Sansa istorica ratata de Guvernul Tudose - ce deficit are Romania dupa primele 7 luni

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 09:56
7027 citiri
Sansa istorica ratata de Guvernul Tudose - ce deficit are Romania dupa primele 7 luni
Foto: Ziare.com

Bugetul general consolidat a inregistrat la finele primelor sapte luni din 2017 un deficit de 5,14 miliarde lei, suma echivalenta cu 0,63% din PIB estimat pentru anul in curs.

Rezultatul este mult sub performanta de anului trecut, cand, la 31 iulie 2016, soldul bugetului a fost tot pe minus dar la doar -1,73 miliarde lei sau -0,23% din PIB.

Rezultatul cu aproape trei miliarde si jumatate de lei mai slab decat in primele sapte luni jumatate din 2016 a aparut din combinarea avansului de 11,6 miliarde lei pe partea de venituri cu sporul de peste 15 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Adica Romania a apasat pedala acceleratiei pe partea de cheltuieli peste posibilitatile, altminteri reale, date de rezultatul bun de crestere economica, pana ce executia bugetara a inceput sa patineze si sa scoata fum.

Veniturile bugetare au crescut insa sensibil prin raportare la PIB. Adica s-a colectat mai mult decat anul trecut din cresterea economica. Problema reala consta in angajarea hazardata de cheltuieli, cu efect destabilizator pe moneda nationala.

Daca ne-am fi rezumat in 2017 sa mergem cu cresterile de venituri in linie cu cresterea economica fata de 2016, nu am fi avut nici un deficit public dupa primele 7 luni ale anului.

La finele lunii iulie am fi avut incasari de 17,3% din PIB si cheltuieli de 17,3% din PIB.

Guvernul a ratat sansa istorica de a consolida pe termen mediu stabilitatea macroeconomica de-abia castigata cu greu, dupa o perioada de mari sacrificii din partea populatiei.

Fapt grav, daca tot au crescut intr-o proportie semnificativ mai mare decat veniturile, cheltuielile nici macar nu au fost orientate catre dezvoltare si investitii, ci s-au dus in sacul fara fund al consumului dupa criterii discutabile (de pilda, pe calea punctului de pensie umflat artificial, in proportii egale pentru toti pensionarii, indiferent de nivelul pensiei).

Citeste mai multe despre Ratarea unei sanse istorice: executia bugetara de la care pleaca rectificarea. Cum am blocat consolidarea, pe Curs de guvernare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#deficit bugetar Guvern Tudose, #rectificare bugetara Guvern Tudose , #deficit bugetar