Romania are cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza. Citu: O sa platim taxe mai mari si mai multe

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:48
5987 citiri
Romania are cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza. Citu: O sa platim taxe mai mari si mai multe
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Marilen Pirtea a declarat, luni, ca Romania are cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza, ajungand sa se imprumute mai scump decat Grecia. Liberalul sustine ca "analfabetismul economic al PSD" a adus tara in recesiune.

"Romania a ajuns sa se imprumute mai scump decat Grecia. Analfabetismul economic dovedit de guvernul PSD ne-a adus pe marginea prapastiei numita recesiune. La sfarsitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza (ultimii opt ani).

Actualul guvern a imprumutat aproximativ 30 miliarde de lei, doar de la inceputul anului 2018, la care se adauga 2 miliarde de euro si 1,2 miliarde de dolari. Azi, Romania se imprumuta mai scump decat Grecia.

Acest dezechilibru cronicizat este si un efect al deprofesionalizarii administratiei centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectarii veniturilor fiscale", a afirmat Marilen Pirtea, care este si unul dintre vicepresedintii Camerei Deputatilor, intr-un comunicat de presa remis luni.

Acesta a sustinut ca Guvernul ignora semnalele venite din economie. Pirtea da ca exemplu adancirea deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 miliarde de euro, la sfarsitul lunii iulie, ceea ce marcheaza o crestere de 15,6% fata de perioada similara a anului trecut. Liberalul indeamna guvernantii sa plece urechea spre semnalele venite din economie si de la partenerii externi.

"Investitiile straine directe la 7 luni se situeaza la doar 2,3 miliarde de euro, una dintre cele mai scazute ponderi in PIB din ultimii ani si una dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est.

Tot la 7 luni, numarul firmelor nou infiintate a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana prognozeaza cresterea economica a Romaniei in jurul valorii de 4% pentru acest an, in timp ce actualul executiv mizeaza pe o crestere de 5,5%, nivel tinta considerat de guvernanti si pentru constructia bugetului. Daca prognoza de 5,5% nu se materializeaza, e aproape sigur ca bugetul va fi si mai dezechilibrat, iar deficitul bugetar va depasi valoarea de 3% din PIB", a adaugat Pirtea.

Liberalul a precizat ca "politicile imprevizibile" ale Guvernului imping tara in prapastie.

"Guvernul si-a ratat constant obiectivele de colectare, dar, cu toate acestea, la rectificare au adaugat 'din pix' venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Este absurd, este impotriva aritmeticii.

Semnalele ingrijoratoare vin din toate directiile: din statistici, din economie, de la reprezentantii oamenilor de afaceri, de la institutiile europene. Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanti, total decuplati de la reguli fiscale elementare, imping tara pe marginea prapastiei.

Cifrele vorbesc de la sine. Vedem cum de la o zi la alta situatia bugetara se deterioreaza, azi avand un dublu deficit, cu efecte critice pentru economia tarii. Atat deficitul bugetar, cat si deficitul de cont curent imping spre o conjunctura negativa a deficitelor gemene ce pot evolua exponential pe spirala incontrolabila a recesiunii", a completat deputatul PNL.

Citu: Urmeaza manipularea PSD pe deficitul bugetar

La randul sau, senatorul PNL Florin Citu arata ca in septembrie si octombrie deficitul bugetar ar trebui sa scada cu opt miliarde de lei, iar PSD va apela astfel la o manipulare a acestuia, pentru a nu taia din cheltuieli.

Liberalul sustine ca romanii vor plati taxe mai mari.

"Urmeaza manipularea pe deficitul bugetar. Ultimele doua luni ale anului cresc deficitul bugetar cu doua puncte procentuale din PIB. Aproximativ. Asta este structura economiei, astia sunt -expertii- de la finante.

Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, in septembrie si octombrie, deficitul bugetar trebuie sa scada (venituri mai mari sau cheltuieli mai mici) cu aproximativ opt miliarde lei. Asta este situatia acum", a scris senatorul PNL, Florin Citu, luni, pe Facebook.

Acesta afirma ca PSD nu va taia din cheltuieli si investitii, iar oamenii vor plati taxe mai mari si mai multe.

"Ce urmeaza? PSD nu taie din cheltuieli, au prea multe promisiuni de satisfacut si prea mult de furat. A tot taiat de la investitii. La rectificarea bugetara le-au redus cu doua miliarde lei. Asa ca urmeaza operatiunea de manipulare - un deficit bugetar de 3.4% din PIB nu este un capat de tara.

Se intampla si la case mai mari. Bugetul de anul viitor va arata un deficit bugetar in scadere, etc. Acum stiti ce urmeaza si de ce o sa platim taxe mai mari si mai multe", a adaugat Citu.

Deficitul bugetar a fost de 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din Produsul Intern Brut (PIB), in primele opt luni ale acestui an, o valoare cu 124,6% mai mare decat cea consemnata la aceeasi data a anului trecut si o pondere din PIB dubla, conform datelor Ministerului Finantelor.

In primele opt luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 13,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 182,4 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, in timp ce cheltuielile bugetului general consolidat s-au majorat cu 18%, la 196,9 miliarde lei.

Citeste si Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#PNL deficit bugetar , #deficit bugetar
Comentarii
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung