Ziare.com

Romania a intrat pe spirala crizei. E doar o chestiune de timp pana la colaps Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:00

   

Romania a intrat pe spirala crizei. E doar o chestiune de timp pana la colaps Interviu
E doar o chestiune de timp pana cand un stat ce acumuleaza masiv datorii si deficite pentru a plati privilegii, pensii si salarii, multe dintre ele speciale, va intra in colaps, avertizeaza prof univ dr Cristian Paun.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Paun a explicat de ce a crescut si probabil va continua sa creasca ROBOR, dar si de ce trebuie sa ne asteptam la inflatie importanta. "Masurile luate de BNR sunt pe termen foarte scurt si daca nu sunt urmate de reforme reale pe partea de guvernare, nu facem nimic. Dimpotriva, plusul de lichiditate infuzat de banca centrala cu generozitate se va intoarce tot impotriva noastra (...) Preturile cresc si pe fondul unei economii private care nu este lasata in pace sa produca la nivelul unui consum stimulat artificial de cresterile salariale promise".

Prof. Paun considera ca am intrat pe o spirala de criza, avand in vedere dublarea datoriei publice, care nu se poate stinge decat prin taxe viitoare mai mari sau prin inflatie mai mare si acumularea de deficite.

De ce a crescut atat de spectaculos ROBOR? Dl. ministru Misa spune ca e o crestere provocata si de faptul ca ANAF incaseaza foarte bine.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nu are cum sa creasca ROBOR pentru ca statul incaseaza taxe. ROBOR este o dobanda interbancara folosita ca referinta pentru imprumuturile locale in lei care au dobanda variabila.

Ca orice pret, dinamica acestui indicator depinde de cerere si oferta, in cazul de fata de lichiditate (capital). Cand lichiditatea este rara in piata, ROBOR creste si invers. Taxele colectate de stat, chiar daca in crestere semnificativa, dupa cum afirma oficialii, nu au cum sa afecteze direct si semnificativ lichiditatea in sensul sterilizarii sale masive.

Taxele colectate de stat se intorc rapid in economia reala si in sistemul bancar prin plati de salarii, pensii, cheltuieli curente etc. Nu raman in conturile statului si nu genereaza un deficit de lichiditate menit sa explice evolutia ROBOR.

Si atunci?

O posibila explicatie ar fi asteptarea inflationista care este intotdeauna inclusa in pretul capitalului (dobanda). Piata are aceste asteptari in sensul cresterii inflatiei si prima de inflatie se regaseste in dobanda nominala.

O alta posibila explicatie consta in cresterea riscului sistemic in cazul Romaniei, care are o importanta componenta politica. Prima de risc sistemic se adauga primei de inflatie si completeaza nivelul dobanzii nominale.

Sunt si explicatii care vin dinspre cererea masiva de resurse la care apeleaza statul, altele decat taxele, si aici ma refer la cererea recenta adresata companiilor de stat de a transfera lichiditati din contul lor de profit / rezerva catre bugetul statului.

Aceasta lichiditate extrasa rapid si in volum foarte mare din conturile companiilor de stat si transferata apoi bugetului nu s-a disipat inca in economia reala si a generat aceasta lipsa de lichiditate temporara.

Mai putem adauga si recenta masura de diferentiere a TVA care a fost aplicata, e drept, optional de un numar mic de companii, dar unele dintre ele sunt companii de stat mari. Diferentierea TVA afecteaza trezoreria companiilor, mai ales la inceputul implementarii ei, astfel ca aceste companii au blocat resurse importante pe care le-au transferat in contul de TVA la care nu mai pot umbla pana la regularizare.

Nu in ultimul rand, as adauga faptul ca banca centrala a efectuat niste operatiuni valutare masive in ultima perioada care au sterilizat cantitati importante de lei (dupa ce masa monetara si-a dublat volumul din 2014 pana astazi).

Practic, in intentia de a tempera deprecierea, banca centrala a vandut o cantitate masiva de valuta pe piata (circa 1.5 miliarde euro) din rezerva internationala, cel putin asa lasa sa se inteleaga, daca studiem evolutia rezervelor internationale din ultimele luni.

Ne putem astepta la o depreciere a leului?

Cursul de schimb face si el parte din problema. Daca tu inunzi piata acum din nou cu lichiditate usor de accesat de catre banci si ele au posibilitati limitate de plasament, acesti lei vor atinge intr-o masura sau alta si piata valutara.

O cantitate suplimentara de lei pe fondul unei cantitati de valuta in scadere nu poate duce decat la depreciere, oricate resurse ar consuma banca centrala sa sustina cursul.

A fost mentinut ROBOR la un nivel artificial multa vreme?

Da, politica monetara foarte relaxata din ultima perioada a presupus reducerea semnificativa si constanta a dobanzii de interventie a bancii centrale.

Aceasta dobanda este perceputa de banca centrala pentru finantarea pe termen scurt si foarte scurt a bancilor comerciale si ea da masura costului lichiditatii in sectorul bancar. Reducerea a fost cu intentia de a impulsiona investitiile publice si private, insa ea are si un efect inflationist care va impinge dobanzile la loc in sus, ceea ce se si vede ca se intampla.

Efectul aceste politici monetare relaxate este unul foarte periculos: dobanzile la depozitele in lei au scazut semnificativ, fiind, in multe cazuri, chiar negative. In aceste conditii economisirea este serios zdruncinata, calitatea capitalului este viciata, capitalul natural fiind inlocuit de bani produsi din nimic.

Pretul artificial scazut al dobanzilor ne indeamna sa ne imprumutam mai mult si sa ne imprumutam pe termene mai mari, creditele devin subprime, adica se acorda unora mult mai usor, fara a mai fi corelate cu capacitatea reala a acestora de rambursare ulterioara.

Cum interpretati masurile luate de BNR si, in premiera cred, anuntarea publica a unei interventii? Este un semn ca lucrurile sunt, de fapt, foarte grave?

Sunt grave pentru ca dobanzile care cresc arata niste dezechilibre macroeconomice clare: statul gaseste tot mai greu lichiditati si resurse care sa acopere cheltuielile sale, dintre care cele mai multe nu au nicio legatura cu investitiile, ci stimuleaza pur si simplu consumul si expansiunea creditului.

Preturile cresc si pe fondul unei economii private care nu este lasata in pace sa produca la nivelul unui consum stimulat artificial de cresterile salariale promise. Importurile expandeaza periculos de mult deficitul comercial extern pe acelasi fond al unui consum local in crestere ce nu isi gaseste acoperirea in productia interna. Datoria publica s-a dublat in ultimii ani, fara ca ea sa se regaseasca intr-un numar mai mare de kilometri de autostrada.

Statul nu inseamna doar pensii si salarii. In primul rand el inseamna investitii menite sa sporeasca calitatea vietii contribuabililor care finanteaza statul. Degeaba cresti exponential salariile medicilor, daca ei nu au unde sa utilizeze un RMN sau daca nu au cu ce sa opereze.

Salariile nu trebuie crescute bezmetic fara sa iei in calcul si indicatori de performanta / calitate. In plus, sistemul trebuie sa se corecteze masiv pe partea de pensii speciale si alte privilegii de acest gen.

Masurile luate de BNR sunt temporare, pe termen foarte scurt si daca nu sunt urmate de reforme reale pe partea de guvernare, nu facem nimic. Dimpotriva, plusul de lichiditate infuzat de banca centrala cu generozitate se va intoarce tot impotriva noastra.

Cred ca aratam cum aratam si pentru ca, de prea multe ori, am gasit solutii monetare la probleme care nu se rezolva cu asa ceva. Tiparnita nu poate fi pe termen lung panaceu la toate problemele noastre.

Sunt voci care sustin ca dl Isarescu ar fi facut jocul guvernului.

Mie mi se pare ca banca centrala cedeaza, in ultima perioada, prea usor presiunilor guvernamentale. Ideea din spatele independentei bancii centrale tocmai acest lucru incearca sa il puncteze. Banca centrala nu trebuie sa fie presata de factorul politic sa dea drumul la robinetul de bani prea usor.

Ori, daca ne uitam in ultimii ani, vedem ca banca centrala a facut sistematic acest lucru. Si a incurajat bancile comerciale, prin politica monetara, sa devina principalii finantatori ai statului, cu deficitele si cu risipa sa. Politica monetara relaxata a bancii centrale corelata cu lipsa de viziune si de reforme in plan guvernamental ne-au dus catre punctul in care ne aflam astazi.

Paradoxal, suntem tara cu cea mai mare crestere economica din UE, dar nu reusim sa convertim deloc aceasta crestere in dezvoltare economica durabila.

Spuneati ca masurile se pot intoarce impotriva noastra. In ce fel?

Tiparnita nu e o solutie si nici nu e corecta, pentru ca ea diminueaza sistematic din puterea de cumparare a veniturilor noastre. Tiparnita are un efect redistributiv similar taxelor, dar mult mai ascuns si mult mai greu de perceput.

Din pacate, aceasta redistributie facuta prin tiparnita s-a facut, in ultimii ani, dinspre sectorul privat catre un stat complet ineficient si nereformat. In plus, redistribuirea prin tiparnita s-a adaugat noianului de taxe si suprataxe care gatuie si mai mult economia reala si care se dovedesc, culmea!, insuficiente pentru aceste guverne resursofage.

Exista teama ca, in pofida acestei interventii, ROBOR ar putea ajunge la sfarsitul anului in jur de 4%. La ce va asteptati dvs?

Doua elemente din dobanda sustin din plin aceasta ipoteza: riscul sistemic in crestere si inflatia in crestere. Daca preturile vor continua sa creasca semnificativ pe final de an si inflatia va urca catre 3%, aceasta valoare va fi automat inclusa in dobanda. Cel care imprumuta se asteapta ca atunci cand primeste banii inapoi sa ii primeasca la aceeasi putere de cumparare.

Toamna si, mai ales, iarna au o sezonalitate naturala a preturilor. Preturile cresc mai ales la produsele alimentare. Dar acum avem si aceasta crestere de preturi prin suprataxare la combustibili sau prin liberalizarea pietei la gaze, energie. Cresterea de preturi vine si pe fondul unei cereri stimulata de credit si de veniturile in crestere.

Daca guvernul nu va incheia anul in regula pe partea de deficit, riscul sistemic va adauga noi puncte procentuale acestei dobanzi de referinta.

Ce mai poate face pentru a reusi sa tina deficitul sub control?

A taiat deja masiv de la investitii si continua sa o faca. Daca anul acesta se anunta ca fiind anul fondurilor europene trebuie sa ne luam adio de la ele. Statul a ajustat masiv aceste cofinantari transferand banii spre pensii si salarii. Probabil va face la fel si la anul, cheltuielile de care vorbim fiind asimilate costurilor fixe, odata ce le cresti nu mai ai ce face, le vei sustine in toate bugetele care vor urma.

Am intrat intr-o spirala de criza, comparabila cu anul 2008-2009 sau cu situatia Greciei?

Eu zic ca da. Pe ce ma bazez:

Datoria publica s-a dublat in ultimii 4-5 ani. Daca in 1995 ea era de 65 euro/locuitor, in 2015 a depasit 3.100 de euro. O familie cu 2 adulti si 2 copii are in momentul de fata o datorie acumulata de stat de 12.000 euro fara a primi mare lucru in schimbul ei in acest interval.

Si aceasta datorie continua sa se acumuleze exponential. Ea nu se poate stinge decat prin taxe viitoare mai mari sau prin inflatie mai mare.

Datoria publica a unei tari emergente cum este Romania nu poate atinge ponderea similara unei tari dezvoltate, SUA de exemplu, pentru ca leul nu este o moneda internationala. Daca vrem sa stingem datoria prin tiparnita nu vom putea transfera mare lucru in exterior catre detinatorii internationali de lei pentru ca ei nu exista.

La fel ca grecii, continuam sa acumulam deficite, circa 70 miliarde de euro intre 1995 si 2015, transferate sistematic catre datoria publica, fara ca ea sa insemne si investitii publice de calitate. Daca datoria publica s-a dublat in ultimii ani nu putem spune acelasi lucru despre kilometrii de autostrada.

E doar o chestiune de timp pana cand un stat ce acumuleaza masiv datorii si deficite pentru a plati privilegii, pensii si salarii - multe dintre ele speciale - va intra in colaps.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ROBOR inflatie criza curs valutar
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 62168 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
68 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

RO e deja in colaps, e doar o chestiune de timpa pana vom realiza cu

to(n)tii ce inseamna salarii si pensii exorbitante fara sustenabilitate economica.
La fel si "duduiala ieconomica" care se varsa direct in privilegii nesimtite, in salarii nesimtite, in asa zisul pret cu care pesedeul isi cumpara masa de votanti si de sprijin impotriva realitatii care este: taxe mari, salarii mari, sufocarea economiei care mai produce, imprumuturi pe banda rulanta, inflatie duduitoare.
Pervertim realitatea economica normala cu un avant politic criminal la care se raliaza instantaneu societatea care este incapabila sa traiasca rational raportat la libertatea de a VREA, tot ce este posibil, in detrimentul celor care nu vor decat normalitate.. asta e RO democratizata de tovarasii care au supt-o cu lacomie proletara din 1947 pana in prezent.
ROBOR este un mecanism care-i permite celui care imprumuta sa se asigure de faptul ca-si va recupera banii la aceeasi putere de cumparare din momentul in care i-a imprumutat, in mare; felicitari lu maxi ca indeamna statul sa investeasca in ceva, dar atentie mare la echilibru: daca se imprumuta dupa schema deja cunoscuta si-i investeste exclusiv in CEC, rezultatul va fi acelasi.

 

Economia duduie -poporul e sarac:bancile sunt de vina

Si Soros e de vina,
Multinationalele trebuie arestate,
ROBOR trebuie suspendat .
Facem referendum sa suspedam ROBOR.

 

Totu-i calculat

si de va veni ,PSD-ul va fi cu mandatul terminat si noii veniti va da vina pe "mostenire". Va incepe iar discutiile, certurile, nimeni nu va da socoteala ptr. asa zisele "asumari ale raspunderii" si se va umbla neaparat la salarii, tva, etc. Boc a fost mic si s-a strecurat, dar ce va lasa PSD-ul in urma si ce va veni dupa terminarea mandatului va fi rau de tot. Totii o sa zica atunci ca Basescu nu a fost chiar asa de "negru". De fapt musai sa se intample ceva rau, ca alminteri multimea, astea care ii duce Pandele la Sf. Parschiva , n-o sa se invete minte si n-o sa le iasa gargaunii si PSD-ul din cap.

 
 

 

Lucrurile. Sunt mult mai grave

Am văzut pe you tube prezentarea lui Dragnea la judecătorie insoțit de un alai de interlopi. Ce vroia sa spună guvernul cu asta? Nimic decat ca bandele de interlopi sunt gata sa devină toxice și in ***and totul va fi escaladat la bande de interlopi ce vor teroriza popopulatia.

Ce bine e de cei ce nu pricep nimic, scriu prostii

fara sa le para rau!

Bancile straine si BNR au marit ROBORUL!

Ca sa-si traga venituri mai mari din dobanzile romanilor! Se razbuna!
CEC ar trebui sa dea imprumuturi cu dobanda mai mica, statul roman sa investeasca in CEC!

Interesant

Comentariul tau seamana cu vestita lozinca : "Traiasca Partidul Comunist Roman !"

Ai uitat de Soros .

Soros ciolos si codrutza. astia au marit roboru nu condamnatu' penal.
Ca doar nu crestea roboru' asa de capu' lui. Taman acum cand duduie economia in capul celor cu creierul mare cat varza de bruxeles. si creduli pentru mincinile electorale ale condamnatului penal

Acelas comentariu ca si pentrru @copilul- ce bine

e sa nu pricepi nimic, poti sa scri prostii fara nici o jena!

o analiza stralucite, domnule Paun! Jos palaria!

traitul pe datorie e sinucidere curata.

pensionarii sunt forta progresului national!!!

5.8 milioane pensionari + 1.2 milioane bugetari = victorie eterna in alegeri pt. psd!!

eeeei acuma.....nush de ce dragutzii domni....

.....de altfel.....paun si catzu.....aduc apocalipsa neoclasica!.....totusi....criza a venit din afara in 2007.......setaupul economiei era pe destrabalare nu pt. criza.....si nu s-a ajustat niik in 2008.....desi criza a pornit cu 1 an in urma......iar acuma nu e nici un pericol din afara.....cel putin nu asa vizibil ca atuncea!.....
.....ce se ntampla de fapt este raul real adevarat!....scuricii-comunistii isi fac de cap cu banii nostri!.....si stiu sa tortureze!....nici prea mult da' nici nu ne menajeaza!....o sa ne tina in saracie calculata forever!....nu e nevoie de criza apocaliptica......

Romania e tara borfasilor securisti analfabeti....

Romania e jucata la poker de acesti banditi din politica, majoritatea securisti si tigani analfabeti, clanuri mafiote specializate in jaful banului public, in frunte cu Draknea si Isaresku, ovreiul securist de la BNR care a delapidat aurul BNR si si-a construit un imperiu ca latifundiar viticultor

Votul este suveran

Daca nu mai au incredere in Psd, se poate vota si cu altii. In doar cativa ani datoria a ajuns de la 3000 la 12000 dolari/persoana. Asa ceva s-a mai intamplat doar in dezastrul din China odata cu venirea crizei. Pe perioada crizei economice la noi nu au fost imprumuturi atat de mari.

 

Chiar in aceste momente se vorbeste de o noua criza

economica mondiala ca in 2007-2008! Don profesor are la baza stuatia economica globala actuala si ne compara cu situatia prin care a trecut Grecia.

Romania nu este nici acum membru a OECD, unde se regaseste numai foste tari comuniste:Cehia, Slovenia, Slovacia si Ungaria, tari care se regasesc si in primele 20 de tari de pe glob ce au cele mai mari cheltueli din PIB in folosul societatii!

Cu toate criticile aduse grecilor acestia se afla pe locul 11 in lume la banii folositi din PIB pentru bunastrea propriri populatii.
La noi s-a ajuns la o cheltueala mai mare din PIB, dearece nu mai era posibil furtul national, fara ca boborul sa reactioneze!
Cu toate acestea nu cred ca ROU a avut doi politicieni la cirma hotilor precum sunt Dragnea si Tariceanu, care au la baza tuturor organizatiilor statului cheia de la usa principala de intrare.
Iar cel mai grav mi se pare lasitatea poporului meu, care maninca ori ce primeste intr-o punga de plastic!

Oamenii muncesc chiar mai mult

decat dinainte de venirea Psd, dar majoritatea nu mai au bani nici de cele necesare, in timp ce unii incaseaza pensii cu multe zerouri fara sa munceasca.

 

Salariile romanilor sunt cele mai mici din EUROPA!

BNR si bancile straine, multinationalele vor sa ne condamne pe viata, sa ramanem fraierii Europei!
ROBOR a crescut artificial, e un nou plan de saracire a populatiei!

astia vor,sa muncim astazi,pentru ce am,mancat ier

i !

Flaxi-Salariile romanilor sunt cele mai mici din EUROPA!

si se vor micșora incă o data cand BNR va lasă RRonul liber sa-s frangă gatul!
Penalul PoRRkar a zis "salarul va creste"(pe hartie igenica)
Venitul va scadea"
Ce mai vreti ???? Votati PSD si Mancați trandafiri Rosii cu PRAZ verde!!

Daca prostia ar durea, multe vaiete s-ar auzii si

s-ar vedea pe acest forum!

Trebuie constrans PSD si aliatii ei, sa-si corecteze greselile.!

Ori se indreapta, ori pleaca acum !
De ce alt guvern sa munceasca ca sa inlature efectul prostiei unei guvernari anterioare ?

 

Eventual "guvernul meu" ? Nu mai pupati ! Romanii s-au

desteptat....:).....

 

Pentru ca asa functioneaza PSD-ul de mult timp

Guverneaza dezastruos, baga sub pres toate lucrurile dureroase/greu de reparat, apoi dispare de la guvernare.

Vezi ce s-a intamplat dupa guvernul Vacaroiu, Romania era practic in faliment si sa salvat devalorizand moneda la jumatate. Guvernul ce a urmat dupa PSD a fost spulberat.

Vezi ce a facut guvernul Tariceanu, sustinut si impins de la spate de majoritatea PSD din parlament. In prag de criza mondiala a impins cheltuielile bugetare pana la cer: sute de mii de locuri noi de munca la stat, sute de agentii guvernamentale noi, punctul de pensie s-a dublat intr-un an, banii din privatizarea BCR s-au tocat numai pe consum. Cand economia a cazut masiv si au trebuit taiate cheltuielile publice, Tariceanu si PSD erau in opozitie, intonand cantecelul: "noi am fost buni, v-am dat, astai sunt rai, va taie salariile si pensiile"

Asa o sa se intample si acum: PSD o sa astepte un moment favorabil cand sa treaca in opozitie, cand situatia nu mai poate sa fie tinuta sub control. Pentru ca o tara in care peste 70% din veniturile bugetare se baga in salarii, pensii si ajutoare sociale nu poate sa reziste asa mult timp. Banii aruncati cu atata generozitate in consum nu produc dezvoltare, ci doar deficit masiv extern: romanii baga banii in masini, electronice, excursii in afara, haine si mancare, mare majoritate produse afara. Rezultat: investitii in infrastructura = zero, inflatie, crestere dobanzi, crestere curs valutar, in final falimente de firme si credite personale care nu mai pot sa fie rambursate. O sa fie dureros pentru multi. O sa vina inevitabil si momentul cand trebuie sa reduci aceste cheltuieli publice.

Atunci Dragnea o sa ne salute din Brazilia, iar Tariceanu se va retraga la conacul de la tara, alaturi de a 11-a sotie. O sa lasa televiziunile prietene sa "toace" noua putere politica, care o fi ea: "PSD-ul a dat, astia doar taie".

Probabil asa s-ar intampla daca am fi singuri si... independenti

(adica de capul nostru).
Dar uitam un lucru foarte important: suntem in NATO si in Uniunea Europeana. Ambele organizatii au interese enorme aici. Nu mai departe de intalnirea NATO de la sfarsitul saptamanii trecute.
Din FERICIRE (spun eu) nu suntem nici singuri si nici de capul nostru. Vom fi ajutati sa ne echilibram. Mai ales ca majorarea unor amarate de pensii si salarii (deloc spectaculoasa - vedem acum cam cum stau lucrurile) nu poate sa creeze atat de mult deranj. Nu functionam in euro (ci pe leul nostru convertibil pe care il putem devaloriza fara sa facem rau zonei euro) si suntem departe de pensiile si salariile mult supradimensionate ale grecilor cand au intrat in criza.

 

Vezi ca NATO e si-n Kosovo...

... si asta de catziva anisori buni (sa tot fie aproape 20). Stii, de curiozitate, cam cum traiesc aia ? :)

Mai simplu

Salariile bugetarilor au ajuns sa ocupe 27% din bugetul national, pensiile + asistenta sociala cu totul 35,5%, iar cheltuielile cu bunuri si servicii au ajuns la 14,5% din buget. Avem asadar 80% din buget consumat de aceste trei capitole.
Partidul trintorilor, al infractorilor, al coruptilor face ce face intotdeauna cind inhata puterea : jefuieste banul public pentru clientela sa politica .
Acest grup numeros de talhari insetati dupa banul public, va da de aceasta data lovitura de gratie Romaniei.

 

E normal

Asa se intampla intr-o tara unde clanurile interlope sunt la guvernare !

 
 

 

1. datoria publica a SUA e 125%

din produsul sau intern brut si se bazeaza pe petrodolar.Nicio comparatie.
2.Grecia a fost aruncata in criza financiara de fondurile de investitii care au pus in vanzare concomitent bond-urile Greciei in contextul crizei mondiale. Nicio comparatie.
3.Romania are moneda nationala.
4.Dobanzile care cresc arata normalitate ,ca pun oamenii banii in banca si era dobanda 0%, ba dupa comision - mai aduceau ceva de acasa.
Uitati ca nu exista doar imprumutati , exista si cei care au depozite - dobanda SUB 3% arata dezechilibre grave.

 

Va pricepeti foarte bine la manipulare! Afirmatiile 1, 3, 4

emise de dumneavoastra au scopul de a devia discutia cu mentiunea ca afirmatia 4 e valabila intr-o multime de situatii mai putin cea analizata in articol!
Afirmatia 2 e iarasi o incercare de manipulare pentru ca se refera la actiunea finala a creditorilor Greciei si nu la cauzele crizei!
E ultima data cand mai incerc sda comentez ceva scris de dumneavoastra, oricum ati dovedit ca nu sunteti de buna credinta!

Nu se poate replica situatia Greciei- nu se poate

Manipularea o fac cei care nu prezinta contextul in care a intrat Grecia in criza.
Grecia a fost sacrificata constient. Sa retineti.
Manipularea o fac cei care pretind ca dobanda de 0-1% e normalitate.
s.a.m.d.

Oare ?

Grecii de rand au avut nenumarate ocazii sa vada si sa inteleaga ca guvernantii lor ii trag in prapastie. Bunaoara, stiau ca tara lor nu are cadastru, ca nimeni nu cunoaste situatia proprietatilor, ca o multime de imobile nu erau taxate. Stiau ca statul s-a indatorat masiv dupa intrarea in euro pentru a finanta o crestere a nivelului de trai bazata pe indatorare, nu pe productie. Stiau ca la olimpiada s-au sifonat 9 miliarde de euro. Stiau ca creditele luate chiar de ei insisi dupa intrarea in euro, pe dobanzi foarte mici, s-au dus in principal in achizitia de masini si alte bunuri de consum si in creditarea serviciilor, nu a productiei. Si multe altele.

Au ales insa calea cea mai usoara, sa se faca ca nu vad pentru ca era mai comod si mai profitabil pentru toti. Fura aia de sus, ciupim si noi, cei de jos, si toata lumea e multumita. Ori nu poate functiona asa la nesfarsit. E ca si cum o familie traieste ani de zile pe datorie, desi stie foarte bine ca nu va avea niciodata veniturile pentru a returna banii, isi permite concedii scumpe, vila, masini de lux, fara sa se gandeasca la scadenta. Iar cand scadenta vine, incepe sa se planga ca e persecutata. Cam asta e, simplificata, situatie Greciei. Normal ar fi fost sa inteleaga ca, daca nu pot construi o economie ca a Germaniei, nu pot avea standardul de viata al nemtilor. Este dovada de responsabilitate si bun simt sa nu intinzi mai mult decat te tine plapuma.

Grecia - Asta e tehnica socialistilor

Cand raman fara bani, de vina sunt bancherii, nu ei, ca au ramas faliti.

In 2000, Grecia avea datorie publia 100% din PIB! Inainte de orice criza economica.

Raportul acceptabil e de 60% din PIB, mai ales pentru tari care nu au vreo economie fabuloasa, ca Germania, sau puterea USA de a tipari dolari.

Cum a ajuns Grecia acolo? Pai in felul in care lucreaza PSD/ALDE azi: s-a imprumutat pana la plasele pentru salarii uriase de stat (14 pe an), pensii mai mari decat in Germania si tot asa. Barosanii si-au tras bani din greu, dar au dat si la prostime si toti au fost multumiti!

Cand au ramas fara bani si indatorati incat nu au mai putt sa dea banii inapoi, de vina au fost bancile, capitalistii si multinationalele, nu politicienii greci, cot la cot cu poporul grec.

Ai auzit de criza financiara mondiala?

Grecia nu a intrat in criza din cauza datoriilor!
Putea sa mai duca datoriile inca 100 de ani.
Grecia a fost aruncata in criza tot de cei care au provocat criza ( fondurile de investitii si bancile) si urma Irlanda, Italia, Spania, Franta, Germania.
A fost sacrificata Grecia.
Daca Grecia nu exista pe harta, era sacrificata Italia.

@magdalenaferu

Problema esențială a Greciei – și a multor țări oriental-sudice – este perfect condensată in următoarele citate:

ELIAS CANETTI LIMBA SALVATĂ – istoria unei tinereți Editura Dacia 1984 Pag.42
"Părintii au simtit că incerca să mă influenteze impotriva Angliei si, pentru a contracara, imi povesteau cit de minunat o să fie acolo. «Acolo toti oamenii sint cinstiti», spunea tata, «dacă un bărbat spune ceva atunci si face. Nu trebuie să bati palma cu el.»"

ILF ȘI PETROV America fără etaje pag.512 Polirom 2012
Dacă intr-o discuție un american a spus, fie și in treacăt, "O să fac lucrul acesta", nu mai e nevoie să-i amintești. Il va face cu siguranță. A-ți ține cuvintul cu orice preț este calitatea cea mai importantă pe care trebuie s-o deprindem de la oamenii de afaceri americani.

Magdalenaferu,nu ma indoiesc de faptul

ca stiti istoria falimentelor Greciei:
-1826
-1843
-1893(cu un haircat de 70%:sorry.baieti,suntem in faliment!)
-1932
Ca o tara oarecare,in cazul dat Grecia,ar fi sacrificata,cu buna stiinta,mereu,e nevorosimil,nu-i asa?
Si de la sacrificiul-biblic,un citat potrivit situatiei,si taman cum au dorit gracii..Din Biblie:
"Tot imprumatatorul
,care da imprumut aproapelui sau,sa ierte datoria si sa n-o mai ceara de la dator sau de la fratele sau,ca s-a vestit iertarea in cinstea Domnului Dumnezeului tau."
(Dintr-un articol pe HotNews.)
"

lasa bre c-o sa va dea putin

puie, ca si asa sunteti prosovietici, nuli in finante si economie, politica facuta dupa ureche si interese, baza politici pesediste e ce se mai poate fura si de unde ,pina acum sa furat ce sa facut inainte de 89, uzine vindute la fiare vechi padurile rase in modul cel mai barbar bugetul national sifonat prin cele mai smekeresti metode , un electorat *** si corupt , schema "reusitei" venezuelei,asta pe linga marile ifose si fite romanesti de cucoana fardata si cu chilotii rupti in dos.

Acu' ce-ati fi vrut ?

Mafia PSD-ista a inlocuit casta nomenclaturii comuniste cu casta alesilor puterii centrale si locale, paraziti care au privilegii inimaginabile !
Credeti ca-i intereseaza economia si bunastarea Romaniei ?

 

@imbacsitul! Ce tai matale,la comentarii ! Ma simt,ca acum 30 de

ani !!!!......:)))))....Ahhhh,ce frumoasa e cenzura asta demoncratica !!!!

 

Nu iti raportez nici un comentariu, iti raspund dupa cum cred

si raspunsul meu pare caraghios in absenta comentariului tau!

Autostrazi vom avea cand vom permite sa puna taxa

Guvernul nu se descurca in cosmarul licitatiilor internationale cu supra-clauze si sub-contractori.
Nu are pe cine trage la raspundere -asa cum stau lucrurile acum, putem trimite banii direct la o casuta postala din Luxemburg.
Cand vom concesiona lucrarea pe banii firmei si firma sa ia apoi taxa, atunci vom avea autostrazi, ca firma vrea sa-si recupereze investitia.
Guvernul e prea slab pentru a lupta cu vreo firma internationala sa isi respecte obligatiile si toate licitatiile sunt castigate de ani buni doar de firme internationale.

 

Nu ai dreptate

Guvernul 2-Doze este cel mai bun guvern al Romaniei de la Burebista incoace !
Este asemanator cu cel al doctorului Viorel Monta zis si Puie !
N-ai incredere in guvernul pe care l-ai votat ? Nu se poate asa ceva magdalenaferu !

Orice Guvern al Romaniei

Eu am expus o problema a tarii.
Guvernul-oricare nu are nici sprijin extern, nici sprijin intern din cauza celor ca tine, nici capacitate tehnica de a castiga impotriva firmelor internationale care castiga licitatii.
Si firmele internationale stiu asta, subcontracteaza in bataie de joc , isi exporta banii si asteapta sa fie dati in judecata.
Dna Armand incaseaza si acum bani de la Stat sa supravegheze autostrada Bechtel. "De dreapta".

@Gile ... postac portokaliu

... ai aceeasi "caseta stricata" si aceeasi dilema: "Voiculescu si A3" sau "Dragnea si ciuma rosie" ? ... astea sunt "argumentele" "ciumetzilor portokalii", la indemnul celulei superioare de partid sekurist...
Ce este intr-adevar interesant, este cum madam'Sekuroiu/IED scoate la iveala toate "cozile de topor" aservite "campului tactic sekurist", care deont-ologesc liber si demokrat, cu aceleasi lozinci folosite si de postaci: "Voiculescu si a3" si "dragnea si ciuma rosie"... Oricum pesedeul e nashpa pentru cei 28 ani de la lovitura de stat din '89, chiar daca 14 ani au fost la "tasta3" ciumetzii portokalii... Asta da, impartialitate si analiza obiectiva ... Bleah !

Orice guvern al Romaniei are probleme, saracul...

Are probleme cu corporatiile, cu sabotorii de la intern, asa ca sabotorul de Gile, cu totii strainii rai care "ne bate si ne fura".

Mama ei de viata, ca fara de noroc ne-a facut mama.

Intre timp..

Bulgaria - 770 Km de autostrada la o suprafata de 110.000 km patrazi (Romania are mai putini kilometri la 238.000 de km patrati!)

Ungaria - 1500 km de autostrada la o suprafata de 93.000 de km patrati

Serbia (da, Serbia, aia cu razboiul si bombardamentele!) - 780 de km la o suprafata de 88.000 de km patrati

Cehia - 1250 de km la o suprafata de 78.000 de km patrati

Croatia - 1500 de km de autostrada la o suprafata de 56.000 de km patrati

Si asa mai departe.

Dar de vina nu sunt astia care cica ne conduc, nu, nene, nu, de vina e soarta si corporatiile. Si Gile, bestia sabotoare, care se opune unei acestei conduceri minunate de partid si de stat. Nu ii lasa sa faca autostrazi.

aproape corect, nu insa complet: pana nu vom desfiinta legis-

lativ bisnitareala conjuncturala dintre politic si economic, nu vom obtine decat autostrazi pe hartie care, culmea democratiei, genereaza castiguri reale oportunisitilor studiosi in analize.
Efectiv nu construim nimic dar reusim chiar sa castigam din acest algoritm; posibil sa avansati ideea ca asa e legislatia, de unde ne intoarcem iar la bisnitareala conjuncturala a politicului cu economicul din dotare, nu cu cel international la care faceti referire cu o doza clara de necunoastere sau interes partizanal.
In momentul cand detii puterea executiva si mizezi pe cea legislativa poti face orice ca sa faci ceva, autostrazi de pilda, sau nu faci nimic, te declari neputincios in fata grelei mosteniri la care ai participat din plin totusi. Iar de castigat din aceasta schema banala de a face nimic castiga cineva anume dintre partenerii nationali, nu internationali, cum sugerati explicit in comentariu.
Cineva mai sus va acuza de manipulare si rea credinta, eu va suspectez doar de rasinterpretare si un egou sublim, e mai aproape de realitatea care ne inconjoara fara sa ne explice exact implicatiile si responsabilitatile dintre politicul si economicul national, nicidecum international, care castiga chiar si cand nu face nimic.

@v-asile- Fiecare tara mentionata are o situatie

aparte. Conditii aparte de la cele geo-politica(vecinatate cu occidentul), la cele geografice(campie), la cele istorice(aveau autostrazi si inainte de '89), la cele economice(unele au prins in UE perioada de prosperitate, noi nu).
Eu vorbesc pe realitatile tarii , nu pe ce ne-ar placea sa fie.

hey ,

coana magdaleno, da te pricepiu la toate bre ,la comstitutie esti as , la economie esti doctor,justitia o mananci pe paine.
adica, pt o fatuca de la tara, cu scoala de asistente facuta la galati, e bine .
apropo , o injectie stii sa faci, sau lucrezi numai cu gura.

@bina-Daca ai nevoie de injectii, nu apela pe

forum.
Preocupa-te de subiect si nu de mine, pe mine nu ma platesti din banii de la buget- pe profesorul din interviu - da, il platesti, poate vrei sa nu il platesti degeaba.

@bina:Comentariu raportat INADECVAT,vedem...

Faptul ca magdalenaferu e foarte activa ,chiar daca NU totdeauna in directia buna,NU VA DA DREPTUL ,sa va adresati in modul acesta si sa o jigniti atat de vulgar.Atentie la limbaj!OK?

Tineti cont ca-i persoana de sex feminin si eticheta in general ,dar cu atat mai mult pentru doamne/domnisoare prevede niste cerinte.Pentru genul de activitati mentionate de dvs ,duceti-va la BBordel.

gg

@magdalenaferu

Pentru nerespectarea de termen sau deficiente in calitate, constructorii nu sint " pedepsiti " cu rezilierea contractului ( deci cu scaparea de obligatii dupa ce au intirziat, au furat sau au facut lucrari proaste ) ci platesc amenzi si penalizari financiare adesea imense, plus primirea de recomandari negative, care ii descalifica pentru participarea la orice licitatii ulterioare in toata lumea civilizata.

Dar cum poti oare sa ii amendezi sau penalizezi pe cei de la care ai luat spaga ?
Nu-i mai bine sa le reesalonezi contractul invocind motive subiective, sau motive pe care beneficiarul le-a creat de la bun inceput cu rea credinta , tocmai pentru a permite nerespectarea contractului, urmata de acte aditionale, cu alte spagi, bineinteles.
Nu=i mai bine sa furi cit poti din contractul respectiv si apoi sa-l reziliezi ? Rezilierea inseamna, alte licitatii , alti contractori, alte spagi imnese, si uite asa, timpul trece, banii curg, si baietii destepti isi fac afacerile si vacantele la Cannes sau in Brazilia.

Parerea mea este ca Romania nu va avea autostrazi inca multi ani de acum inainte. De ce? Din acelasi motiv pentru care nu le-a avut si pana acum. Romanii “mandri si inteligenti" nu le-au inteles importanta. Din cauza lipsei autostrazilor nu poate functiona corect economia de piata. Din cauza lipsei autostrazilor, marfurile din Romania sunt mai scumpe decat cele din occident, deoarece nici un transportator nu poate aduce marfuri competitive (costurile transportului anuleaza marja de profit). Acest lucru le permite “baietilor destepti" sa ne vanda marfuri proaste la preturi astronomice deoarece concurenta lipseste… Treaba e valabila si pentru exportatorii nostri, acestia reusind cu greu sa fie competitivi. Asadar eu cred ca lipsa autostrazilor se datoreaza unui plan deliberat. Incompetenta si prostia decidentilor ar trebui sa fie haotica, dar nu este. De la distanta, totul se leaga si devine coerent.

 

@Gile ... tot Neinteresant si postac

Romania nu are autostrazi din 2 mari considerente:
1. Cozile de topor - din toate partidele
2. Capitalul strain - interesat in aceste "realizari" dintr-un singur motiv: Profitul lor!
Mare parte din comertul u.e. cu Estul planetei (Orientul mijlociu, FarEast, etc) se face pe rute ocolitoare ce trec prin Mediterana, cu destinatie in nord-vestul Europei (Antwerpen, Rotterdam, etc). Odata trecute navele prin canalul Suez, timpul de tranzit din Mediterana pana la destinatie este de circa 10-14 zile. Daca ar exista aceste autostrazi in est (inclusiv in Bulgaria), s-ar deschide canale alternative de transport prin Estul Europei (portul Constanta este cel mai dotat de pe coasta de vest a Marii Negre), iar timpul de transport pana la destinatiile din interiorul continentului s-ar reduce la jumatate. Interesele sunt foarte mari pentru ca o parte din logistica si infrastructura existenta in UE, ar trebui sa intre "in conservare" si sa se dezvolte rutele alternative din Est.
Costurile de dezvoltare ale Estului sunt puse in balanta cu costurile de "conservare" ale logisticii Vestului si din aceasta "lupta democratica" va castiga intotdeauna Vestul (acum ei sunt Proprietarii Estului European si cunosc riscurile deschiderii acestor rute).
Inca o data trebuie sa accentuez si existenta cozilor de topor autohtone, dar nu trebuie sa ne mai amagim ca vestul e aici din mila...

gandire specific securistico-comunista

deci asta era motivul pentru care ragnea nu face autostrazi?
ca sa faca jocul "vestului"?
ca sa nu mai vorbim de "dotarea" coruptiei din portul constanta
orice companie - vestica sau estica are un singur dumnezeu: profitul. sigur ca nimeni nu vine de mila, dar ar veni sa investeasca si sa faca si profit daca ar avea infrastructura. cu banii furati din drumurile nefacute si cele facute de mantuiala s-ar fi umplu tara de autostrazi.
renault isi va muta fabricile in maroc daca nu va avea drumuri. sa fie clar!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor