Ce inseamna victoria USL pentru economie?

Joi, 14 Iunie 2012, ora 13:23
5131 citiri
Ce inseamna victoria USL pentru economie?

Alegerile din 10 iunie au conturat o noua harta politica a Romaniei, Uniunea Social Liberala obtinand controlul asupra celei mai mari parti a administratiei locale pentru urmatorii patru ani. Liderii USL au invocat importanta obtinerii majoritatii pentru punerea eficienta in practica a unui program economic care sa genereze stabilitate.

Parerile analistilor chestionati de Ziare.com cu privire la impactul pe care administrarea Romaniei de catre o forta politica majoritara il are asupra economiei sunt impartite. Potrivit acestora, victoria USL poate aduce schimbari nesemnificative, cel mult a clientilor contractelor publice, ori, dimpotriva, schimbari in aproape toate directiile de politica economica sau poate reprezenta chiar un potential pericol la adresa democratiei economice.

"Nu se schimba mare lucru, poate pe alocuri, clientii abonati la contractele publice, poate nici macar ei, pentru ca, in general, sunt retele transpartinice care stiu unde sa dea pentru a primi ceea ce primeau si inainte", este de parere analistul Lucian Davidescu.

Pe de alta parte, majoritatea obtinuta de USL va permite coalitiei sa opereze schimbari in toate directiile de politica economica, considera analistul Aurelian Dochia.

"Inseamna posibilitatea unor schimbari importante de directie in politica economica, incepand de la politica fiscal bugetara pana la politicile industriale, privatizare, vor fi reorientari in linie cu declaratiile anterioare", a spus analistul.

In opinia anlistului Mircea Cosea, victoria "prea categorica" a USL insemna un pericol la adresa democratiei economice, dand posibilitatea formatiunii castigatoare de a-si impune propria vointa.

"Reprezinta un pericol pentru ca apare o majoritate prea mare. Victoria, din punctul meu de vedere, este prea categorica, care, in conditiile Romaniei, se transforma intotdeauna intr-o dictatura, in sensul impunerii unor masuri de orientare a investitiilor bazate pe o vointa proprie a celui mai mare partid sau a celei mai mari coalitii. In general, o victorie atat de mare a unei formatiuni politice creeaza o majoritate periculoasa din punct de vedere al respectarii democratiei economice", a spus el.

Democratia economica inseamna, explica Mircea Cosea, consultarea unor actori economici precum Consiliul Economic si Social, maniera de discutare in Parlament a legilor, eliminarea ordonantelor de urgenta si eliminarea asumarii raspunderii guvernului asupra unor legi.

Pericolul este, insa, potential, precizeaza analistul. "Daca USL va respecta democratia, dialogul social, atunci lucrurile vor merge bine."

Absenta unui program economic

Teoretic, majoritatea politica ar facilita aplicarea unui program economic coerent, insa coalitia invingatoare nu a prezentat, pana acum, un astfel de program.

"Deocamdata, noi nu avem din partea USL un program care sa satisfaca cerintele esentiale ale economiei romanesti, si anume iesirea din recesiune si o dezvoltare mai accelerata. Deocamdata, avem un program care are in vedere rezolvarea greselilor fostei guvernari", a adaugat Mircea Cosea.

Principala miza o constituie, in continuare, alegerile legislative. In aceasta perioada, partidele fie vor incepe sa lanseze promisiuni care nu vor putea fi onorate, fie vor justifica intarzierea imbunatatirii perspectivelor economice prin lipsa de timp si situatia externa.

"Se va arunca si supralicita cu promisiuni pentru urmatorii patru ani: taxe mai mici, salarii mai mari pentru bugetari. Probabil ca acestea nu vor putea fi duse la indeplinire incepand din 2013, pentru ca, in continuare, nu sunt bani", considera Davidescu.

"Este, inca, perioada in care poti spune ca nu ai avut timp sa iei masuri care sa aiba un impact. Suntem si in perioada de vara, cateva luni se mai linistesc lucrurile. In plus, situatia din Europa este inca incerta si probabil ca poate oricand sa fie folosita ca scuza pentru ce s-ar putea intampla la noi", a adaugat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#alegeri locale economie, #victorie USL economie, #program economic USL , #economie politica
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
"Victoria" mUSL-itilor inseamnă RUINAREA tări!