Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 15:31
1047 citiri
Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări

Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut substanțial în primul trimestru din 2024, contrar așteptărilor băncilor cu privire la o redresare.

De cealaltă parte, băncile continuă să aibă o percepție ridicată asupra riscurilor, prin urmare au înăsprit condițiile de acordare pentru toate categoriile de credite.

Politica Băncii Centrale Europene - BCE de scoatere masivă de active din bilanțul său a avut un impact negativ suplimentar asupra condițiilor de finanțare și a pozițiilor de lichiditate ale băncilor din zona euro în ultimele șase luni.

Cerere mică de credite

Băncile din zona euro au raportat o nouă scădere substanțială a cererii de împrumuturi sau de linii de credit din partea firmelor și o mică scădere a cererii de credite pentru locuințe, în primul trimestru al anului 2024.

În același timp, cererea de credite de consum și alte împrumuturi pentru gospodării a fost raportată ca fiind în general stabilă, se arată în sondajul privind creditele bancare din zona euro realizat de BCE.

Cererea netă de împrumuturi a firmelor din zona euro a continuat să scadă substanțial în primul trimestru al anului 2024 (procent net de -28%), spre deosebire de așteptările de stabilizare raportate în ultimul trimestru din 2023 (procent net de 2%).

IMM-urile și marile companii, în aceeași situație

În timp ce procentul net al băncilor care au raportat o scădere a rămas mai mic decât minimul istoric înregistrat al doilea trimestru al anului 2023 (-42%), scăderea s-a adăugat la tendința de diminuare a cererii de credite ce a început cu trimestrul al patrulea din 2022.

Scăderile nete ale cererii de împrumuturi pentru IMM-uri (-24%) și firme mari (-23%) au fost similare și au fost ambele mai mari decât în trimestrul IV din 2023 (-17% și respectiv -15%).

Similar trimestrelor anterioare, cererea de credite pe termen lung (procent net de -29%) a scăzut mai puternic decât cererea de credite pe termen scurt (procent net de -11%).

Specialiștii se așteaptă ca mediul economic să fie revigorat de un eventual anunț al BCE cu privire la o primă decizie de reducere a dobânzilor, care nu va avea însă loc mai devreme de luna iunie a acestui an.

Înăsprirea standardelor de creditare

În privința standardelor de creditare pentru împrumuturile sau liniile de credit acordate întreprinderilor în primul trimestru al anului 2024, băncile din zona euro au raportat o ușoară înăsprire (procent net al băncilor de 3%).

Procentul net al băncilor care au raportat înăsprirea standardelor de creditare fost mai mic decât estimările realizate în ultimele trei luni din 2023 (9%).

Înăsprirea medie a reflectat cu precădere situația din Germania, dar și din câteva țări mai mici, în timp ce băncile din restul țărilor din zona euro au raportat standarde de credit nete neschimbate.

Înăsprirea netă a standardelor de credit a fost similară pentru împrumuturile acordate IMM-urilor și pentru împrumuturile acordate firmelor mari (procente nete de 6%, respectiv 5%).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - Editia 4

Economia digitală, un uriaș consumator de resurse energetice. Crește în dauna altor ramuri economice?
Economia digitală, un uriaș consumator de resurse energetice. Crește în dauna altor ramuri economice?
Economia digitală a crescut în ultimii ani în țările dezvoltate într-un ritm mult mai mare decât celelalte sectoare economice. Problema care se pune însă este în ce măsură...
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Marcel Ciolacu, premierul României a spus vineri, 17 mai, fiind întrebat despre efectele inflației în România, că trendul inflației este unul descendent și că atunci când și-a preluat el...
#economie , #economie politica