Un raport al Comisiei Europene critica Guvernul: Deficitul ar putea creste, politica fiscala a Romaniei e imprudenta

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 14:51
2706 citiri
Un raport al Comisiei Europene critica Guvernul: Deficitul ar putea creste, politica fiscala a Romaniei e imprudenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Un raport ingrijorator a ajuns pe masa Comisiei Europene, in aceste zile, realizat de reprezentantii CE care au venit luna trecuta in tara noastra si au vorbit cu guvernantii despre planurile fiscal-bugetare ale Bucurestiului pentru a tine in frau deficitul.

Raportul ajuns la Bruxelles a fost realizat in urma unei misiuni a CE in Romania din perioada 26-27 septembrie.

Misiunea Comisiei Europene s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Ionut Misa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, membri ai Consiliului Fiscal si din comisiile de specialitate economica din Parlament.

Tara noastra se afla, din primavara, in procedura de deviere semnificativa (SDP), pentru ca ne-am abatut de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016. Una dintre concluziile de acum ale misiunii CE este ca guvernantii nostri nu au de gand sa respecte recomandarile facute in cadrul SDP.

"Intelegerea noastra este ca autoritatile romane nu intentioneaza sa actioneze potrivit recomandarilor SDP. Ministrul de Finante a confirmat ca obiectivul pentru 2017 ramane un deficit bugetar nominal de 3% din PIB, in timp ce o ajustare structurala in 2017 nu reprezinta o prioritate", se arata in concluziile misiunii CE.

Raportorii europeni adauga ca rectificarea bugetara facuta de Guvern in septembrie mentine tinta de deficit la 2,96% din PIB.

"Aceasta cifra indica o deteriorare a deficitului structural in comparatie cu cel prevazut in bugetul initial din 2017, care planificase deja o orientare fiscala expansionista.

Ministrul de Finante a sustinut ca recomandarea SDP a venit la sfarsitul anului, lasand un spatiu limitat de manevra pentru ajustarea structurala recomandata.

Rectificarea bugetara recenta ridica, de asemenea, ingrijorari cu privire la calitatea finantelor publice", adauga raportul misiunii CE.

Specialistii de la Bruxelles atrag atentia ca "Romania a adoptat politici care sporesc consumul pe termen scurt (reduceri de impozite indirecte, cresteri ale salariilor in sectorul public) si sunt dificil de inversat, mai degraba decat politici care au ca scop stimularea pe termen indelungat a cresterii economice, cum ar fi imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE sau imbunatatirea calitatii investitilor statului".

Raportorii europeni subliniaza ca autoritatile de la Bucuresti urmaresc mentinerea unui deficit global de 3% din PIB in 2018, insa, "avand in vedere decalajul pozitiv si din ce in ce mai mare al productiei, mentinerea deficitului nominal de 3% din PIB in 2018 ar implica o deteriorare a structurii fiscale structurale".

Mai mult, conform previziunilor Comisiei si luand in considerare ca politicile fiscale nu se vor schimba, "deficitul global este probabil sa creasca in 2018, la un nivel substantial mai mare de 3% din PIB, determinat de cresterile semnificative ale salariilor publice (...) deficitul global este probabil sa creasca semnificativ

peste 3% din PIB, posibil pana la peste 4% din PIB (o estimare mai exacta va fi

obtinuta in timpul exercitiului de previziune de toamna).

Prin urmare, pentru a atinge obiectivele declarate pentru anul 2018, ca sa nu mai vorbim de respectarea componentei preventive a SDP, autoritatile trebuie sa adopte alte masuri".

Misiunea CE a discutat cu oficialii din Bucuresti si despre sistemul Split TVA:

"Misiunea a subliniat ca o astfel de situatie poate necesita o derogare prealabila de la Directiva privind TVA. Ministerul de Finante a contestat necesitatea unei derogari si a sustinut ca Comisia nu are informatii exacte despre aceasta masura".

Oficialii CE s-au intalnit si cu reprezentantii BNR, care le-au "confirmat politica fiscala prociclica", iar acest lucru intareste preocuparile Comisiei cu privire la actualul mix de politici publice.

Misiunea CE subliniaza ca, avand in vedere cresterea eonomica a Romaniei, ar fi fost momentul ideal pentru a reconstrui tampoane fiscale pentru un moment in care aceasta crestere a PIB va incetini.

"Cu toate acestea, pozitia fiscala a Romaniei a fost extrem de expansionista si, din aceasta perspectiva, politica fiscala a Romaniei pare imprudenta", arata raportorii CE.

Misiunea CE a facut schimb de opinii si cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament privind politica bugetara si fiscala si oficialii de la Bruxelles spun ca "membri ai coalitiei de guvernamant si ai Opozitiei impartasesc preocuparile cu privire la structura bugetului, in special in ceea ce priveste reducerea investitiilor publice si impactul pe termen lung".

Si Consiliul Fiscal a impartasit preocuparile Comisiei cu privire la perspectivele fiscale: "Potrivit Consiliului Fiscal, deficitul structural se va deteriora substantial in 2018, iar deficitul global este proiectat sa depaseasca pragul de 3% din PIB impus de UE, in absenta unor masuri fiscale compensatorii".

Acelasi raport semnaleaza ca autoritatile de la Bucuresti au in vedere doua variante pentru impozitul pe venit de la 1 ianuarie: 10% si 12%. In plus, Guvernul are de gand sa reduca drastic procentul contributiei angajatilor romani la Pilonul II de pensii (de la 5,1% la 2%), ceea ce ar insemna o intoarcere in timp inainte de reforma sistemului de pensii din 2008

Iata si replica premierului Tudose la acest raport al misiunii CE in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#raport Comisia Europeana deficit , #deficit bugetar