Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul: Purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:49
5867 citiri
Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul: Purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia Romaniei din perspectiva Bruxelles-ului, dupa cum se prezinta in recomandarile facute in urma cu mai putin de o luna in cadrul asa-numitului Semestru european, este deja mai "albastra" decat steagul cu 12 stelute.

Noi ne ocupam de circ politic, iar purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet.

1. Romania se afla sub supravegherea Comisiei Europene pana in primavara anului 2018, deoarece rambursarea imprumutului acordat de UE in cadrul acordului cu FMI din 2009 (urmare directa a deciziilor hazardate de crestere a veniturilor si in contextul crizei mondiale) este urmarita pana la rambursarea a 70% din suma de plata.

Va reamintim ca anul viitor, conform programului de rambursari de bani catre UE pentru stingerea consecintelor financiare ale masurilor luate in 2007 si 2008 de guvernul din acea vreme, vom avea un varf de plata de 1,4 miliarde de euro, ceea ce va insemna un efort bugetar de circa 0,73% din PIB in 2018.

2. Pe data de 12 iulie 2016, Consiliul European a recomandat Romaniei sa limiteze devierea de la obiectivul de deficit bugetar si sa realizeze o ajustare fiscala de 0,5% din PIB, in afara cazului in care atingerea obiectivului pe termen mediu (-1% din PIB) se poate face cu un efort mai mic.

Noi am facut exact pe dos si ne-am dus cu deficitul bugetar de la -0,8% din PIB in 2015 la -3,0% din PIB in 2016, potrivit datelor oficiale ale Eurostat (noi anuntasem initial -2,4% din PIB).

3. In 22 mai 2017, am fost avertizati oficial in privinta deteriorarii rapide a deficitului bugetar (contrar tendintelor consemnate in majoritatea tarilor europene) si ni s-a cerut expres ca rata de crestere nominala a cheltuielilor guvernamentale sa nu treaca de 3,3% in anul 2017, ceea ce ar fi corespuns unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

Ce am facut noi, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finantelor pentru primele patru luni ale anului in curs? Am majorat cheltuielile cu 6,8%, adica mai mult decat dublu fata de ce ni s-a recomandat, cu majorari de 18,1% la salariile din sectorul bugetar si 10,1% la protectia sociala (unde, nota bene, nu a survenit inca majorarea de 9% a punctului de pensie, prevazuta pentru mijlocul anului).

Citeste si

Citeste mai multe despre Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul pe Curs de Guvernare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprumut FMI Romania termen scadent, #impact marire salarii bugetari, #deficit bugetar Romania UE , #deficit bugetar