După Rezerva Federală, Banca Angliei operează o nouă majorare a dobânzilor. BCE tace și privește cum explodează prețurile

Vineri, 06 Mai 2022, ora 15:01
2173 citiri
După Rezerva Federală, Banca Angliei operează o nouă majorare a dobânzilor. BCE tace și privește cum explodează prețurile

După Rezerva Federală, a venit rândul Băncii Angliei să adopte noi măsuri de stăvilire a creșterilor de prețuri.

Combaterea inflației a devenit pricipalul obiectiv al băncilor centrale majore, cu excepția Băncii Centrale Europene.

Majorarea dobânzilor de politică monetară și renunțarea la programele de achiziții de active sunt măsurile prin care băncile centrale pot tempera inflația.

Măsuri istorice pentru o inflație istorică

În timp ce Rezerva Federală Americană - FED și Banca Angliei au adoptat deja măsuri istorice privind majorarea dobânzilor, pentru a tempera creșterile accelerate de prețuri, care erodează nivelul de trai al populației, Banca Centrală Europeană - BCE nu a răspuns la modul concret până acum cererilor insistente, venite atât dinspre mediul politic, cât și din zona finanțiștilor, de a urma o politică similară.

Joi, Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, în încercarea de a combate inflaţia, aceasta fiind a patra creştere consecutivă efectuată de instituţie începând din decembrie, pe fondul creşterii rapide a costului vieţii pentru britanici.

Astfel, comitetul de politică monetară al băncii a aprobat o creştere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, ducând dobânda la 1%.

Cu doar o zi înainte, miercuri, FED a operat cea mai abruptă majorare a dobânzii de politică monetară din ultimele două decenii.

Banca centrală a SUA a crescut dobânda cu jumătate de punct procentual, până la valoarea de 0,75%-1%, anunțând suplimentar că va renunța la deținerile de obligațiuni într-un ritm accelerat, de 95 de miliarde de dolari pe lună.

BCE încă ezită

De cealaltă parte la BCE se vorbește de o primă majorare a dobânzii monetare abia în luna iulie a acestui an, dar este doar opinia unora dintre membrii Consiliului Guvernatorilor, nefiind încă nimic sigur.

Prin vocea președintei Christine Lagarde, Banca Centrală Europeană și-a exprimat în nenumărate rânduri preocuparea principală privind susținerea financiară a economiei din zona euro, punând creșterile istorice de prețuri în plan secundar.

Mai mult decât atât, Lagarde declara încă la începutul lui 2022 că BCE nu ia în calcul o majorare a dobânzii de politică monetară pe parcursul acestui an.

Nivelul optim al dobânzii

Numerose voci au acuzat BCE că subestimează creșterea prețurilor și abia când inflația anuală în zona euro a ajuns în preajma nivelului de 8%, adică de patru ori mai mult decât ținta de inflație declarată oficial, instituția europeană a început să își nuanțeze poziția.

Normalizarea politicii monetare ar trebui să însemne revenirea la rata neutră a dobânzii, care nici nu stimulează și nici nu împiedică creșterea, adică la aproximativ 1% până la 1,25%, deci cu 150 până la 175 de puncte de bază peste rata actuală, susțin unii membri ai Consiliului Guvernatorilor.

Între timp, europenii se confruntă cu cea mai gravă scădere a nivelui de trai din ultimele decenii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie , #stiri economice