Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:28
8109 citiri
Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a declarat, vineri, ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu Fondul Monetar International (FMI), creditorii internationali cerand un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.

"Deficitul pe care noi il discutam e 1,4%, la care avem doar doua teme separate. Alocarea suplimentara pentru armata - un deficit suplimentar de 0,3% care sa se duca direct in bugetul apararii - si pentru cofinantarea fondurilor UE, suplimentar vom negocia 0,4% - 0,5%. Daca niciuna nu se va realiza, deficitul pentru care suntem mandatati e 1,4%. In niciun caz mandatul meu nu imi da voie sa cobor sub aceasta cifra", a spus Darius Valcov, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

"Daca nu vor fi de acord cu propunerea noastra, nu o vom opera, dar acest lucru se va vedea in bugetul Apararii, care va fi doar putin peste cel de anul acesta. Parerea mea e ca deficitul de 1,4% e negociat extrem de prost pentru situatia Romaniei, alte tari au negociat mai bine.

La ora 15.00 au loc discutiile la nivel de ministrii (discutiile oficiale - n.red.), eu si doamna Petrescu (Ioana Petrescu - ministrul Finantelor - n.red.) vom discuta cu delegatia, insa orice discutie sub 1,4% e exclusa, pentru ca s-ar ingenunchea economia Romaniei", a adaugat Darius Valcov.

El a mai precizat ca ideea a fost adusa in discutie, joi, in cadrul negocierilor la nivel tehnic dintre reprezentantii Ministerului Finantelor si FMI, care s-au terminat dupa miezul noptii.

"Regulile nu se schimba in timpul jocului, nu acceptam pozitia ghiocel", a punctat Darius Valcov.

"Azi noapte, din partea FMI a aparut la discutiile tehnice acest element nou prin care dumnealor au propus ca deficitul luat in calcul pentru 2015 sa fie de 0,9%. Azi, la discutiile de la ora 15.00, il vom lamuri. Guvernul nu va accepta, nu am mandat pentru a discuta pe un deficit sub 1,4%", a subliniat Darius Valcov.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost argumentata ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde acesta nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Pe de alta parte, autoritile romane iau in calcul intreruperea discutiilor daca nu se ajunge la un consens, arata Mediafax.

Ponta: Discutii bune cu FMI

Prim-ministrul Victor Ponta a spus, dupa discutia avuta marti la Palatul Victoria cu delegatia FMI, ca nu va fi crescuta nicio taxa in anul 2015.

Intrebat cum a fost discutia cu FMI, Ponta a raspuns: "Buna, pentru ca au constatat si ei nu doar ca avem crestere economica, ci ca avem un deficit de doar 0,2 la suta din PIB".

Ponta: Nu marim nicio taxa in 2015. Reducerea CAS nu e pomana electorala

"Nu marim nicio taxa in 2015 si tot ceea ce s-a adoptat pana acum se poate face. Sa mai si scadem alte taxe... dati-ne voie sa putem face lucrul asta", a mai spus premierul.

Acesta a subliniat ca urmatoarea misiune a FMI va veni in Romania la sfarsitul lunii ianuarie, "dar ne-am luat niste angajamente de a nu mari nicio taxa si impozit. Inainte de a vorbi de alte reduceri de taxe, important este sa la mentinem pe acestea".

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...