Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
8141 citiri
Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei
Foto: Arhiva Kremlin

Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.

Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.

Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble

Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.

Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea veniturilor provenite din petrol a stimulat o explozie a consumului, care a reinviat capacitatea de productie specifica erei sovietice.

O crestere cat de cat decenta este posibila acum doar cu investitii substantiale in noi capacitati si o productivitate tot mai mare. Totusi, sanctiunile economice au agravat esecul, intins pe ani intregi, de a moderniza si reforma sistemul unui stat corupt ce s-a dezvoltat sub conducerea lui Putin si a ucis investitiile.

Izolare sau oportunitate?

Moscova a incercat sa isi prezinte izolarea din ultimii doi ani drept o oportunitate de a-si dezvolta industria interna. Insa pana si aceasta necesita investitii si tehnologie straina.

Intr-o lume atat de interconectata, independenta economica nu este o optiune, scriu jurnalistii Financial Times. Intre timp, "pivotul" Rusiei in China s-a dovedit a nu fi un substitut al finantarii si priceperii Occidentului.

Cea mai apasatoare problema a Kremlinului este rubla in prabusire. Pe masura ce moneda nationala atinge valori candva inimaginabile, puterea de cumparare si nivelul de trai al rusilor au scazut enorm.

Masuri de austeritate in Rusia, dupa scaderea pretului petrolului (Video)

Colapsul rublei izoleaza Rusia de restul lumii

Cotele uriase de popularitate ale lui Putin sunt vulnerabile de la anexarea Crimeii. Singurul raspuns real, pe termen lung, la problemele economice ale Rusiei ar fi implementarea unor reforme structurale pentru a liberaliza economia si a spori aplicarea legii.

Insa Putin a ocolit toate oportunitatile anterioare de a lua astfel de masuri, temandu-se ca i-ar putea pune in pericol capacitatea de a controla sistemul. S-au opus inclusiv acolitii care au prosperat sub conducerea sa.

Pentru ca reformele sa aiba o sansa reala de succes, este necesara intoarcerea - probabil in functia de premier - a unuia dintre cei doi liberali-campioni din primele doua mandate ale lui Putin: fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, sau fostul ministru al Economiei, Herman Gref.

Totusi, presedintele Putin pare sa nu considere ca o astfel de schimbare politica majora ar fi necesara. In schimb, liderul de la Kremlin pare sa caute ameliorarea sanctiunilor Occidentului. Are un comportament mai maleabil in ceea ce priveste implementarea acordului de la Minsk de anul trecut in estul Ucrainei, numind apropiati de la Kremlin pe post de negociatori.

Eforturi pentru Siria

De asemenea, in plina intensificare a eforturilor diplomatice de a pune capat razboiului de patru ani din Siria, liderul rus a aratat si el ca doreste ca Bashar al Assad sa faca un pas inapoi.

Daca ar fi autentice, eforturile lui Putin sunt binevenite, cu toate ca UE si SUA nu ar trebui sa se increada in acest "nou inceput", care de altfel a urmat si conflictului din 2008 dintre Rusia si Georgia. Nu ar trebui nici sa se gandeasca sa ridice sanctiunile pentru a se asigura ca pot conta pe ajutorul Moscovei in Siria, fara ca acordul de la Minsk sa fie implementat pe deplin.

Kerry: Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi ridicate in cateva luni. Cu o conditie

Pentru Putin, amelioarea sanctiunilor ar putea cumpara timp si aduce macar putina crestere economica, tinand cont ca il asteapta alegerile parlamentare anul acesta, iar prezidentialele in 2018. Insa faptul ca Putin continua sa amane reformele va avea efecte negative asupra viitorului Rusiei si o va lasa cu mult in urma economiilor avansate ale lumii.

Daca nivelul de trai al rusilor ramane la fel, acest lucru ar putea fi foarte rau, in cele din urma, si pentru viitorul lui Vladimir Putin insusi.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Putin economie Rusia, #rubla prabusire Rusia, #preturi petrol Rusia, #ambitii Putin , #economie politica