala UE, #deficit bugetar UE , #deficit bugetar