Vezi pe ce loc ne clasam in UE la deficitul comercial

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 14:52
777 citiri
Vezi pe ce loc ne clasam in UE la deficitul comercial
Foto: Arhiva

Romania s-a clasat in primele sase luni ale acestui an pe locul opt intre statele Uniunii Europene dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 4,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei a ramas la acelasi nivel in ianuarie-iunie 2010 fata de perioada similara din 2009, in conditiile in care importurile au crescut cu 20%, in timp ce exporturile au sporit cu 26%, arata Eurostat.

Din ianuarie pana in iunie, Romania a exportat bunuri de 17,2 miliarde euro, cu 3,6 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2009. Importurile s-au cifrat la 21,9 miliarde euro, in crestere tot cu 3,6 miliarde euro.

In luna iulie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 1,5% fata de cele din iunie, la un nivel ajustat sezonier de 800 milioane euro, iar importurile au crescut cu 15%, la 1 miliard euro, astfel ca deficitul comercial pe acest segment a fost de 0,2 miliarde euro.

La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele sase luni in Marea Britanie (52,8 miliarde euro), Franta (30 miliarde euro), Spania (26 miliarde euro), Italia (14,2 miliared euro) si Grecia (12.7 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele patru luni din 2010, de 74,3 miliarde euro, 20,4 miliarde euro, respectiv 19,3 miliarde euro.

In primele sase luni din acest an, pe ansamblul UE a fost inregistrat un deficit comercial de 78,7 miliarde euro, fata de 66,7 miliarde euro in acelasi interval din 2009. In zona euro a fost consemnat un excedent de 1,9 miliarde euro. In primele sase luni din 2009, excedentul comercial in zona euro era de 8,9 miliarde euro.

Pe ansamblul UE, primele estimari ale Eurostat arata ca deficitul comercial din comertul cu statele din afara blocului comunitar s-a cifrat in luna iulie la 5,7 miliarde euro, fata de un excedent de 0,5 miliarde euro in aceeasi luna din 2009.

Zona euro a inregistrat un excedent comercial extern de 6,7 miliarde euro in luna iulie. In iulie 2009, excedentul comercial in zona euro era de 11,9 miliarde euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#deficit comercial Romania, #deficit comercial UE , #deficit bugetar