Ziare.com

Tinta de deficit bugetar de 3% din PIB va fi greu de atins in acest an - studiu

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 21:27

   

Tinta de deficit bugetar de 3% din PIB va fi greu de atins in acest an - studiu
Romania va intampina probleme serioase in a respecta prevederile Pactului Euro Plus, se arata intr-un studiu realizat de Institutul European din Romania.

"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011", potrivit studiului "Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei", realizat de Institutul European din Romania.

"Mai ingrijorator decat viteza de crestere este faptul ca imprumuturile din sectorul public au fost directionate catre plata cheltuielilor curente si nu catre investitii. In acest fel imprumuturile nu aduc venituri viitoare, asa cum s-ar intampla in cazul directionarii lor catre investitii, de exemplu', se mai arata in document.

Potrivit documentului, situatia deficitului bugetar este, fara indoiala, si mai grava.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public", mai scriu cei de la Institutul European din Romania.

Intre 1993 si 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public si PIB a fost de 34,3%, in timp ce raportul mediu dintre veniturile bugetare si PIB au fost de 30,8%. Aceasta inseamna ca deficitul mediu a fost de 3,5% din PIB in aceasta perioada.

"Cu toate ca au avut loc treptat schimbari structurale, pentru ca tinta de deficit bugetar de 3% din PIB sa fie atinsa incepand cu 2012, dezechilibrele din actuala structura a cheltuielilor guvernamentale trebuie indreptate fara intarziere", arata studiul IER.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1310 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu il mai pune in Constitutie?

Si daca era bagat acum in Constitutie, nu intra tot guvernul la apa ca a incalcat Constitutia? Si presedintele care vrea sa mareasca lefurile bugetarilor (vorba vine marire ca nu li se da nici macar ce li s-a luat) nu incalca el Constitutia pentru ca prin asta trece de tinta de deficit bugetar? Ar fi pentru prima oara?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor