Ziare.com

Comisia Europeana, ingrijorata de ritmul de crestere a deficitului bugetar. Romania, penalizata pentru ca Guvernul nu a luat masuri

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:01

   

Comisia Europeana, ingrijorata de ritmul de crestere a deficitului bugetar. Romania, penalizata pentru ca Guvernul nu a luat masuri
Comisia Europeana a stabilit ca Romania nu a luat masuri eficiente in urma recomandarii Consiliului din luna iunie si, in consecinta, propune Consiliului European sa adopte o versiune revizuita a recomandarii adresate tarii pentru a-si corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

In data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat Romaniei o recomandare potrivit careia ritmul nominal de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare sa nu depaseasca 3,3% in 2017, corespunzator unei ajustari structurale anuale de 0,5% din PIB, in cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP - Significant Deviation Procedure).

In data de 13 octombrie 2017, autoritatile romane au trimis un raport cuprinzand actiunile luate ca raspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie. "Avand in vedere informatiile furnizate de autoritatile romane in raportul lor precum si prognozele de toamna, Consiliul a ajuns la concluzia ca Romania nu a luat masuri eficiente pentru raspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017", se arata in recomandarile Comisiei Europene.

Potrivit Executivului comunitar, Romania urmeaza o politica fiscala prociclica pe fondul unei cresteri economice puternice. De aceea, in absenta unor masuri eficace din partea tarii, "Comisia propune o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 0,8% din PIB in 2018".

Forul comunitar recomanda de asemenea Romaniei sa utilizeze toate castigurile pentru reducerea deficitului bugetar, in timp ce masurile de consolidare bugetara ar trebui sa asigure o imbunatatire de durata a structurii balantei guvernamentale intr-o maniera care sa sustina cresterea economica.

Romania trebuie sa raporteze Consiliului European, in luna aprilie 2018, actiunile adoptate de autoritati ca raspuns la noile recomandari ale Comisiei.

Comisia stabileste prioritatile economice si sociale ale UE pentru anul urmator, formuleaza recomandari de politica pentru zona euro si finalizeaza evaluarea proiectelor de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro.

Conform previziunilor economice de toamna publicate la sfarsitul saptamanii trecute de Executivul comunitar, in Romania deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

CE estimeaza, pe de alta parte, ca economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1956 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"estimarile" "forului comunitar"

Astia de la Comisia Europeana vor sa ne forteze sa nu mai luam armament. Rusine lor!
Altii se bazeaza pe noi sa cumparam armament de la ei ca sa o duca ei foarte bine.
"Forul comunitar" nu e capabil sa estimeze o crestere economica si o da in dodii cu peste 1,4% la PIB si vor sa mai fie crezuti cu "estimarile" lor.
Sunt ridicoli!

 

cum sa explic eu la cei mai lenti?

Romania este un fel de angajat la patron.
Patronul este UE.
UE ne da bani, ne sustine, etc.
Trebuie sa facem ce ni se cere.
Asta e viata.
Daca Romania nu respecta actualul patron, noul patron va fi Rusia.

Trimte-o pe analfabeta in Rusia,

Pe ea cu tot partidul ei, la fel ca ea!
Noi astia mai nescoliti ramanem in UE!
PS Le pute UE la mujicii alde- pesedoi!
Da le miroase frumos duhoarea cazaceasca, lua-i-ar muscalii pe toti!

Ba analfabeto,

Astia de la UE au in comisii economisti scoliti in cele mai bune universitati din lume!
Auzit-ai de clasamentul Shanghai al universitatilor?
Stii cate universitati are tara ta pesedista in primele 500 mondial? Zero fato, zero! Egal cu numarul tau de neuroni!
Asta spre deosebire de specialistii vostri, care s-au specializat pe la private!
Dar mai destepti ca voi nu-i nimeni, toti sunt prosti pe lumea asta, dreaku stie unde si cine v-a ouat asa doctzi!
Rusine maxima la voi bre!!!
PS Tu gandesti cand vorbesti?

ne scot odata

Ne dau odata afara din UE.
Hai mai repede.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor