Ziare.com

Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE

de Petrisor Peiu, analist
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 07:55

   

Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE
Petrisor Peiu
Sintetizand evolutia Romaniei dupa 2007, putem spune ca am redus decalajele fata de Vest, desi inca suntem prea departe fata de acesta, dar am pastrat sau crescut decalajele fata de vecinii nostri din Est.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Doar contraperformanta de necrezut a Bulgariei si Croatiei mai atenueaza lipsa noastra de rezultate.

Citeste prima parte a articolului: Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari

Principala pierdere a Romaniei dupa 2007, de nimeni anticipata si inca incomplet acceptata, este pierderea catastrofala a unei sesimi din populatia noastra (3,5-4 milioane de oameni), in procentaj mare (peste 70%) persoane tinere si active pe piata muncii (restul fiind copiii acestora).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Aceasta pierdere a generat efectul de saturatie pentru puterea economica a tarii si pentru ritmul de reducere a decalajelor; probabil ca sunt, an de an, cateva procente bune de PIB "pierdute".

Este drept ca, in schimb, remiterile trimise din strainatate acasa au reusit sa echilibreze deficitul comercial si, implicit, pe cel de cont curent, in toti acesti ani.

Ca sa avem o imagine doar a ceea ce am pierdut, trebuie spus ca cei plecati din tara au trimis, in zece ani, 52 miliarde de euro, aproape dublu fata de cele nici 30 miliarde de euro investitii straine directe.

In toti acesti ani, Polonia si-a crescut populatia cu 300.000 de cetateni (usor e drept), Ungaria a pierdut numai 2% din cetateni, Cehia si-a marit populatia cu 2%, iar Slovacia si-a pastrat acelasi numar de cetateni.

Toate aceste tari au avut politici de salarizare unitare, de crestere a ponderii salariilor fata de castigurile de capital, de promovare a antreprenorilor locali si de stimulare a natalitatii.

A doua pierdere majora a Romaniei dupa 2007 a constat in diminuarea ponderii industriei in PIB. O tara cu un sistem educational eminamente tehnic a fost deviata spre o piata a serviciilor, cu pondere nejustificat de mica a industriei in PIB (26%), peste media europeana, este drept, dar sub cea din Slovacia, Ungaria, Polonia si la mare distanta de cea din Cehia.

Romania a pierdut industrii intregi aproape fluierand si nimanui nu i-a pasat, fiind cu totii anesteziati de cea mai stupida minciuna a anilor '90: "industria - un morman de fiare vechi".

Am avut a noua cea mai mare flota a lumii si astazi nu mai avem loc nici in primele 75 de natiuni maritime; am avut a opta industrie siderurgica a lumii si acum ne situam pe locul 38, depasiti fiind recent de Pakistan.

Am avut a cincea cea mai mare petrochimie a lumii si acum nu mai avem nicio capacitate de productie din aceasta industrie. Cea mai mare companie poloneza este de cinci ori mai mare decat cea mai mare companie romaneasca, iar cea mai mare companie maghiara este de trei ori mai mare decat cea mai mare firma romaneasca.

Bursa de la Varsovia are un rulaj zilnic de 23 de ori mai mare, iar cea de la Budapesta de sase ori mai mare decat bursa de la Bucuresti.

Republica Ceha este a noua cea mai complexa economie a lumii (ICE-indicele de complexitate economica este 1,7), Ungaria a 14-a (ICE este 1,43), Slovacia a 16-a (ICE este 1,35), Polonia a 24-a (ICEeste 1,19) iar Romania a 38-a (ICE este 0,72). Acest indice masoara "gradul de sofisticare" a unei economii si, cu cat este mai mare, exportul acelei tari este mai diversificat si ca structura si ca destinatii.

Lipsa unei viziuni proprii, nationale a condus la pierderea unor industrii intregi la noi in tara sub bagheta unor ageamii care ne mai si explica cu pieptul plin ca ar trebui sa le facem statui, pentru ca au inchis fabricile si au adus in locul acestora supermarketuri.

Sa fie oare de bine ca la noi cel mai mare angajator (22.000 oameni) este un lant de supermarketuri, iar in Polonia este o companie energetica (26.000 oameni- PKN Orlen), in Ungaria este o companie petrochimica (MOL, 31.000 oameni), iar in Cehia este un grup industrial (Skoda - 31.000 oameni)?

Cel mai mare investitor strain de la noi este un lant de supermarketuri, iar in Ungaria este General Electric (care angajeaza 16.000 lucratori).

Sa ne mai miram atunci ca decalajele de avere (pana la urma, scopul ultim al politicii este imbogatirea cetatenilor) dintre romani si vecinii vestici au crescut astfel incat ungurii sunt de aproape doua ori mai avuti decat noi, polonezii cu 50% mai avuti, cehii tot de doua ori mai avuti decat noi?

Si, din toata averea noastra, doua treimi (63%) sunt active imobiliare (locuintele noastre cele vechi) si numai 20% sunt active financiare.

Toate aceste statistici indica, de fapt, o lipsa a "statului roman" de pe piata strategiilor, a constructiilor de viitor. Acolo unde toti realizeaza si perfectioneaza politici nationale de dezvoltare, noi asteptam sa pice din cerul inactivitatii investitori in domeniul IT si, surpriza!, vin tot supermarketuri si, mai rar e drept, si cate una-doua fabrici de legat fire la borne (adica tot industrii cu valoare adaugata mica).

Noi asteptam degeaba pe IBM, iar ungurii ii aduc acasa la ei pe Mercedes si Audi.

Pentru a avea, totusi tara, pe care ne-o dorim si o meritam, statul nostru trebuie sa iasa din carapacea unde s-a ascuns, sa inceapa sa fie activ pe piata investitiilor si a dezvoltarii, sa atraga si sa capaciteze banii romanilor care stau degeaba in seifurile bancilor, sa conceapa si sa sustina proiecte proprii de expansiune.

Niciodata un strain (fie el si investitor) nu se va gandi cum sa modernizeze Romania, asta numai romanii o pot face. De altfel, noi nu ne putem supara pe straini ca nu au facut aici ceea ce noi aveam nevoie, acesta era de fapt rolul statului roman daca era puternic si daca se respecta pe sine.

Bruxelles-ul nu are de ce sa protejeze si sa dezvolte Romania, degeaba asteptam asta de acolo.

Bruxelles-ul poate sa greseasca orice in Romania, nimeni nu ii va imputa nimic, iar el isi va gasi scuzele perfecte. Romanii insa sunt datori sa isi construiasca propria politica, pentru ei orice greseala are un cost enorm si, de aceea, sunt mai putin dispusi sa greseasca. Numai sa isi asume acest rol...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania economie UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

sunt curios cat din pib reprezinta contributia multinationalelor si cat a intreprinderilor nationale .acest lucru ar trebui colaborat si cu nr de angajati.

 

1,2 milioane de angajati la mutinationale. Alte amanute le da

Tutuianu:
"Sunt publice cifrele, multinationalele produc cam 80% din cifra de afaceri si platesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalti, intreprinderi mici si mijlocii, produc 20% din cifra de afaceri si platesc 56 de miliarde de euro impozite", a declarat Adrian Tutuianu.

Adevarul

Daca e adevarat ar trebui pusi pe liber imediat cei de la ANAF.
Ar trebui convocat CSAT.
Distrugem tara si mai finantam si bogatanii lumii!

@alcool 08.17

- de coroborat e vorba ! :o)))

"Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE"

natiune degenerata fara constiinta colectiva

acum se vede cel mai bine rezultatul experientei comuniste, care a distrus si taranimea si nu a reusit nici sa creeze o clasa muncitoare responsabila; omul hibrid de tip nou, nici taran nici orasan, fara ideal si fara identitate va mai domina inca doua sau trei decenii societatea romineasca de tip feudal impartita in iobagi sau slugi si citiva arendasi sau grofi locali plini de sine si dispretuitori la adresa celor multi; nu ne-am comparat niciodata cu ungurii, cehii sau polonezii si nici nu ne vom compara vreodata; in schimb ne putem bate in continuare cu pumnii in piept ca sintem urmasii dacilor cei bravi sau curajosi; traiasca comunitatea europeana caci altfel am fi fost colonie ruseasca

 

1.Ce era de asteptat,daca de 27 de ani Romania nu are un "Proiect de

Tara", cu obiectivul RECONSTRUCTIEI industriale a tarii?Oare intelighentia din Romania (din care face cu "brio" autorul articolului") nu stie ca dezvoltarea economica si indstriala nu este un lucru care sa apara de la Sine?
Intelighentia nu a inteles pina acum, ca dezvoltarea industriala nu poate fi importata, nu este adusa de intrarea in NATO sau integrarea in UE?Dezvoltarea economca nu este nici un "produs" sistemic al capitalismului!Dovada este ca exista in lume numai citeava tari dezvoltate industrial, intr-un ocean de inapoiere economica si industriala mondiala!In acest "peisaj", pluteste in deriva Romania, in lipsa busolei si aparatelor de bord (programatice),cum scria un mare economist roman.
Nici macar banii nu sint suficienti ca "resursa" a dezvoltarii economice, deoarece ei exista din PLIN in cadrul UE, atit ca nerestituibili cit si in banci sub forma de credite de dezvoltare.
Ce altceva, decit incapacitatea Romaniei de a utiliza resursele financiare gratuite ale UE si bancilor din tara a condus la "deleveraging-ul" a peste 5 miliarde de Euro in ultimii 2 -3 ani din tara?
Romania este inundata de analize si constatari ale starii de economie in "criza industriala", datorata disparitiei industriei nationale.Dar pe cind si proiecte de tara cit de cit "reparatorii"?

 

Prea puțin și prea tarziu...

Industria ca fenomen economic a dispărut. A fost inlocuită de servicii. Totul este servicii - Așa zisele firme - de ex. Renault sau Mercedes - contractează proiectanții, roboții execută, și gata. S-a zis cu industria... Inteligența Artificială pandește după colț... ia gandește-te cat de repede au schimbat internetul, telefoanele inteligente societatea? In doar 10-15 ani. Industria este deja pe ducă - Alvin Toffler prezisese asta incă din 1985, in prima lui serie de cărți: Șocul Viitorului, Al Treilea Val, Schimbarea de putere.

Subzistenta.

Printr-un targ din Olt acum cateva zeci de ani se vindeau cosuri din răchită.Cel mai mare mestesugar in impletitul răchitei invatase meseria la Poarta Alba.
Azi in toata tara se impletesc fire electrice!!!
Subzistenta!
Cel mai mare exportator,Dacia, solicita de ani de zile o autostrada spre Sibiu.Promisiuni peste promisiuni.In 2020 daca nu e gata autostrada Dacia va fi relocata in totalitate in Africa unde sunt conditii mai bune de productie.
Politrucii nostrii trag din toate pozitiile in multinationale!Azi unul trage in Yazaki.
Curand ne vom intoarce la cultivarea si impletitul răchitei.Nu trebuie scoala.

 

roion, ceia ce spui este trist, dar adevarat!

In cei 27 de ani de Tranzitie politrucii nostri corupti nu au facut altceva decat sa se lupte intre ei pentru"Ciolan". Au uitat de cele doua autostrazi care leaga Ardealul de Regat, ramanand in faza studiului de fezabilitate, au lasat sistemul de invatamant din mediul rural in faza de analfabetism,au lasat sistemul de sanatate cu spitale in paragina si fara medici. In prezent principala preocupare a penalilor din PSD si Alde este aceea de a dezincrimina cat mai repede faptele de coruptie. Shalom

Bruxelles...

Foarte ciudata si ipocrita relatia romanilor (si a dvs.) cu Bruxelles-ul. Ba, cind vrem, ne place, si avem nevoie de el, ba spunem ca poate sa greseasca orice, si nimeni nu ii va imputa nimic. Cu alte cuvinte, tot ;iftele bruxelleze sint de vina pentru ce se intimpla la Romanica, dar nu pot fi pedepsite ! Ei bine, sa ne fie foarte clar: nu avem investitii (si industrie) pentru ca industria nu este dezvoltata de hoti, si pentru hoti. Lepadindu-ne de abuzul in serviciu, si facind gratieri dirijate, nu vom putea nicidecum creste increderea investitorilor (interni si externi) in industria romana, ci doar increderea in faptul ca probabilitatea ca orice investitie sa fie distrusa. Nu are sens sa vorbim despre economie, lasind politica sa o ia razna. Tot ce se intimpla intr-o tara, intr-o natiune, este dictat de politica. Cele ce le spuneti cu privire la locul Romaniei in diverse clasamente sint foarte reale, si e foarte bine ca le spuneti. Dar acestea sint doar efectul... Cauza este eminamente politica, adica, la urma urmei, a modului nostru de comportare (ca natiune).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor