Tarile care depasesc deficitul bugetar ar putea fi amendate automat de UE

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 22:31
997 citiri
Tarile care depasesc deficitul bugetar ar putea fi amendate automat de UE
Foto: Reuters

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au cerut, luni, ca sanctiunile aplicate tarilor care incalca regulile privind bugetul sa fie automatizate.

In schimb, acestia au amanat discutiile dificile privind un mecanism eficient si permanent pentru rezolvarea crizelor din zona euro, relateaza Reuters.

Ministrii din cele 27 de state membre s-au intalnit pentru a discuta modificarea legilor UE privind bugetul, in vedere prevenirii unei alte crize financiare de genul celei provocate de Grecia.

In prezent, o tara membra care incalca frecvent regulile privind deficitul bugetar, poate fi amendata cu pana la 0,5 la suta din produsul intern brut, insa procedura poate dura chiar si doi ani.

De asemenea, amenda poate fi data doar in ultima instanta, cand finantele publice ale tarii respective ar avea, oricum, probleme grave, iar aplicarea amenzii depinde de decizia luata de ministrii de Finante.

"Sanctiunile ar trebui sa fie o consecinta normala, o consecinta cvasi-automata, daca regulile sunt incalcate. Este ca la un meci de fotbal. Nu poate functiona, daca jucatorii incep sa discute si sa se certe pe baza regulamentului de joc de fiecare data cand arbitrul fluiera fault", a declarat comisarul european pentru probleme monetare, Olli Rehn.

De asemenea, in intalnirea de luni, ministrii de Finante ar fi trebuit sa discute si despre cererea venita din partea a noua tari, printre care si Romania, de a regandi modalitatea de calcul a deficitului bugetar, excluzandu-se costurile pentru reforma sistemului de pensii. Astfel, tarile care iau masuri de austeritate, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, nu ar urma sa fie amendate.

Potrivit unor surse din zona euro, propunerea nu ar fi agreata de cateva din marile puteri din UE, prin urmare costurile pentru reforma pensiilor ar putea continua sa fie luate in considerare in momentul cand Comisia Europeana calculeaza deficitul bugetar si datoriile tarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#deficit bugetar state UE, #ministri finante UE , #deficit bugetar